Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olga82***

Jakie ogrzewanie? Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Olga82***

Poszukuję rozwiązania do niewielkiego 40 metrowego mieszkanka, chciałabym również żeby koszty nie były ogromne. Mieszkanie to mury z lat 50, szczytowa ściana ogólnie mówiąc jest bardzo zimne. Podpowiedzcie proszę jakie zakładaliście ogrzewanie elektryczne, gazowe czy jakieś inne, poszukuję ekonomicznych rozwiązań. Podobno dobrym rozwiązaniem jest elektryczno -olejowe, jeżeli macie jakieś doświadczenia w temacie to dajcie proszę znać. Jestem z Wrocławia jeżeli macie namiary na sklep z dobrym zaopatrzeniem, firmę , etc. to poproszę.

Gość miałam elektryczne
olejowe, potem piece akumulacyjne na prąd, potem listwy grzewcze a teraz gazowe.Gazowe-relatywnie najtańsze.Stare budownictwo, budynek nieocieplony

Gość zdecydowanie odradzam
odradzam elektryczne bo się nie wypłacisz. Przerabialiśmy to lata temu i 1000 za prad mieliśmy rachunek a i tak oszczędzaliśmy. Gazowe - najtańsze.

Gość każde kosztowne
każde ogrzewanie będzie dość kosztowne przy szczytowym mieszkaniu które jest nieocieplone zorientuj się jak można ocieplić ściany sufit i podłogę...ocieplenie jest sposobem na obniżenie kosztów zwróć uwagę na bezpieczeństwo ogrzewania i zastosuj termostat automatycznie sterujący ogrzewaniem (zapewnia ogrzewanie na bezpiecznym najniższym poziomie w czasie nieobecności w domu)

Gość każde kosztowne
ogrzewanie gazowe wydaje się być najbardziej ekonomiczne....piec może być rozmiarami niewielki i dwufunkcyjny, zapewnia ciepłą wodę....ale jest jeden warunek ...pomieszczenie musi mieć odpowiedni metraż i wpływ świeżego powietrza i odpływ wentylacyjny i odpływ spalin do komina....to warunki bezpieczeństwa wymaga też odpowiednich instalacji --rury z gazem i na wodę i na centralne ogrzewanie...odpowiednio rozprowadzone w pomieszczeniach (brzmi odstraszająco....ale to prosta sprawa dla fachowców)

Gość zdecydowanie odradzam
może ocieplij ściany wewnątrz styropianem. Potem grzejnik olejowy i nie bedzie tak źle. Rachunek za proąd trochę podskoczy ale strat ciepła nie będzie. A styropian jest teraz tani i łatwy do przyklejenia. Pomyślcie nad tym.

Gość Olga82***
Sciana szczytowa jest docieplona od wewnątrz styropianem bo inaczej nie dałoby się tam mieszkać, w zimie pojawiał się lód na ścianach. Na ta chwile jest piec akumulacyjny który strasznie dużo prądu ciągnie, a w drugim pokoju panele grzewcze, niestety przedpokój , kuchnia, łazienka są nieogrzewane i jest bardzo zimno a rachunki za prąd spore.

jesli gaz to kondensat,bardzo oszczedny,nie potrzebuje kanału kominowego bo rure podwójna wyprowadza sie mawet przez ściane.Ma komore zamkniętą i powietrze do spalania zaciąga bezpośrednio z dworu rurą kominową. Mam taki w domku jednorodzinym i jest masakrycznie oszczedny.Aż nie mogłem uwierzyć ze ogrzewam taniej niż węglem. Druga sprawa to jesli masz przewód kominowy to przy 40m/kw można postawić kominek norweski.Będzie baardzo tanio.U mnie taki ogrzewa 52m/kw i jest w domu 24 stopnie.Jest malutki ale konstrukcja norweska polega na tym ze działa jak zwykły piec kaflowy i oddaje ciepło całą obudową. Wyobraź sobie ze tym kominkiem jak napale teraz na dole mam 24 stopnie a na pietrze 21 stopni i nic gazem nie grzeje.Kominek pali się tylko kilka godzin w ciągu doby od 12-tej do 22-jej .

Wracając do kondensata to sprawnośc jego wynosi 108% i to nie jest mit-sprawdzone przezemnie. W zeszłym roku zaraz na zakończenie budowy musiałem wysuszyć tynki w 20 stopniowym mrozie w nieocieplonym domu 100m/kw. Grzałem więc tym piecem na maxa ile się dało bo w marcu trzeba było się wprowadzić. Rachunek za 2 miesiące 800pln

Gość przy kominku
na cokupic.pl ktos opisuje taki kominek norweski.Fajny

Gość Olga82***
Dziękuje wszystkim za pomoc;-) Jeżeli macie jeszcze jakies sugestie to poproszę!

Gość maneorrr
Szukam na własną rękę infomracji o instalacjach grzewczych, zastanawiam się nad wyborem: ekogroszek czy pellety ?

Gość jadź222
ja zdecydowanie polecam pellety, np. OLIMP, ekogroszek brudzi, poza tym jest mniej ekonomiczny niż pellety, więcej zaoszczędzisz, używając pelletów właśnie

moim zdaniem ogrzewanie na pellet albo na ekogroszek było by najlepszym rozwiązaniem z tym że więcej plusów ma pellet.

Gość krystian
pellet nie brudzi, a ekogroszek tak, wiem, bo sam miałem oba typy ogrzewania i nieporównywalnie pellet lepszy... polecam Lavę, jest wysokokaloryczna, więc się opłaca.

lepiej kupić sprawdzony pellet z pewnego producenta który zapewni odpowiednią jakość produktu.

Wspomniana wcześniej Lava - dobry produkt, ale dodałbym jeszcze do rozważenia inny rodzaj, czyli pellety Olimp. Często przewijają się oba, jako te polecane, ale naprawdę są godne uwagi i wypróbowania (jeśli już decydujemy się na pellety).

Gość Andrzej Wysocki
Witam! Wyjątkowo ciekawym rozwiązaniem dla Pani może być kominek pelletowy! Są one bardzo ekonomiczne, wydajne i prawie bezobsługowe! Piecyki opalane pelletem praktycznie nie wytwarzają popiołu. By wytworzyć 1kg popiołu w przypadku pelletu Stelmet musimy spalić go aż 250!!! Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań! Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość magmag76
najlepiej pellety Lava albo Olimp. używam i bardzo je sobie chwalę, nie brudzą jak ekogroszek, są tanie i na długo starczają :)

Gość bvbvcv
paletty trzeba czesciej dokladac

Gość gość
Nie zgodzę się z tym, że trzeba częściej podkładać. Pellet bardzo dobrze się pali i jest wydajny, także ja widzę same plusy. czysto, ekonomicznie, ekologicznie.

Gość gość
a ja widziałam piękne kominki na pellet są niemal bezobsługowe ładnie wyglądają i są ekonomiczne

Gość Andrzej Wysocki
Witam! Również w zwykłym wkładzie kominkowym można spalać pellet przy użyciu specjalnego kosza. Rozwiązanie to nadaje się świetnie również do wkładów z płaszczem wodnym. Osiągi grzewcze powinny być na podobnym poziomie co w przypadku zwykłego drewna. Pellet w koszu będzie jednak o wiele dłużej utrzymywać swoją temperaturę! Pozdrawiam! Andrzej Wysocki

Gość gustav81
Jeżeli ktoś dba o swoją wygodę i ekologię to polecam pellet. Od dwóch sezonów palę właśnie pelletami i chwalę sobie bardzo to rozwiązanie - mam czystą kotłownię i przyjemny zapach iglaków, a popiołu zostaj***ardzo mało. A przede wszystkim oszczędzam bardzo dużo, w porównaniu do palenia olejem opałowym.

Gość Andrzej Wysocki
Witam Czy używał Pan pelletów Stelmet? Chętnie wysłucham wszelkich opinii. Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość gość
czy pellet mozna stosować w kozie - piecyku kominkowym (norweskim)? teraz stosuję brykiet

Gość Andrzej Wysocki
Witam Jak najbardziej pellet można stosować w piecyku kominkowym. Polecam użycie kosza pelletowego. Pellet utrzymuje swoją temperaturę o wiele dłużej niż drewno! Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP