Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwq

potrzebuje waszej pomocy.prosze!

Polecane posty

Gość wwwq

pomozcie odpowiedziec mi na pytanie z jezyka polskiego.pls.wiersz jest krotki O jakich wydarzeniach swojego zycia wspomina Norwid Klaskaniem mając obrzękłe prawice, Znudzony pieśnią, lud wołał o czyny; Wzdychały jeszcze dorodne wawrzyny, Konary swymi wietrząc błyskawice. Było w Ojczyźnie laurowo i ciemno I już ni miejsca dawano, ni godzin Dla nieczekanych powić i narodzin, Gdy Boży-palec zaświtał nade mną: Nie zdając liczby z rzeczy, które czyni, Żyć mi rozkazał w żywota pustyni! * Dlatego od was… – o! laury – nie wziąłem Listka jednego, ni ząbeczka w liściu, Prócz może cieniu chłodnego nad czołem (Co nie należy wam, lecz – słońca przyściu…). Nie wziąłem od was nic, o! wielkoludy, Prócz dróg zarosłych w piołun, mech i szalej, Prócz ziemi, klątwą spalonej, i nudy… Samotny wszedłem i sam błądzę dalej. * Po-obracanych w przeszłość niepojętę, A uwielbionę – spotkałem niemało! W ostrogi rdzawe utrafiałem piętę W ścieżkach, gdzie zbitych kul sporo padało. Nieraz Obyczaj stary zawadziłem, Z wyszczerzonymi na jutrznię zębami, Odziewający się na głowę pyłem, By noc przedłużył, nie zerwał ze snami. * Niewiast, zaklętych w umarłe formuły, Spotkałem tysiąc – i było mi smętno, Że wdzięków tyle widziałem – nieczuły! – Źrenicą na nie patrząc bez-namiętną. Tej, tamtej rękę tknąwszy marmurowę, Wzruszyłem fałdy ubrania kamienne, A motyl nocny wzleciał jej nad głowę, Zadrżał i upadł… i odeszły, sennie… * I nic – nie wziąłem od nich w serca wnętrze, Stawszy się ku nim, jak one, bezwładny, Tak samo grzeczny i zarówno ż a d n y, Że aż mi coraz szczęście niepojętsze! – Czemu? dlaczego? w przesytu-Niedzielę Przyszedłem witać i żegnać tak wiele?… Nic nie uniósłszy na sercu, prócz szaty – Pytać was – nie chcę i nie raczę: k a t y!

Gość kawa y kawa
to jest krotki wiersz???? :O

Gość wwwq
bardziej mi chodziło ze szybko sie go czyta:)pomożecie?

Gość Analfabetyzm kafeteriuszy
Pytanie: "O jakich wydarzeniach swojego zycia wspomina Norwid" Odpowiedź Burgera: "jest wzruszony, a jednoczesnie bezradny" :O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O

Gość wwwq
to raczej nie jest odpowiedz na pytanie:(

Gość wwwq
fajnie by było jakby ktos napisał ze Norwid wspomina o tym,tym i tym.prosze Was.pomożcie