Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gffffffffffffffffffffffffff

jestem początkującą wegetarianką i mam pytanie

Polecane posty

ponieważ nie mogę pić mleka,mam nietolerancję laktozy to czym najlepiej uzupełniać dietę,żeby mimo braku mleka i mięsa nie mieć poważnych niedoborów w organiźmie ?? czy tak się w ogóle da?? czy jak nie pije mleka to nie moge być wegetarianką?? ale ja nie chce jeść mięsa!! nie mogę

Gość niebieski...
w niemczech jest na 100% mleko bez laktozy, w zacofanej polsce nie wiem

są przecież produkty sojowe - mleko, jogurty, tofu. Do tego wiadomo, że obiad wegetariański to nie to samo co normalny obiad minus mięso (w sensie ziemniaczki i buraczki już nie wystarczą :P ), ale myślę, że to już wiesz, musisz racjonalnie planować jedzenie, jeść _różne_ warzywa i owoce, fasolę i strączkowe, itd. A jak potrzebujesz produktów "nabiałowych" polecam sojowe, będziesz musiała pewnie poszukać trochę, ale w większych marketach są dostępne. Nie wiem jak w Polsce, ale za granicą można też dostać "normalne" mleko czy jogurty z niską zawartością laktozy.

Gość niebieski...
zrechstom ja jestem nowocchny niemiechc od piechciu latch ja nie pamietachsc rodzinny jezyk bo ja dawacsch dupchy turaschom by kupisc 15 letchnie bmw

ćwicząca ćma-dziękuje za odpowiedź :) szukałam jogurtów bez laktozy ale u mnie w pobliżu nie ma takich :( Mam 15 lat,czyli jeszcze rosnę i potrzebuję różnych składników

Gość dziewczynko heheh
sprawdz sobie chocby w internecie co oznacza słowo WEGETARIANIZM a potem wyskakuj ze swoimi rewelacjami. Nie zjadłaś parę razy na obiad miesa i już sie masz za wegeteriankę Klasyczny wegetarianizm polega na ograniczeniu się TYLKO do pokarmów pochodzenia roślinnego, których źródłem są rośliny zbożowe, strączkowe, okopowe i oleiste oraz warzywa, owoce i grzyby. Wyróżnia się kilka odmian wegetarianizmu, dopuszczających niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, są to: Dieta wegetariańska * laktowegetarianizm - uzupełnianie diety mlekiem i produktami mlecznymi * laktoowowegetarianizm - uzupełnienie diety jajami, produktami mlecznymi i miodem, * owowegetarianizm - dopuszcza z produktów zwierzęcych jedynie jaja * weganizm - dopuszcza spożywanie wyłącznie produktów roślinnych * frutarianizm - oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, nie dopuszcza żadnych owoców i warzyw, których zerwanie uśmierciłoby roślinę (np. sałaty) * witarianizm - spożywanie środków spożywczych pochodzenia roślinnego nie przetwarzanych przemysłowo, odrzuca również potrawy gotowane * semiwegetarianizm - wyklucza jedynie czerwone gatunki mięsa, oprócz produktów roślinnych spożywane są: ryby, drób, jaja i mleko. Ze względu na spożywanie mięsa, ciężko uznać go za formę wegetarianizmu.

Gość niebieski...
przepaszam ale mieszkam w polsce i nie mam 15-letniego BMW tylko 3 letnie audi

Gość dziewczynko heheh
jeśli jesz jogurty bądź zamierzasz je jeść to nie jesteś wegetarianką, określ się prawidłowo. Chcesz jeść nabiał to jesteś bądź będziesz LAKTOWEGETARIANKĄ!!!!! Przy okazji: Wegetarianie wykluczają ze swojej diety wszelkie rodzaje mięsa i ryb, a także produkty zawierające subst. odzwierzęce (np. żelatynę, podpuszczkę, tłuszcz zwierzęcy).

Gość gfffffffffffffffffffffffff
dziewczynko heheh sprawdz sobie chocby w internecie co oznacza słowo WEGETARIANIZM a potem wyskakuj ze swoimi rewelacjami.-z jakimi rewelacjami?? :O pytałam o poradę a nie wymądrzam się ani nic. i nie musze sprawdzać,bo wiem i sprawdzałam kiedyś,nawet chyba czytałam dokładnie to co wkleiłeś/aś :D

Gość gfffffffffffffffffffffffff
a mleka właśnie nie będe pić,bo i tak nie mogę a co do jajek to będe jeść,ale nie te najgorsze,co kury wysiadywały w ciasnych klatkach tylko 0 i 1.no bo po co w ogóle ich nie jeść,jak można jeść takie,ktore nie są owocem cierpienia kur

Gość dziewczynko heheh
niewazne czy wysiadywaly w klatce czy byly szczesliwe chodzi wyłącznie o to że jajka to produkty zwierzęce i jeśli je jesz to nie jesteś wegetarianką! co najwyżej owowegetarianką. Czytałaś.... hmmm możliwe ale najwyraźniej bez zrozumienia. Poćwicz to, bo na maturze będziesz miała problemy

Gość SOJJJJJAAAA
POLECAM SOJE; SMACZNA I ZDROWA; PRAWIE JAK MIESO SMAKUJE

Gość wegetarianie spozywaja
mleko :) Od produktow (wszystkich) odzwierzecych odseparowuja sie jedynie weganie. A dziewczyna moze nie chce zywic sie sama trawa ;) Co komu do tego? Jak ser zje to co? Tragedia? Wegetarianie jedza sery i pija mleko.

Gość jak ktos potrzebuje definicji
Wegetarianizm – rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia mięsnego i EWENTUALNIE jaj lub nabiału z pobudek moralnych, etycznych bądź zdrowotnych.

Gość gfffffffffffffffffff
jak będe dorosła to być może całkiem zrezygnuje z produktów zwierzęcych,ale na razie nie chce ze wszystkiego rezygnować,bo chce sie prawidłowo rozwijać.:) A co to ma za znaczenie,dokładna nazwa czy lakto czy inne srakto,to nie ma znaczenia i mnie nie interesuje,nie chce jeść czegoś,co jest owocem czyjegoś cierpienia,niestety rośliny też są żywe no ale trudno,tak jest świat skonstruowany,że jedzenie jest z żywego istnienia,ale lepsze rośliny od mięsa,a skoro są jajka,które były naturalnie wysiadywane i nie przyczyniam sie do cierpienia kur jedząc je,to dlaczego miałabym ich nie jeść??Dlatego,żeby z definicji być ''prawdziwą wegetarianką''?? :O No proszę Cię,daj se spokój i jak nie masz dla mnie porady co do mojej diety,to się odczep,nie chcę się z Tobą kłócić,bo to nie ma sensu. :)

Gość gfffffffffffffffffff
a matura dopiero za 4 lata,mam jeszcze dużo czasu :)

Gość te odmiany jak sama nazwa
wskazuje to ODMIANY. Wegetarianizm to szerokie pojecie. I na pewno nie zaklada calkowitej rezygnacji z produktow zwierzecych. Tylko z miesa.

ja ograniczam mieso i jestem uczulona na nabial. musisz jesc duzo straczkowych i zielonych warzyw. orzechy. tym uzupelnisz braki wapnia. o reszte sie nie martw. co do bialka - jedz straczki!! i oczywiscie zboza. nawzajem uzupeniaja sobie aminokwasy, tworzac bialko pelnowartosciowe. nawet nie muza byc spozyte jednoczesnie, wazne aby np. jeden posilek zboze, nastepny straczki. fajny patent to zupa z fasola albo soczewica, zageszczona odrobina maki. mniaaaaam. oczywiscie musza plywac w niej warzywka. taki zestaw to pelnowartosciowy posilek, zdrowy i zapycha. i sie nie tyje. albo nalesniki z fasola i warzywami o jesoo. ale bym zjadla :) wszelkie salatki typu: fasola, warzywa, jakis sosik z oliwy plus platki owsiane albo kasza gryczana.

a ja byłam/jestem laktowegetarianką (tak wynika z tych definicji powyżej). I to dobrych parę lat. Zaszłam w ciążę i lekarz zmusił mnie do jedzenia mięsa przed końcem I trymestru (w ok. 3 miesiącu). W czasie tego sposobu odżywiania robiłam wyniki - miałam idealne. Pierwsze wyniki w ciąży - również bardzo dobre (lepsze od siostry, która odżywiała się normalnie, a była w takiej samej ciąży (urodziła tydzień po mnie). Jednak się bałam, że taki sposób odżywiania źle robi dla dzidziusia - to mięso mamy chyba zakorzenione ;) I ciekawostka - mam tendencję do tycia, a nie jedząc mięsa (wszystko inne w dowolnych ilościach) utrzymywałam wagę. Sugerowałam się dietą grup krwi.Ja mam A, czyli w moim przypadku mięso nie jest wskazane. I zgadza się ;) Gdy tylko w ciąży zaczęłam jeść mięso, zaczęłam dużo tyć (dodam, że nie jadałam i nie jadam słodyczy, białego chleba, fast - foodów, tłustych serów). Obecnie wróciłam do diety bezmięsnej - kilogramy same spadają.

Gość tratewka
kochana polecam Ci serie nowych produktow np. z primaviki...pulpeciki, sznycel itp. na poczatek pomoga Ci odlozyc mieso:)

Gość vegannnkaod3lat
ja jestem weganka od lat 3 podstawa mojej diety to strączkowe i orzeczy - jako zamiennik mięsa mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, laskowe itp. -witaminizowane , również jogurty itd wiele róznych owoców i warzyw, pełnoziarniste pieczywa, kasze, makarony

Gość vegannnkaod3lat
polecam hummus znajdziesz przepis soczewice, róznego rodzaje fasole, od czasu do czasu granulowana soja jako jako "mięso mielone", codzinnie troche jakichś orzechów- pistacji, fistaszków, brazylisjskich itd. i witaminizowane mleka

Gość kilka słow do autorki
ja byłam wegetarianką 8 lat w tym weganką 2 , przestrzegałam wszystkiego brałam suplementy ale niestety zdrowie dało o sobie znać , chore stawy przewlekły stan zapalny zmiany reumatyczne,moja grupa 0 Rh+, nie jest to dieta zdrowa a dotarło to do mnie kiedy poznałam dietę zgodną z teorią grup krwi i optymalną , robiłam sobie krzywdę :( wiem tyle że A i B najlepiej znoszą wegetarianizm

Gość diabliczka_9
wiadomo,ze wszystko trzeba zdrioworozsadkowo brac. kochane co poleciacie jeszcze z takich nowosci produktowych? przyznaje,ze primavike znam i jest super...szczegolnie pulpety:) ale moze cos jeszcze?

Gość nuteczka&
ja znam wlasnie ich sznycelki. sa bardzo dobre. czesto odgrzewam sobie w pracy

Gość olliska23
Jesli szukasz fajnych przepisów na dania wegetariańskie to polecam szczególnie tą strone www.suempol.pl/kulinaria/ Ja uwielbiam łososia wiec tez musze spróbować kazdego dania :)