Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czyjestempodlaaa

Czy jestem nieludzka?

Polecane posty

Gość czyjestempodlaaa

"Mukopolisacharydoza typu II - inaczej choroba Huntera. W Polsce cierpi na nią kilkadziesięcioro dzieci (w oficjalnych statystykach - 40). (...) Roczna kuracja dla jednego dziecka kosztuje 1,5 mln zł." Lek był refundowany w Europie ale nie w Polsce, w końcu matki wywalczyły i u nas...Szczerze? 40 dzieci po 1,5mln to 60mln rocznie a tej choroby się nigdy nie wyleczy i jak się domyślam i tak długo nie pożyją. Nie chodzi mi o to by umniejszać rozpacz rodziców czy tragedię jaką to niewątpliwie jest, ale przys tanie naszej służby zdrowia ile istnień ludzkich mogłoby być uratowane za te 60mln? Uratowane a nie trochę przedłużone... Brutalne? Możliwe, ale rzeczywistość jest brutalna, pieniądze z drukarki nie lecą a ludzie umierają z braku pieniędzy... Nie można wartościować ludzkiego życia? Nie. Tylko gdy przy szerszym spojrzeniu...dajesz na takie leczenie, brakuje na inne. Jedno życie za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt?

Gość czyjestempodlaaa
Nie wiem czy takie myslenie świadczy o tym, że jestem podła? Bo tak myślę, że gdybym ja miała zadecydować to nie podpisałabym refundacji...

Gość czyjestempodlaaa
No to czemu jednak czuję sie podle z takim mysleniem? :o