Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pawel21

Czy ktos mi moze logicznie wytlumaczyc dlaczego na poludniu

Polecane posty

Europy jest pogoda stabilniejsza chodzi zwlaszcza o miesiace juz nie mowie o letnih,ale np miesiac maj kwiecien pazdziernik jak mysliie daczego tak jest. Zauwazylyscie dziewczyny dlaczego np jak jedziecie np do Grecji na poludniu np Wegier juz temperatury sa rzedu 35 stopni??Czyli takie jak w Grecji. Czy ktos moze to wytlumaczyc, przeciez takie Wegry sa od Polskiej granicy oddalone o niecale 4 godziny jazdy jak to jest?? Od dluzszego czasu chodzi mi wlasnie taki temat po glowie. Jesli temat sie powtarza to przepraszam,ale w wyszukiwarce nic takiego nie bylo wiec czy ktos moze to wszystko wyjasnic??

Gość słabo z rafią u ciebie chyba
nie wiem czy zauważyłeś że Węgry sa oddzielone od Polski wysokimi Karpatami, które nie wpuszczają zimnego powietrza z północy, za to zatrzymują śródziemnomorskie powietrze. Nie mówiąc juz o Grecji leżącej w klimacie śródziemnomorskim. Na Polskę działają wiatry z nad atlantyku i z północy, nie mówiąc już o ruskich wyżach, stąd u nas znacznie zimniej :)

Jesli tyle masz do powiedzenia, to po co w ogole komentujesz??. Pytam bo pewnie tez wiele osob tez sie nad tym zastanawia, Bo nie uwierze w to ze np takie Wegry kraj oddalony np od Krakowa do granicy slowacko-wegierskiej jest 300 kilosow,TO MNIEJ NIZ Z KRAKOWA NAD BALTYK a temperatury sa tam w lato dokladnie takie same jak np w Grecjji czy Bulgarii,Hiszpani,Wloch i innych krajow poludnia Europy nie uwierze,ze odleglosc ma znaczenie bo skoro 300 kilometrow to juz inny klimat no to cos tu jest nie tak?/

Gość słabo z geografią u ciebie
przecież to nie jest płaski teren. Nie zapominaj o karpatach!!! Co z tego że tylko 300 km? Góry tu mają wielkie znaczenie

Ja nie pyskuje tylko grzecznie odpowiadam i po prostu pytam bo dla mnie argumentacja taka,ze sa Karpaty nie dociera bez przesady to nie Himalaje czy fchociazby alpy to co Wegry maja klimat srodziemnomorski??

Gość .....ot ..co.....
troche odbiegajac od tematu, ale wciaz jest to temat geograficzny. my tu narzekamy na pogode, ale spojrzcie, jaka pogode maja islandczycy, srednia temperatura w roku wynosi 5 stopni!!! i najgorsze jest to, ze oni sa oddzieleni od reszty europy i nie moga tak latwo pojechac sobie tam, gdzie jest cieplej. oni tam nawet lata nie maja. myslicie, ze to sa smutni ludzie? przeciez klimat wplywa bardzo na ludzi, a ich klimat jest chujowy :(

No wiec caly czas czekam na lopatologiczne wytlumaczenie tematu. kto podal,ze karpaty zatrzymuja zimne powietrze z polnocy,ale bez przesady Karpaty nie sa gorami wysokimi wiec chyba ten argument odpada. Poludnie Wegier temperatury w lato takie jak w Grecji pogoda sloneczna a to tylko 4 godziny jazdem samochodem z Krakowa tego nie kapuje.

No wlasnie to tez jest dobre zadaj pytanie Hispzanowi,grekowi,wlochowi czy Bulgarowi cy maja depresje spojrza sie na ciebie jak na wariata

za link dziekuje,ale tam nie jest napisane,ze to wplywa na klimat np Wegier caly czas katuje ten kraj no bo cholera jest najblizej polozony wiec chyba nie to a moze Juliuszu Cesarze jest tak (moze teraz zgadne) Wiec moze jest tak,ze wyze, ktore zazwyczaj wystepuja np w Grecji (Zubi ktoregos dnia mowil,ze wyze te charakteryzuja sie tym,ze zapewniaja w rejonie europy poludniowo-wschodniej duza stabilizacje tzn ilosc dni slonecznych jest duza cos slyszalem ze w Grecji i Bulgarii dzieki takiemu wyzowi potrafi nie padac 2 miesiace nie wiem czy to prawda)maja na tyle duzy zasieg,ze docieraja do Wegier a nie docieraja do Polski moze to o to chodzi?? ale zeby na poludniu Wegier bylo 35 stopni to chyba juz drobna przesada chyba ze Juliuszu poludnieWegier to poludnie Europy??

Gość o matko jedyna................
ty widziałeś mapę euripy kiedyś? Czy wedłu ciebie południe węgier leży na północy europy??? Cos ze wzrokiem masz oprócz mózgu wielkości orzeszka laskowego?

Powietrze w wyżach wędruje od centrum ku peryferiom układu wyżowego, zgodnie z kierunkiem spadku ciśnienia zubi ma rację , ale wędruje powietrze!!!!jeszcze raz powietrze http://wiking.edu.pl/article.php?id=31 http://wiking.edu.pl/upload/geografia/images/europa_temperatury_lipca.gif tu masz narysowane , widzisz jak góry odgraniczają strefę wysokich temperatur od niższych na północy http://wiking.edu.pl/upload/geografia/images/europa_opady_lipca.gif jak owe karpaty zatrzymują opady ? widzisz ? !!!! błagam powiedz ,że skończyłeś zawodówkę a nie jesteś studentem :o

Gość Ale temat o jeju

Tak jest po zawodowce cos w tym zlego?? Ok dzieki za link ja tylko chcialem spytac

ale ja nie mowilem,ze poludnie Wegier lezy na polnocy kontynentu,tylko chodzi o odleglosci miedzy polska , wegrami a taka roznica temperatur,pogody. Rekord ciepła - 41,9 stopni Celsjusza - padł w piątek w miejscowości Kiskunhalas, około 130 kilometrów na południe od Budapesztu. i jeszcze to http://www.travelforum.pl/mini-przewodnik-po-w-grzech/3384-pogoda-na-w-grzech-sprawd-przed.html oczywiscie w lato,ale takie temperatury notuje sie raczej juz daleko na poludniu europy,a nie nie cale 300 kilometrow ok wezme sie za link.ktory podales Cesarze

Gość Do Pawla 21
Nudzi Ci sie ? Jak tak to pobaw sie malym ! Po co gambeto jedna zawracasz dupe takimi glupimi tematami ?

Gość hdfgsda
Matko Boska, jesteś dowodem na to, ze edukacja w Polsce jest na bardzo niskim poziomie... Jeśli Twoim zdaniem tylko odległość ma wpływ na temperaturę, to mi się nawet nie chce Ci nic więcej tłumaczyć.

w zawodówce nie ma nic złego , wymaga się praktycznego zawodu więc ok. od studentów wymaga się szerszej wiedzy na tematy ogólne ( choć i tak teraz pełno tam debili :o ) i takim , którzy nie wiedzą tak podstawowych spraw dawałbym zakaz rozmnażania :p co nie zmienia faktu ,że to wiedza z zakresu gimnazjum :p

Gość Swiete slowa szanownego
kolegi . Jak Ci sie Pawel nudzi to jajkami sie pobaw ! Kogo to obchodza Wegry , czy tez Grecja ? Co Ty pogodynka chcesz zostac , czy jak ?

Gość Ale temat o jeju

no dobra to wracamy do tematów kafeteryjnych :classic_cool: oceńcie moją focię czy to cionsza ciągle myślę o nim choć nie jesteśmy ze sobą 18 lat facet chce mnie ruchac w jelito a ja mam kręcone włosy