Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lila po babci

jak pomóc innym?

Polecane posty

Gość ccooo
hospicjum,ale to ciezkie psychicznie

zaglądałam na stronę internetową szpitala, ale nic ta o tym nie ma. Nie słyszałam nigdy by jacyś wolontariusze tam przebywali. Skąd się tego dowiedzieć?

Gość babelkowa koperta
Ja kiedys poszlam do ośrodka pomocy społecznej w moim miescie (mieszkam w niewielkiej miejscowosci pod Łodzią) i zapytałam czy mogę jakoś pomoc. Okazalo się,że pracy jest mnóstwo i że wcale nie byłam pierwszą, która pyta. Moja praca polegała na tym,że pomagalam dzieciom z biednych,patologicznych rodzin odrabiac prace domowe czy przygotowywac się do sprawdzianów. Ale nie wytrzymalam dlugo.W tamto miejsce zaprowadzila mnie moja wrazliwosc i emocjanalnosc i te same uczucia mnie stamtad w koncu odwiodly. Dzieci mialy smutne,puste oczy. Widac bylo,ze niektore sie wstydza swojego pochodzenia,a po innych bylo widac,że w genach odziedziczyli sklonnosc do lamania prawa. Ale zlamala mnie sytuacja, w ktorej mialam pomoc dziewczynce napisac wypracowanie. Miala 11 lat,ale nie wiem,w ktorej klasie była. Nie moglam zrozumiec,czemu nie wykonuje moich polecen. Okazalo sie wreszcie,ze nikt nie poswiecil wczesniej temu dziecku tyle uwagi,zeby je nauczyc czytać. Gdy to zrozumialam bylam w takim szoku,ze nie wiedzialam co zrobic.Malo sie nie rozplakalam,co zreszta dzialo sie pozniej,po kazdej mojej 'wizycie'. Az w koncu odpuscilam:(

Gość ktośtośtoś
Och, jakie miękkie, wrażliwe serduszka. Dzieci miały smutne oczy, nikt im nie poswięcił uwagi, serce bolało wolontariuszkę, więc odpuściła. A dzieci znów zostały bez pomocy. Swietna wrażliwość: rozczulać sie nad własnymi odczuciami, a porzucać potrzebujących pomocy.