Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adrianna s

ZIELONY DOM KWIATY

Polecane posty

gardenia jest trudna w uprawie, ale moja (druga, bo pierwsza padła po jakimś miesiącu) jakoś się trzyma już z rok może lubi jasno, ale nie pełne słońce latem lubi mokro i kwaśno, do tego stopnia, że raz na jakiś czas podlewanie z sokiem z cytryny, no i ziemia kwaśna oczywiście lubi wilgoć w powietrzu, spryskiwanie, ale nie na pąki

Gość GARDENIA -kto ją ma ?
Ewa dzięki :-) Czy ona długo kwitnie w roku? Szybko rośnie? W internecie można poczytać ale chcę wiedzieć jak to jest w praktyce ;-)

Gość mailer daemon
każdy wie ,że praktyka jest czasem inna niż artykuły w necie lub gazecie mówią ;) gardenie to śliczne kwiaty tylko ja nigdy nie hodowałam ich w domu(w bloku gdzie nam rosły w całym pionie głownie kaktusy i bluszcze,tzn u mojej mamy a niby ładne jasne mieszkanie)

mi kwitła tylko raz, teraz miała pąki (na początku września (trzymałam ją na zachodnim balkonie)) ale jak wyjechałam na wakacje, to młody nei dopilnował i wszystkie opadły samo podlewanie od czasu do czasu kranówą niestety nie wystarczy zobaczę, może jeszcze coś zawiąże....

Gość mailer daemon
kot pożera moje kalanchoe innych kwiatków się nie czepi

jak to się dzieje ,że kwiatkom mieszają się kolory tzn fiołkom i kalanchoe np. fiołki się robia ciemniejsze jak koło ciemniejszych stoją a kalanchoe na odwrót bledną

no ok ale to nie są nowe kwiatki tylko te same ale po raz 2 kwitnące ;) ja rozumiem gdyby pozbierać nasionka i posadzic nowe ,to byłyby pomieszane ale nie że sie pomieszały kwiatki na tych samych roślinkach

Gość zofiabarbara
kupiłam w sklepie małą sadzonkę, niestety nie potrafię sobie z nią poradzić, nie wiem jak się nazywa, nie wiem jak o nią dbać, gdzie ją postawić i ile wody potrzebuję. czy ktoś się orientuje jak ona się nazywa ? oto jej zdjęcie : http://img508.imageshack.us/i/dsc0005an.jpg/ ma teraz około 8cm wysokości i wciąż opadają z niej liście...

Gość chyba wiem
podejrzewam ,że coś z rodziny gruboszowatych czyli nie lubiących podlewania ale słońca mniej w przeciwieństwie do kaktusów i innych sukulentów

Gość ma ktoś z was sansewierę
dostałam doniczke od koleżanki ;) chciałabym się zapytać jak sansewiera się rozrasta i co jej potrzeba

też sukulentowata, lubi ciepło, słonecznie i sucho, kwitnie pachnąco i wytwarza "miodek", który kiedyś uwielbiałam wyjadać tworzy pod ziemią grube kłacza, które potrafią rozsadzić za mała doniczkę, ale lubi mieć ciasno

moje kwiatki odzyskują kolor kształt już nie, przestawiłam w inne miejsce ;) heh tylko biały ma różowe niektóre kwiatki ;) sansewierę mam ale chyba karłowatą ,jak ją rozsadzałam z 1 doniczki na 2 i zostały szczepki ,to zobaczyłam korzenie , dużo grubych korzeni pewnie dlatego poprzednia doniczka pękła

Gość pajac przytulanka
mój kot gryzie kwiatki ,ale nie wszystkie bo sukulentowatych nie rusza a fikusa benjamina tylko raz ugłyzł , juz nawet obkładałam kwiaty cebulą ale to na jeden dzień poskutkowało

Gość przyjemny poranny kacyk
na kota to kaktusy :) może sie nauczy

Gość cytaciki cytacikowe
jak często podlewacie kwiatki w domach o tej porze , kiedy jest ogrzewanie?

Gość ogrodniczkowa róża
Fajny sklep z jeszcze fajniejszymi doniczkami. I co najważniejsze klasa za nieduże pieniądze :) http://www.swiatdoniczek.pl/

podnoszę, w wolnej chwili poczytam :) A może i temat ruszy?

no tak, wiosną temat powinien ożyć chociaz u mnei głównie teraz storczyki, a mam wrażenie, że one niekoniecznie współgrają porą kwitnienia z jakąs konkretną pora roku póli co, wszystkie chyba, oprócz własnei przekwitłych dwóch, wypuszczają mi piękne pędy kwiatowe jeden zaczął się juz otwierać, różowy drobny (akurat najmniej mi sie podoba), ale lada moment pęknie mi też chyba biały, albo bladoróżowy mamut :) no i pierwszy raz wycghodza mi dwie lodyżki kwiatowe na raz podejrzewam, że codzienne pryskanie wodą przegotowaną z odżywką do storczykow zrobilo swoje :)

Ewcia🌻 Swego czasu podpytywałam moderatorów, czy nie da się tematu przenieść w inny dział. Nie da się. Miałam na nowo założyć o doniczkowych tutaj, aby tak trochę odświeżyć wątek, ale znalazłam, że już tutaj jest pokrewny i tak odkurzyłam go na razie...

Gość santora
Mam pelargonie na balkonie strasznie sypią się z nich płatki kwiatowe zaśmiecając całą posadzke ,czy one tak mają czy brak im odpowiedniego nawozu, nawoże je takim zwykłym do kwitnących roślin.

Gość TaMAra111
Wiesz co na te sypiące pelargonie to Ja bym radziła zainwestować w nawóz pokon który ma odczyn kwaśny i podwyższoną wartosc żelaza. Stosuję go regularnie i mam bardzo ładne kwiaty na balkonie.

Gość Benedykta
Ja mam podobny problem z pelargoniami, a na balkonie mam aż 6 podłużnych doniczek z tymi kwiatami. Kupiłam nawóz, który polecacie i zobaczymy jakie będą efekty.

Gość Karaczanka
Też stosuję ten nawóz i naprawdę widać efekty.

Gość małamisiaaaa
a storvzyki można posadzić do ziemi ?

Gość santora
Kiedy można posadzić cebule mieczyków,i czy to prawda że te ze sklepu zakwitną dopiero w drugim roku po posadzeniu.

Gość Malinnkaaaa
Zawsze mieczyki wsadzam do ziemi na początku maja razem z daliami. I nie zdażyło mi się, żeby nie kwitły.