Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadłużżonaaaaa dziewczynaa

dŁUGI PO rodzicach- co zrobic zebem nie musiala ich splacac?

Polecane posty

Moi rodzice zmarli.Zaciagneli dlugi w bankach w ktorych nie splacili.Boje ze BEDE MUSIALA ja te dlugi spalcic za nich.Co zrobic zeby tego uniknac?????????

Gość steggen
zrzec sie spadku

Gość Chopok
odrzucić spadek

Gość lewituje
Zrzeknij się spadku, musisz to zrobić pisemnie i przekazać w sądzie podczas rozprawy spadkowej po rodzicach.

ale jesli mieszkasz w mieszkaniu po rodzicach, to chyba mozesz je stracic zrzekajac sie spadku

A czy mozna podpisac taka umowe u notariusza?A co z dzieckiem?Jak odrzucic spadek zeby moja corka nie musiala splacac?

Mieszkanie po rodzicach nie bylo wlasnosciwoe tylko komunalne.

Gość jak ty odrzucasz to i dziecko
nie bedzie musialo placic, mozesz przyjac dlug do kwoty spadku czy cos takiego, nie pytaj na kafe tylko udaj sie do specjalisty w dziedzinie spadków najlepiej

Idź do radcy prawnego lub adwokata bo jeśli długi są duże to możesz mieć kłopoty. Jeśli wartość długów przewyższa wartosć spadku powinnas go odrzucić. Zastanów się też czy nie ma w kręgu rodzinnym więcej osób do dziedziczenia bo jeśli tak spadek bedzie dzielony na wszystkich. Przydział zależny od stopnia pokrewieństwa.

Gość faficzka2006
przyjmij spadek z tzw. dobrodziejstwem inwentarza, wilk będzie syty i owca cała, coś slyszałam, źe mieszkania komunalne moźna teraz dziedziczyć przez tzw. zasiedzenie

Gość toż pisze autorka że rodzice
zostawili tylko długi a wy swoje

Rodzice nie mieli nic zadnych dobr.Jedynie pozostawili po sobie dlugi( nie splacone kredyty bankowe) na kwote ok.40 tys zł. Spadkobiercami sa: 1. ja( mam dziecko- ale nie mam meza) 2.siostra( ma dziecko i meza) 3. brat przyrodni ( po innej matce) on ma tez dziecko ale nie ma zony

Gość mieszkanie komunalne to nie sp
adek - jesteś zameldowana to mieszkasz dlaej tylko zostajesz teraz głównym najemcą

Nie dziedziczy się mieszkań komulnych ale jako córka możesz wstąpić w stosunek najmu na podstawie art 691 KC. To zbyt poważny problem by rozstrzygać go na forum.

W mieszkaniu tym nie mieszkam.Wymeldowalam sie kilka miesiecy przed smiercia rodzicow.Oni na mieszkaniu zrobili dlugi( nie placili czynszu) i ten dlug przeszedl na mnie.

takie sprawy załatwisz u notariusza. Masz na to 6 miesięcy od śmierci rodzica. W zeszłym roku kosztowało to 80 zeta, ile teraz nie wiem. Jeśli masz dziecko to sprawa się bardziej się komplikuje, ponieważ będziesz musiała założyć sprawę w sądzie (w przypadku gdy dziecko jest nieletnie) Weź to jednak pod rozwagę jeśli bedziesz miała szansę do odziedziczenia jakichś nieruchomości.

Wszyscy troje idźcie do radcy prawnego, on sporządzi Wam pismo sądowe na rozprawę spadkową, w którym zrzekniecie się prawa do dziedziczenia. Jeśłi nie dochowacie odpowiednich terminów będziecie spadkobiercami długów.

Nie ma żadnej rozprawy spadkowej jeśli chodzi o was, takie rzeczy załatwia się od ręki jeśli masz odpowiednie dokumenty. Sprawa spadkowa może dotyczyć jedynie nieletnich dzieci. Załatw ten dokument bo jeśli komornik do Ciebie przyjdzie bedzie za późno. Masz 6 miesięcy więc nie zwlekaj

A ja miałam taką głupią sytuację, że założono sprawę spadkową dotyczącą jedynie starego zrujnowanego garażu, którego nikt nie chciał (resztę spraw uregulowaliśmy wcześniej poprzez umowę darowizny).

Rodzeństwo również będzie musiało sobie taki dokument załatwić, inaczej długi przejdą na nich. jak będziesz u notariusza, wyraźnie zaznacz że masz nieletnie dzieci. On Ci powie jak masz pismo do sądu napisać. Nie zwlekaj!

juz wiem. Czyli ja musze isc do notariusza i odrzucic spadek( sporzadzi akt) na siebie i dodatkowo zlozyc pismo do sadu o odrzucenie spadku przez dziecko. i jak to wsztstko zrobi nie bede musiala splacac tych dlugow?????

zadłużżonaaaaa dziewczynaa juz wiem. Czyli ja musze isc do notariusza i odrzucic spadek( sporzadzi akt) na siebie i dodatkowo zlozyc pismo do sadu o odrzucenie spadku przez dziecko. i jak to wsztstko zrobi nie bede musiala splacac tych dlugow????? Dokładnie! Jak się ktoś bedzie upominał o pieniądze, to zawsze będziesz miała podkładkę, i nikt nic Ci nie zrobi, żadnych długów nie będziesz spłacać

dziekuje wszystkim za pomoca.Jutro ide do notariusza.

Gość gość
Polecam szczerze strone www.nastepnapozyczka.pl szybko sprawnie i bez zbednych formalnosci!