Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammamama martynkiiiiiiii1903

Jak wyliczyc dochod do rodzinnego?Bardzo wazne!

Polecane posty

mamunia31:) nie wiem jak u Was w MOPSIE, ale u nas muszą być: albo zasądzone alimenty, albo jesteście rodziną i przedstawiacie dochód wszystkich członków. Nie wystarczy kwitek od dobrowolnej wpłaty alimentów. Wszystko musi być uregulowane wyrokiem

do magdy- nie irytuj sie tak.Ja tylko sie pytam. Ale i tak kazdy moewi co innego.

Gość magda-świadczenia rodzinnee
cicha obserwatorka- tak wiem...dlatego matka musi okazac swoje przychody mi,mo ze beda utracone...i oczywsicie wyrok alimentacyjny jak juz pisałam wczesniej ...

Nie irytuje się...:) Ale pracuje juz kilka łądnych lat w OPS...i mówie jak jest...przepisy się zmieniaja i trzeba być na bieżąco ... Mowie Ci jak jest na dzien dzisiejszy...a za miesiac jak pojdziesz do MOPSu to już moze byc cos innego... takie zycie;)

Wlasnie dzwonilam do mopsu.Pani powiedziala mi ze dopiero rozpatruja wnioski zlozone w pazdzierniku i kasa zostanie wyplacona do konca grudnia.

Mamo Martynki:) więc najlepiej jedź do MOPSUi się dowiedz jak to jest, albo czekaj na decyzję, bo jak widzisz są rozbieżność. magda-świadczenia rodzinne:) może dodam jeszcze, że wszystkie świadczenia płaci mi urząd, bo mój pierwszy mąż nigdy nie zapłacił ani grosza alimentów. W ubiegłym roku panie zgubiły całą moją teczkę z dokumentami. Wszystkie zaświadczenia które zebrałam i wnioski które złożyłam szlag jasny trafił. Jak już zebrałam nowe dokumenty to i moja teczka się odnalazła. Panie powiedziały że potraktują mnie priorytetowo i że nie będę musiała dłużej czekać na wypłatę świadczeń tylko otrzymam pieniądze przy pierwszych wypłatach. Oczywiście pieniędzy nie dostałam więc wpadłam z hukiem do urzędu. Jak się okazało to ktoś wygrzebał ze spodu mojej teczki numer konta które kiedyś miałam z byłym mężem, a które nadal należało do niego i wysłał mu pieniądze. No rzesz qrwa!!! jak ja się wtedy wpieniłam. Już od 3 lat otrzymywałam pieniądze na moje konto osobiste i nagle ktoś sobie wykopał z teczki to stare, ale najlepsze było dopiero przede mną. Pani mi powiedziała, że jej jest bardzo przykro ale obiecuje że w przyszłym miesiącu dostanę pieniądze już prawidłowo. Tej wpłaty to oni już nie mogą wycofać, ale może ja dogadałabym się z byłym mężem i on mi to odda. Ja wiedziałam że ma zaległość debetową na tym koncie bo poczta nadal przychodziła do mojego domu i jak odbierał to mi mówił że ma debet. Dopiero jak zrobiłam drakę to okazało się że pieniądze muszą mi wypłacić nawet jeśli nie odzyskają ich z banku

cicha obserwatorka- Ty mi powiedz gdzie takie gwiazdy w swiadczeniach rodzinnych pracują ?:) Jak mozna zgubić czyjąś teczkę ? Dojasnech cholery przecież to nie jest igła! ...a z tym kontem to hmm... w ogóle bez komentarza... Teraz Pani ktora wysłała pieniadze nie na ten numer niech wypłaci Ci ze swojej kieszeni bo to jest tylko i wyłacznie jej wina... Aż się w głowie nie mieści , że tacy ludzie pracują w Urzędach ... ;/

No niestety, ale tak było. Miałam tyle przebojów z urzędem w ubiegłym roku że teraz jestem szczególnie wyczulona na każdy jeden świstek który muszę tam zostawiać. One wtedy miały w komputerze wykaz dostarczonych dokumentów i wiedziały że ja je doniosłam, niestety fizycznie nie mogły odnaleźć teczki w związku z czym nie mogli wydać decyzji. A co do tych pieniędzy to teraz już się z tego śmieję, ale uwierz że wtedy nie było mi wcale do śmiechu i gdybym była cichą myszką, która jak jej ktoś powie NIE!! to spuści łeb i ucieknie, to by mnie z forsy wyportkowali. Nie była to mała kwota bo przez te opóźnienie w związku z zagubieniem teczki miałam odebrać świadczenia za 2 miesiące [rodzinne x2, wychowawczy i alimenty]jakieś 1800zł

Gość gosija
fajnie, ze poruszylyscie ten temat ;) ja bym chciala sie dowiedziec( moze wiecie), czy do rodzinnego trzeba miec ustalone sadownie alimenty? Czy ex moze placic mi dobrowolnie?

Całe szczęście , że się wszystko dobrze skonczyło;)) Jak będziesz miala jakies pytanie czy problem to pisz;) Postaram się pomoc ;)

Cicha-to ja nie rozumiem..w Toruniu nie ma opieki społ.?takie sprawy załatwia sie w UM??? A co do tego oaliczenia-wydaje mi się,ze jesli płacący cały rok alimenty przedstawi potwierdzenia wpłaty za cały rok z tytułem płatności :alimenty za m-c 01,02,03 ....itd to chyba jest to dowod???

mamunia31- wyrok alimentacyjny MUSI być, same kwitki nie wystarczą...

i kolejny precedens..skoro byli małzonkowie sie dogadali bez sądu to dlaczego muszą iśc do sądu???nie wystarczy np oswiadczenie ex małzonka??ehhh Polska Polska ....

Mamunia:) Ty chyba pytasz o odwrotną sytuację tzn. Twój partner płaci alimenty i pytasz czy na podstawie wpłat tych alimentów możecie pomniejszać swój dochód???

gosija- musisz mieć zasądzony alimenty...albo tez wykazać przychody ojca dziecka-dzieci za rok 2008 i dostaniesz rodzinne... Tylko czy ojciec dziecka bedzie na tyme dobroduszny, ze udostepni Ci zaswiadczenie z Us.. ? :)

Jeśli byli małżeństwem i z małżeństwa są małoletnie dzieci, to sąd nie da rozwodu bez ustalenia kto i w jaki sposób sprawuje opiekę nad dziećmi oraz kto i w jakiej kwocie płaci alimenty.

mamunia31- no niestety tak jest, nie wystarczy "dogadanie się" ... wszystko musi być na pismie w tym przypadku wyroku. ..

Gość gosija
no wlasnie tak myslalam :( nie chce chodzic po sadach, jakos ich nie lubie (chodziaz mam ukonczone prawo-troche to pokrecone :) ) moj ex tez nie lubi ( nie wiem czemu), chcielismy sie dogadac miedzy soba :/ poza tym on pracuje u ojca na czarno i dosc dobrze zarabia, ale jak pojde do sadu to powie ze nie pracuje i mi przyznaja 100 zlotych ;) juz lepiej niech jest jak jest, ale powinni to zmienic, bo moja ciocia np majac na utrzymaniu corke-15 lat, druga corke- 9 lat, syna- 8 lat i byly maz jej nie placi alimentow, czyli od panstwa dostaje te 450 zlotych i przekracza jej dochod o 2 zl chyba- gdyby nie miala dobrej znajomej w MOPS-ie to by nie dostala, ale ta jej tam pomogla, a i tak luksusow nie maja ;/

Wiem że jeśli z jakiś powodów matka nie może otrzymać zaświadczenia o dochodach partnera to może o takowe zaświadczenie wystąpić urząd miasta Bezpośrednio do skarbówki Mamunia:) oczywiście że w Toruniu jest MOPS, ale to który urząd będzie zajmował się świadczeniami rodzinnymi ustalają już władze miasta i u nas robi to sam urząd miasta

gosija- co to znaczy ze ma dobra znajoma w MOPS? Skoro dochod przekracza o 2 złote...to sie zasiłek nie nalezy... nie przeskoczy się ustawyi i wszystkich przepisów chcoiazby nie wiem co ... świadczenia rodzinne to nie są zpaomogi socjalne takie jak w Pomocy Spolecznej ktore się daje uznaniowo... ehh biedne te Panie z tego MOPS-u podczas kontroli... w glowie mi sie nie miesci jak mozna dac zasilek skoro nie przysluguje..toż to się prawa nie boją!

cicha obserwatorka- tak MOPS moze wystapic do US o zaswiadczenie ale drogą służbową to trwa naprawdę dłuugo ...

gosija:) pewnie lepiej Ci to wytłumaczy Magda-świadczenia rodzinne, ale nikt Twojej cioci w urzędzie nie zrobił łaski, ani po znajomości tego nie załatwiła. Ustawa przewiduje, że jeśli w ubiegłym okresie zasiłkowym przysługiwały Ci świadczenia, a w bieżącym Twój dochód przekroczył o ileś złotych[dokładnie nie pamiętam] to i tak masz prawo w bieżącym okresie do świadczeń. Na pewno Magda dokładnie wie o jaką kwotę można przekroczyć dochód;)

Mamunia:) jeśli jest wyrok sądu i kwitki wpłat, to ja myślę że pomniejsza to dochód, ale pokroić się za to nie dam. W każdym razie jak składasz wniosek o rodzinne to jest tam rubryka o tym czy któryś z członków rodziny nie świadczy alimentów na osoby nie pozostające w jego gospodarstwie domowym i jeśli tak to na kogo i w jakiej kwocie. Myślę że po coś to jest;)

Tak jest takie coś jak przyznanie z przekroczenia...ale można skorzystać tylko RAZ !! Takie przekroczenie możę wynosić tyle co najnizszy zasiłek rodzinny czyli 504 zł + 68 = 572 zł na osobe... a przypadku kiedy w rodzinie jest dziecko z orzeczeniem o niepelnosprawnosci to jest tak 583zł+68 zł=651 zł na osobę... ale jak już napisałam na początku JEDEN RAZ mozna z tego skorzystac...

co do alimentów świadczczonych na rzecz innych osób to : Na stronie 4 wniosku na samej górze jest punkt 4. Inne dane 4.1 Łączna kwota alimentów świadczonych na rzecz innych osób wyniosła w roku...............zł......gr...... do tego wyrok i kwity! :)

Magda-świadczenia rodzinne:) kiedyś się ze mnie koleżanka śmiała, że przez te moje przejścia z urzędem odnośnie rodzinnego, tak się obstukałam w tych przepisach, że po krótkim szkoleniu niemal sama bym mogła te wnioski rozpatrywać i chyba miała rację, może postaram się o posadę w urzędzie:D U nas to straszne rzeczy się dzieją, wypłaty są wstrzymane bo na koniec ubiegłego tygodnia mieli rozpatrzone wnioski, które zostały złożone do 15.09.09r. Wiem że mają zabezpieczone pieniądze na wypłaty tylko strasznie grzebią się z papierami. Zastanawiam się co w ogóle robili tam przez 2 miesiące skoro mieli rozpatrzoną tylko połowę września. Najpierw olali sprawę, a teraz w tydzień chcą rozpatrzyć wnioski składane przez pozostałe półtora miesiąca. Ja na szczęście złożyłam wniosek 2.09.09 i dostałam pieniądze na czas . U nas wypłaty są 24 każdego miesiąca, ale wiele moich koleżanek nadal czeka i nie wie kiedy dostaną. Trochę to wkurzające, bo wiem że poza takimi kobietami jak ja, która mam mężczyznę który pracuje i jakieś pieniądze przynosi, są też kobiety które mają niepełnosprawne dzieci. Do pracy nie mają jak iść, facet najczęściej w takiej sytuacji ucieka, a one zostają same ze swoimi problemami. zasiłki to ich jedyny dochód, a oni spóźniają się z ich wypłatą kilka tygodni. Wpienia mnie to cholernie i żal mi tych kobiet, a najgorsze że nie mają do kogo się poskarżyć. Zawsze mogą napisać pismo do samorządowego kolegium odwoławczego, ale raz że nic im to nie da to jeszcze musi to swoje trwać. Nawet odsetek za zwłokę w wypłacie nie otrzymają i wszystko jest tak jak by musiało być, bo przecież państwo im łaskę robi że zasiłek daje

Gość magda-swiadczenie rodzinnee
U nas jest 1000 wniosków...wszystkie są już rozpatrzone i wypłacone... :) jezeli dzisiaj ktoś złozył wniosek to tez już jest decyzja zrobiona i jutro wypłacamy... w listopadzie to juz chyba nasza 5 wypłata bo chcemy zeby wszyscy dostali pieniażki ... ;) A pracujemy we dwie ;)