Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LubieSloneczniki4

dziś pierwsze tabletki a tu .. kolejna niespodzianka

Polecane posty

Dostałam dziś wyczekiwany okres. Spóźniał mi się już dość długo. I mam dziwny objaw. Bolą mnie nogi ? Nie są spuchnięte ale bolą tak jakby były. I tak się martwię bo muszę zacząć przyjmowac tabletki antykoncepcyjne i dzis wziac pierwszą. I zaczynam sie denerwowac , bo nie dosc , ze nie wiem jak one zadzialaja na mnie (to beda moje pierwsze tabletki ) to jeszcze te nogi.. a moze to normalne przy okresie? Juz sama nie wiem co myslec..

Gość dlaczego musisz zacząć
przyjmować tabletki?

Gość czyli nie musisz tylko chcesz
Miałaś robione badania przed? Hormony, próby wątrobowe, krzepliwość krwi, cytologię? Ktoś w rodzinie miał problemy z krążeniem?

nikt w rodzinie niczego takiego nie mial. lekarka wypisala mi tabsy i powiedziala ze zobaczymy jak na nie zareaguje.. mam nadzieje , ze po nich te bole w nogach sie nie nasilą ;/

Gość bierz tak jak mowi lekarz
jak zaczal sie okres to bierz i tyle.

Jeśli pojawią się negatywne zmiany to raczej nie gwałtownie z dnia na dzień, więc obserwuj swoje ciało i jeśli bóle się nasilą zgłoś się do lekarki. Trzeba mieć też świadomość, że tabletki, nawet najlepiej dobrane NIGDY nie są neutralne dla zdrowia. Jakie tabletki masz brać?

Czyli te najmodniejsze teraz i chyba jedne z najdroższych. Chociaż są to tabletki trzeciej generacji ich działanie na układ krążenia jest gorsze niż tych z drugiej generacji. Robiłaś przynajmniej badania krzepliwości krwi? I na pewno nikt w rodzinie nie miał problemów krążeniowych? W Polsce kilka procent ludzi ma mutację genetyczną, która zazwyczaj nie daje żadnych objawów ale stosowanie antykoncepcji hormonalnej lub hormonalnej terapii zastępczej kilkakrotnie zwiększa ryzyko zakrzepicy i udaru, które i tak się zwiększa przy stosowaniu hormonów. Papierosów mam nadzieję nie palisz? Dbaj też o kondycję a przede wszystkim o to, żeby nie spędzać za dużo czasu w pozycji siedzącej, bez ruchu i pij dużo płynów.

No niestety nie ja sobie dobieralam te tabletki. Nie znam sie na tym. Gin mi takie przepislala wiec kupilam. żadnych badań na krzepliwość robionych nie mialam . W ogóle żadnych badan nie mialam robionych. Wypislala mi tylko tabletki. Nigdy nikt w mojej rodzinie nie skarżył się na żadne krzepnięcia. Mam nadzieję , że bedzie okej.. Wydaje mi sie to jednak troche dziwne , bo lekarz chyba powinien zbadac zeby ustalic odpowiednie te tabletki.

No raczej powinien, po pierwsze po to, żeby sprawdzić czy nie ma przeciwskazań a po drugie dlatego że tabletki różnią się między sobą składem i powinny być dobierane indywidualnie dal każdej kobiety a nie metodą chybił-trafił a nuż podpasują. Niestety lekarze często nie robią badań bo taka młoda dziewczyna to na pewno jest zdrowa.

Albo zastanowić się jednak nad inną metodą lub metodami zapobiegania ciąży. Możesz też sama na własną rękę zrobić sobie badanie krzepliwości a najlepiej i inne.

Święta racja!!! Dużo pisałyśmy na ten temat w temacie o drętwieniu rąk i nóg podczas brania tego syfu. Należy a tak naprawdę to nasz święty obowiązek mieć wszystki badania wykluczające przeciwwsazania do brania tabletek. Prawda też tabletki nowszej generacji są dużo groźniejsze niż te starsze. Lekarz któremu się nie chce zadbać o pacjenta i woli eksperymentować na nim jak na króliku to zły lekarz. Pozdrawiam was

Gość izydaaaaaaaaaa
a ja stosowalam yasmin teraz mam 2 miesiac przerwy bralam ponad rok i przed braniem mialam badania tesosteron hormon badany i cukier i cholesteron i ogolne wyniki a potem w trakcie stosowania i proby watrobowe i cytologie i usg takze podczas brania czulam sie normalnie teraz po odstawieniu tez

a czy miałaś robione badania? głownie chodzi mi tu o krzepliwość krwi? jakie bierzesz tabletki? np przy Yasminelle jeśli weźmie się pierwszego dnia cyklu to jest się zabezpieczonym, a jak od 5-7 dnia cyklu to trzeba się zabezpieczać tylko przez kolejne 7 dni. Jeśli nie robiłaś badań - to zrób je a przyjęcie tabletki odłóż na później bądź kolejny cykl.

właśnie teraz przeczytałam UCIEKAJ OD TEJ LEKARKI JAK NAJSZYBCIEJ! Mój ojciec też się nigdy na nic nie skarżył, a jednego dnia dostał takich bólów, że wylądował w szpitalu po czym okazało się, że ma m.in. chore serce i cukrzycę. Musisz zrobić badania!! INR, płytki krwi i próby wątrobowe- są na NFZ, poproś lekarza rodzinnego, żeby dał Ci skierowanie. Powiedz jak wygląda sytuacja. Prolaktyna i estradiol niestety na własną rękę ok 50-60 zł za obydwa. Prolaktyna "powie" czy możesz brać hormony w tabletkach, a estradiol jakie. Nie ryzykuj zdrowiem! Ja miałam te wszystkie badania a jednak podczas pierwszego opakowania nie uniknęłam skutków ubocznych.