Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olga82***

Jakie ogrzewanie? Proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość
zgadam się zwłaszcza że pellet jest suchy i nie trzeba go sezonować jak drewna

Gość gustav81
Palę pelletem Olimp ze Stelmetu od roku i jak na razie widzę same zalety. Widzę, że kaloryczność na opakowaniu jest prawidłowa i potwierdzona certyfikatem i to się zgadza. Wcześniej paliłem pelletem z lokalnego składu i teraz wiem, że był on marnej jakości. teraz nie ma porównania. W kotłowni pachnie iglakami, a i popiołu bardzo mało (ok. 3kg).

Gość Andrzej Wysocki
"Suchość" czyli poziom wilgotnośc***elletu jest bardzo istotnym czynnikiem. Pellety sprzedawane luzem absorbują wodę z powietrza przez co ich kaloryczność diametralnie spada. Pellety Stelmet są pakowane w hermetyczne opakowania o następnie każda partia jest dodatkowo foliowana. Dzięki temu mamy pewność, że kotłownia będzie czysta a pellet nie straci swoich właściwości opałowych. Pozdrawiam Andrzej Wysocki ___________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość gość
Czy można pellety Stelmetu trzymać na zewnątrz? Dziękuję za informacje!

Gość gość
Witam, Ja trzymam pellet na dworze, w sumie w specjalnie do tego przeznaczonej skrzyni, ale w warunkach surowych, zwłaszcza teraz i jest z nim wszystko ok. Opakowanie jest szczelne więc uważam, że nie ma problemu z trzymaniem na dworze.

Gość Andrzej Wysocki
Witam Pellety Stelmet można skladować w każdych warunkach. Pakowane są one w zgrzewanych workach, a każda paleta jest foliowana hermetycznie co zabezpiecza je przed wilgocią a co za tym idzie, przed utratą właściwości opałowych. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość gość
Czyli mam rozumiec ze lepiej jest kupic tyle pelletu na sezon aby nie zostalo i aby go nie przytrzymywac na nastepny sezon? ja wlasnie teraz mam taka sytuacje, że mam jeszcze sporo i teraz nie wiem czy chować piwnicy czy najlepiej zuzyc jak najszybciej? czytałem na innym blogu, że lepiej na każdy sezon zakupic nowy pellet. To jest pierwszy rok kiedy używam pelletu i proszę o informację osób już bardziej doświadczonych.

Gość maarcin33
Dobry motyw te panele na podczerwień, ja osobiście polecam. Przy mniejszej temperaturze odczuwa się ten sam komfort termiczny jak przy wyższej. Ten prosty fakt powoduje inne zalety – większa wilgotność powietrza, mniejsze zużycie prądu. Ja mam panele Radius w mieszkaniu, które zamawiałem poprzez stronę www.ogrzej.com.pl . Firma kompleksowo podchodzi do sprawy, obliczają jaką moc dane pomieszczenie potrzebuje, żeby dostatecznie było dobrze nagrzane. Polecam raz jeszcze!

Gość gość
1500 i manie własna elektrownie z paneli fotowoltaicznych

Gość pelleciarz
Pellet to dobre rozwiązanie, bo jest porządek w kotłowni. I nie ma tyle popiołu co przy węglu. Dwa lata temu zmieniłem kocioł na taki pod pellet i palę Lavą ze Stelmetu (najlepszy pellet na rynku). Kocioł wyposażony jest w urządzenia zapewniające automatyczną kontrolę i regulację procesu spalania więc jest to wygodne.

Gość Bohdan43
Racja pelleciarz. A dodatkowo tego popiołu jest dosłownie garstka więc można rozrzucić w ogródku. Ja też przeszedłem na pellet, tyle że ja palę Olimpem nie Lavą. Próbowałem obu i ten pierwszy lepiej się u mnie sprawdza.

Gość gawlik
Czy trzeba dostosować kocioł węglowy do spalanie pelltu

Gość Garbaty3
Jeśli jest to kocioł na węglowy to może będziesz mógł pelletem palić bez problemu . A jeśli nie to wystarczy zmienić palniki i po sprawie.

Gość gość
tylko spalając pellet w piecu węglowym możemy nie uzyskać optymalnego spalania i wyjdzie że dużo będziemy spalać tego pelletu. i zacznie się pisanie że ogrzewanie pelletem nie jest wcale takie tanie

Gość gość
A nie wiecie ile kosztuję wymiana takich palników żeby można było spalać pellet?

Gość gość
to chyba wszystko zależy od producenta. Zobacz czy producent Twojego pieca oferuje taką podmianę.

Gość gość
a ktoś robił taką przeróbkę pieca ? aby opalać pelletami jestem ciekawy jaki jest koszt .

Gość Tania23
Pellet to bobra alternatywa do węgla i jego pochodnych. Nie smoli ,nie kurzy. Dobrej jakości np pellety stelmetowskie , osiągi mają porównywalne z innym opałem stałym .

Gość gość
A jak to wygląda kosztowo? zmieniał ktoś np z węgla na pellet?

Witam! Zapraszam serdecznie do kontaktu z producentami palników u których można uzyskać jaki będzie koszt dostosowania instalacji do opalania pelletami. Ich adresy można znaleźć na stronie internetowej w zakłądce "Palniki": polishpellet.com/instalacje Pozdrawiam. Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet

Tania23 masz dużo racji. Pellety mają porównywalną kaloryczność np. z ekogroszkiem. Dodam, że kaloryczność naszych pelletów przedstawia się następująco: Lava - min. 5,3kWh/kg (19MJ/kg), Olimp - min. 5,0kWh/kg (18MJ/kg). Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet

Gość szewron31
Panie Andrzeju a z jakich drzew produkujecie swoje pellety? Używacie też ścinek desek itp?

Gość gość
U mnie jak narazie sprawdza się olimp, ma dobrą kaloryczność. Palę już nim drugi rok. Zawsze kupuje od jednego dostawcy.

Szewron31 pellety firmy Stelmet produkowane są wyłącznie ze świerku i sosny, nie ma w nich żadnego innego dodatku. Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet

Gość gość
A ile trzeba kupić takiego pelletu do ogrzania domu? Jak to wychodzi kosztowo?

Gość gość
pellet z dobrego zrodla to podstawa dobrego i tanszego ogrzewania, Dodatkowo trzeba miec dobry kociol. Tu http://kolton.pl/work/ mają sprawdzone piec i sama od nich kupiłam taki ne pellet i ejstem zadowolona.

Gość gość
Ja mam kocioł KJ-G - firma Piecbud i też sie zastanawiam czy nie przejść na pellet Bo pale ekogroszkiem i weglem i wprawdzie świetnie sie spalają i ogrzewają ale brudu w kotłowni to tyle daje że masakra , a pellety podobno czyste? A jak to wychodzi pod wzgledem ekonomicznym? Może ktoś ma taki sam kocioł i porównywał?

Gość sebo999
Chyba wszystkie możliwe systemy do ogrzewania domu masz w sklepie internetowym na stronie www.technikagrzewcza.sklep.pl . Są odnawialne źródła energii – kolektory słoneczne, są kotły gazowe, na eko groszek i węgiel. Także dla każdego coś.