Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cati82

Cebula - zdowa ale...

Polecane posty

Gość cati82

Cebula ma wiele pozytywnych wlasciwosci, fakt wszedzie pisza o jej dzialaniu bakteriobojczym , wzmacnia wlosy, poprawia cere itd. Ale ja po jej zjedzeniu raz na kilka dni polowa srdeniej z chlebem, w nocy mi niedobrze, odbija mi sie, czuje ja na zoladku.. Sikam czesto bo wiadomo dziala moczapednie, pije duzo wody w nocy, suszy mnie po niej, ehh i na rugi dzien czuje jej zapach z pluc z krwi z pluc sie wydycha.Nie smierdzi tak jak czosnek, ale kurcze wy tez tak zle sie czujecie po zjedzeniu cebuli?

Gość cati82
no dokladnie.. caly dzien mi niedobrze bylo, ale dlaczego tak sie dzieje? Moze powinnam tylko z 2 plasterki zjesc? a nie polowe cebuli?

Gość cbadef
cati82 - jedz gotowaną jest lekkostrawna (np. zupa cebulowa), lub zrób sobie syrop z cebuli ( pokrój drobno i zasyp cukrem lub miodem)

Gość C-E-B-U-L-A
Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciwinfek-cyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie osłabienia, zmęcze-nia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę, otyłość. Wszystkim pomaga w zaburze-niach trawienia i schorzeniach dróg oddechowych. Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pasoży-tom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty (gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej. Spożywać cebulę można: - surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie: - w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach; - na kanapkach z masłem, skropionych oliwą; - pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym. Leczniczo do wewnątrz Przeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni. Przeciw biegunce - pełną garść łupin cebuli gotować 10 minut w 1 litrze wody. Pić stopniowo 0,51 dziennie aż do ustąpienia dolegliwości. Dla nie-mowląt przy biegunce gotować 3 cebule w 1l wody przez 2 godziny. Po przestygnięciu przecedzić i osłodzić (miodem) do picia. Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody, pić 2x dziennie rano i wieczorem. Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, do stosowania codziennie po 2-5 łyżek. Leczniczo na zewnątrz Bóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli. Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło. Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty (ewent. usunąć żądło). Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać (na noc) na podpa-sce higienicznej. Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo, cienką błonkę dzielącą łu-ski cebuli. Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli. Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp. Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.

Gość cati82
ojjj nie strasz mnie.. skad bym miala miec uszkodzona watrobe? skoro robie proby watrobowe co roku i zawsze jest ok.

Gość ammaline
no to chyba coś z trawieniem u Ciebie nie tak skoro cebula Ci szkodzi. je cebulę jem codziennie i nic mi nie jest.

Gość gość
Dlatego właśnie ja nie jem cebuli.

Gość cbadef
jeśli nie możecie jeść surowej cebuli, to podobne lecznicze właściwości (rozrzedza krew) ma gotowana lub duszona na oliwie - smacznego i zdrowia życzę

Gość może po prostu za dużo tej
cebuli zjadłaś...

Gość gość
bo cebula jest ciężkostrawna

Gość gość
Stary wątek ale dodam od siebie, że cebula (a takze czosnek i szczypior) pogarsza stan niektórych chorób autoimmunologiczno-reumatycznych w tym pęcherzycy bo powoduje u niektórych indukcje produkcji szkodliwych przeciwciał