Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneeeeeeeeeeee

świeca do chrztu-pilne

Polecane posty

Gość pilneeeeeeeeeeee

na allegro są takie ładne świece z imionami i datami , ale zastanawiam się czy ma być data urodzenia czy lepiej data chrztu , póżniej ta świeca jest używana do komunii to nie wiem jak to dziecko pójdzie z datą chrztu? a może lepiej tylko samo imię , albo tylko i wyłącznie zwykła tradycyjna bez imienia i daty? co o tym sądzicie? proszę o pilne rady bo wkrótce mąż zostaje ojcem chrzestnym i musi zakupić świece

Gość ja zamowilam dla swojego synka
swiece z data chrztu i imieniem. Mozesz zamowic z data narodzin - tez bedzie ok.

Gość Ja tez miałam zwykłą
tylko szatkę mały miał z imieniem i datą chrztu :)

Gość nie szatka tylko bielmo
i świeca do chrztu jest od chrztu, do kominii jest inna

Gość deberona
" nie szatka tylko bielmo i świeca do chrztu jest od chrztu, do kominii jest inna" Nieprawda, swieca jest jedna - do chrztu, komunii i do umierania :O

Gość deberona
Juz dawno wyslalam do komunii ze swieca od chrztu :-) I nie byla pozolknieta, odpowiednio przechowywana nie zolknie. Wiekszosc dzieci do komunii miala swiece od chrztu - to normalne. Zdarza sie, ze komus sie zlamie wtedy kupujue nowa. Ale powinna byc od chrztu.

Oczywiście, że świeca powinna być jedna na całe życie!!! Świeca mojej córki, po dziewięciu latach, kiedy szła do I Komunii wcale nie była pożółkła Ato czy to jest szatka, czy bielmo, to pewnie nazywa się w zależności od regionu. W Toruniu każdy mówi że to jest szatka, a bielmo można mieć na oczach:)

Na świecy podaje się datę narodzin i imię dziecka. Czasami z różnych przyczyn przekłada się chrzest i co wtedy ze świecą?

Gość bielmo
pierwszy raz słyszę u nas na śląsku mowimy szatka

Gość szatka to sie mówi między
sąsiadkami:o a ty jako katoliczka powinnaś wiedzieć zę to jest bielmo:o

Wpisałam w allegro hasło "bielmo do chrztu" i zgadnijcie jaki jest wynik???? wielkie nic!!! Za to szatek do chrztu są dwie strony więc wniosek kto ma rację nasuwa się sam

Gość hehehehehe........
tez w google wbilam szatka a potem bielmo :D U nas tez mowi sie szatka.

Gość bielmo
dokładnie wpisz sobie szatkę i bielmo w google zobaczysz czego jest więcej :D

Gość pedides
Jak wpisuję bielmo, to wyskakuje coś o zmetnieniu rogówki - żadnego artykułu, że to ubranko do chrztu. U nas tez mówi się szatka - nawet ksiądz używa tej nazwy. Co do pytania autorki. My mieliśmy świeczkę z imieniem oraz data urodzenia - teraz leży schowana i czeka na komunię :)

Gość bazyliq
szukalam informacji na temat świec i znalazlam, ale widze ze panie maja duzo czasu i kloca sie o bzdury co i jak sie nazywa, śmiech na sali . szatka czy bielmo co to za różnica wazne jst to ze dzieci ida da chrztu

Gość gość
Nie bielmo tylko bierzmo

Gość gość
Niby katoliczki wielkie a sie kloca o nazwe szatka bielmo...zenada.Dlatego nie chodze do kosciola.

Gość gość
U nas ksiadz swiece daje przy chrzcie i uwaga calkiem za darmo,tak samo szatke,moze nie jest ona taka efektowna jak kupna na wlasna reke,bo tu nie chodzi o ksztalt tylko wlasnie o biel,mozna nawet zwykla biala pieluszke do tego uzyc.