Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zalamana matka malenstwa

Moj HIPOTROFIK nie bedzie chyba NORMALNY!!!

Polecane posty

Moje dziecko przyszlo na swiat w 35 tc, male, 1100 gram, lezalo w inkubatorze kilka tygodni. Dzisiaj wlasnie konczy 3 miesiace i: -nie podnosi glowy, lezac na brzuchu -nie usmiecha sie -wydaje z siebie dziwne odglosy, jakby mial zatwardzenie, steka, jakby piszczy... -duzo placze Mam porownanie, bo synek siostry jest 2 tygodnie mlodszy i on juz sie usmiecha, pieje, wsluchuje sie w to, co sie do niego mowi. A moj jedynie wodzi wzrokiem za doroslym i patrzy w oczy. Tyle. Jestem zalamana. Odczuwam cos na ksztalt zaloby, bo nie mam wymarzonego dziecka, tylko istote OBCA, z ktora nie moge zlapac kontaktu... Acha, a wszystkie badania, usg glowy itd wychodza prawidlowo.....

Gość Burza na Warszawa
Troche zle liczysz twoje dziecko konczy 2 mies ,urodzilo sie mies przed terminem. Zobaczysz na wszystko przyjdzie czas.

Gość daj sobie i dziecku trochę
czasu kazde dziecko jest inne i nigdy nie porownuj swojego dziecka do innych dzieci bo zawsze będziesz widziała różnice Powodzenia :)

Gość maximmma
istotę obcą...boze kobieto jaka jestes załosna....oddaj to dziecko zeby nie zmarnowac mu zycia...

Gość Burza na Warszawa
Racja nie porównuj !!!!!! Twoje dziecko urodzilo sie za wczesnie i to o miesiac !!!!!

Gość musisz wierzyć że będzie
dobrze. Twoje dziecko jest wcześniakiem, więc tak naprawdę jest o miesiąc młodsze. Daj sobie i jemu trochę czasu... Chodzicie na jakąś rehabilitację? Czy Twój maluszek prawidłowo przybiera na wadze?

Gość ten temat już był

Gość bardzo smutne
moze po prostu wolniej sie rozwija... skoro badania wychodza prawidlowo to nie wszystko jest przesadzone.. przykre ze juz je przekreslilas nie widzac nadziei ze bedzie dobrze

Gość daj sobie i dziecku trochę
Dziecko nie zawsze jest śliczne rożowiutkie ale nie rozumiem dlaczego nazywasz swoje dziecko które nosiłas pod sercem istotą OBCĄ to jest straszne ta istota Obca jak nazwałas swoje dziecko potrzebuje Cię jak nikt inny daj mu to ciepło i milość

Nie potrafie zlapac z nim kontaktu, nie potrafie... Probuje, biore na rece, klade na kolana, gadam, spiewam, macham grzechotka, a on... steka, krzywi sie, jest jakby w swoim swiecie i tyle.

tym bardziej jesli twoje dziecko nie jest w pełni zdrowe powinnas mu dac 2 razy wiecej miłosci ciepła i zainteresowania, przeciez ta mała istotka ma tylko ciebie. pamietaj że dzieci chocby nie wiem jakie były trzeba kochac, i nie załamywac rąk jesli roznia sie troche od innych.. to najbliższa ci osoba ktora nosiłas pod sercem. ja mysle że wszystko sie ułozy;-) i twoja pociecha dogoni rówieśników zanim sie obejrzysz;-) badz dobrej mysli;-)

hej :) nie dołuj się moje dziecko jest z 31 tc wszystko robiła z opóźnieniem podnosiła główkę siadała chodzic zaczęła dopiero jak miała 15 mies ! teraz biega jest wesoła i pełna życia:) musisz dac dziecku troszkę czasu jeśli lekarz mówi ze jest ok to nie martw się maleństwo rozwija się w swoim tempie:)a powoli wszystko nadrobi:)

Gość agataolga
Witam,dużo przeszłam z moją hipotroficzką, podobnie było jak u Pani,potem były choroby , obowiązkowo rehabilitacja..teraz skończyła 2 latka i jest normalnym wesołym mądrym dzieckiem.Proszę o kontakt. Na wszystkie pytania odpowiem. Taka wiedza poparta doświadczeniem dwuletnim może wiele pomóc innym:)pozdrawiam

Gość xZxz
Przecież po to patrzy ci w oczy żeby złapać kontakt. Część dźwięków, które wydaje, to też próby kontaktu. Rób to co dotąd, śpiewaj, mów do niego, machaj grzechotką (może musisz zmienić na grzechotkę głośniejszą, w intensywniejszym kolorze) i nie denerwuj się a efekty będą. (Też mam dziecko hipotroficzne. W drugim miesiącu życia jeszcze ciągle głównie stęka i popiskuje i rozgląda się ale ja wiem które piski są kierowane do mnie i co znaczą, widzę jak zmienia się jego spojrzenie, co jakiś czas na bardziej świadome i bystrzejsze, i to mnei cieszy. Co do zabawek czy muzyki, też nie każda tak samo dobrze działa. Warto więc próbować co jest silniejszym bodźcem dla dziecka. Na przykład dla mojego dziecka nie istnieją piszczące zabawki ale już szuk komputera uwielbia, nie interesuje się też bladą, cichą grzechotką ale na światłom kocha się pzypatrywać. No i dotyk... masuj dzieciaczka, dotykaj nóżek i rączek mówiąc do niego, kąp się z nim... Wypatrzysz wtedy reakcje, jakie przegapiałaś a wypatrzenie ich zmotywuje cię do dalszych starań.) I jeszcze jedno, nie porównuj swojego dziecka do innych, bo zawsze znajdziesz to czego twoje nie robi aq u innych ci się podoba!

Gość Natala199
Masz lekceważący stosunek do swojego maleństwa. Ono najbardziej potrzebuje miłości, troski i cierpliwości. Poczuj się w skórze swojego dziecka. Chciałaś mieć wymarzone dziecko a czy Ty jesteś wymarzoną matką?? (NIE!!!!!!!!!) Lepiej zastanów się nad sobą i nad swoim zachowaniem. Jesteś KOBIETĄ BEZ SERCA!!!! Kochaj swoje maleństwo bo jest ono największym DAREM i zapomniałaś że Twoim SZCZĘŚCIEM! Jak na razie zachowujesz się poniżej krytyki więc zmień swój stosunek do swojego dziecka.