Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość energooszczędna żarówka

Elektrycy proszę o radę.

Polecane posty

Kupiłam żarówkę energooszczędną PHILIPS 20 W - moc światła 100W, wkręciłam ją do lampy tzw kuli papierowej. Póki swieciła było ok fajnie jasno. Jak zgasiłam to zaczęła błyskać co kilka sekund, wygladało to tak ze w nocy widziałam jakby się na dworze błyskało. Ale zdawało mi się że za często. Więc wykręciłam żarówkę i wkręciłam do innej lampy. Było ok - nie błyska. Co to moze być???? Zwarcie w lampie??? Przy zwykłaej żarówce tak się nie robi.

będę wdzięczna bo mój mąż nie jest elektrykiem i już narzeka że lampę będzie musiał zdemontować i co to da??? Może zaniosę tę lampę do elektryka to ją sprawdzi.

nie ma tej srtony :(

Jejku, dzięki. Cgyba wiem co jest problemem. Mam kontakt z czerwonym podświetleniem :) i to podobno przyczyna mrugania :) Dzięki, zmienię kontakt i będzie ok :)

Gość tu facio pisze z sensem
już pisali kiedyś o tym ludzie mruga pewnie tam, gdzie jest podświetlany włącznik, bo jak jest włącznik z żaróweczką (taką co świeci na pomarańczowo w nocy), to przez obwód żarówki płynie mały prąd i ten mały prąd ładuje kondensator w żarówce energooszczędnej i jak ten kondensator naładuje się wreszcie, co trwa jakiś czas, bo prąd maly, to żarówka błyska. i tak w kółko. Podobne zjawisko może jeszcze powodować włączenie żarówki energooszczędnej do oprawy z elektronicznym regulatorem jasności.

o właśnie tak ktoś napisał "...mruga pewnie tam, gdzie jest podświetlany włącznik, bo jak jest włącznik z żaróweczką (taką co świeci na pomarańczowo w nocy), to przez obwód żarówki płynie mały prąd i ten mały prąd ładuje kondensator w żarówce energooszczędnej i jak ten kondensator naładuje się wreszcie, co trwa jakiś czas, bo prąd maly, to żarówka błyska. i tak w kółko. ..." To jet przyczyną :) Dzięki :)