Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusia 22

czopki glicerynowe - skuteczne na zaparcia ???

Polecane posty

Gość przyszła mamusia 22

Czy któraś z Was stosowała czopki glicerynowe na zaparcia ? Czy są skuteczne ? Ja mam upoczywe zaparcia od początku ciąży i tak się zastanawiam czy w ogóle one minął czy pozostaną do samego końca ciąży ? Lekarz przepisał mi probiotyk - probiloac plus ale pomaga mi tak średnio... Poradźcie coś na zaparcia !!!

mi na zaparcia pomaga szklanka soku z kwaszonej kapusty na czczo... czopki tak srednio...

Gość przyszła mamusia 22
ooo dziękuje bardzo za podpowiedź,zaraz lecę kupić i mam nadzieję,że mnie również pomogą :) Są bez recepty prawda ? A jaka cena mniej więcej ?

Gość przyszła mamusia 22
mi domowe sposoby nie pomagają :( ani sok z kapusty... ani śliwki,ani woda z cytryną i miodem... nic... jedynie te probiotyki troszkę... a powiedzcie czy od początku ciąży macie zaparcia ???? czy one ustapią czy dopiero po porodzie... ?????

U mnie się pojawiły ok 4 miesiąca. Raz jest lepiej, raz gorzej. Najgorsze są te pobolewania, które towarzyszą brakowi wypróżnienia i wzdęciom :( Na razie zaczęłam 6 miesiąc i boję się, co będzie jak mi brzuchol bardziej urośnie. I mam nadzieję, że po porodzie miną...

ZAPARCIA to dość powszechna dolegliwość w ciąży.Trudność,a nawet ból przy oddawaniu stolca może powodować złe samopoczucie, a nawet powstawanie hemoroidów-są to tzw. żylaki odbytu. Mogą być wewnętrzne i zewnętrzne. Ja nie miałam doczynienia z zaparciami i współczuje dziewczynom,które to przechodzą Ciąża to okres sprzyjający zaparciom, dlatego,że zwiększa się objętość krwi krążącej oraz ilość progesteronu (hormon ciążowy, który działa na mięśniówkę jelit). A oto kilka sposobów, na to aby zniszczyć zmorę o nazwie ZAPARCIE: -Pij codziennie co najmniej 6 szklanek płynów - pozwoli to rozluźnić stolce, powiększyć ich masę, a to ułatwi ich oddawanie. Polecam sok jabłkowo-winogronowy, który możesz przygotować sama. Wyciśnij sok z 2 jabłek i około 200g winogron. Zamiast jabłek możesz użyć gruszek. -Co rano możesz pić sok z 5 lub 6 suszonych śliwek. Wieczorem (późnym) jedz śliwki lub figi (suszone). -Możesz spróbować pić 1 szklankę zimnej wody z miodem i sokiem z cytryny (napój przygotuj wieczorem poprzedniego dnia - pij go na czczo). Jeśli cierpisz na zaparcia, nie zapominaj o aktywności fizycznej. RUCH to zdrowie, a codzienny spacer to relaks i skuteczny oręż w walce z zaparciami. Życzę wszystkim przyszłym mamusiom...by chociaż jeden sposób okazał się skuteczny. Pozdrawiam wszystkie mamusie :)

Gość przyszła mamusia 22
dziękuje za wszystkie rady-napewno coś zadziała :) ja jestem w ciągłym ruchu,mam dwa domy na głowie,swój i rodzinny ponieważ pomagam babci i rodzicom więc o braku ruchu nie ma mowy,a zaparcia zaatakowały mnie od samego początku,a teraz jestem w 6 miesiącu i marze kiedy się to skończy,odczuwam ból przy oddawaniu stolca i nie jest to przyjemne :-/ ech... nie miałam słabości,nudności,wymiotów tylko to jest moją zmorą ! Pozdrawiam mamusie :)