Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chebi

Cło przy kupnie laptopa w USA

Polecane posty

Gość Chebi

Witam. Chcę kupić laptopa z USA dokładnie tego : http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=4893990&CatId=2510 tego laptopa kupi moja rodzinna w USA i wyśle mi firma "POLAMER" przesyłka będzie kosztować coś koło 130 zł ale co dalej ?? Czy będzie naliczane cło jak tak to ile?? i czy nie da się tego ominąć?? Czy laptopa wysłać w oryginalnym pudełku czy nie??

Gość a coo
Czym beda wysylali te paczke? Jak samolotem, to raczej sprawdza co jest w srodku i bedzie Vacik, a jak statkiem, to jest szansa, ze nie.

Gość asdfsfd
statkiem raczej (na jakieś 3/4) też zapłacisz ale poczekasz 4-8 tygodni więcej. samolotem po 2-3 dniach od nadania będzie w polsce. potem customsy (odprawa) może nawet 2-3 tygodnie bo te kurwy celniczki wszystko przetrzymują tyle i kradną czasem towar ale na to nie da rady.

Gość Chebi
ale ile tego cła nalicza?

Gość asdfsfd
na 95% nie naliczą. chyba że w deklaracjach wpiszą np. elektronika i nikt nie sprawdzi co to za elektronika to 10%. lepiej wpisać laptop albo notebook. dopytaj firmy która go sprowadzi. czasem przechodzi zaniżanie wartości ale to już raczej przeszłość. mi się nie zdarzyło, zawsze pytali żebym wysłał potwierdzenie zapłaty, skan/ksero faktury, wydruk z paypal, strona ze sklepu internetowego z przedmiotem itp. jak w środku będzie faktura to mogą nawet od razu wszystko wyliczyć.

Gość anuaanulaska
mieszkam w USA i juz pare razy wysylalam laptopy znajomym i rodzince i zawsze oprocz laptopa dorzucam do paczki jakies ciuszki i zawsze pisze ze w przesylkce jest odziez uzywana. Ani razu jeszcze takiej psczki nie otworzyli i udalo sie uniknac placenia podatku. Oczywiscie wysyslalam przesylka lotnicza.

Gość asdfsfd
niezły trik :D chociaż może to w części zasługa wpisanego polskiego nadawcy:D

Gość Chebi
no dobra a gdyby moja rodzina sprubowała tak jak anuaanulaska i by ta paczke otworzyli

Gość asdfsfd
jakby otworzyli i by mieli jakieś wątpliwości to przysyłają list z prośbą o ukazanie dowodu zakupu, przelewu czy czegoś co określa wartość przedmiotu. wtedy dajesz np. wydruk z paypala czy zrzut ekranu na maila. i nic poza tym. tak jakbyś przysyłała jakkolwiek inaczej. właśnie se przypomniałem że czytałem dawno temu jak ktoś kupował komputer i opisany został jako poduszka. przesyłka prosto ze sklepu komputerowego wysyłkowego z usa:P

Gość anuaanulaska
jak ci ja otworza to nic tylko beda kazali zaplacic podatek czy clo, ale zadnych konsekwencji nie bedzie. Raz moj kolega tez napisal ze w paczce sa buty spodnie i odziez uzywana a byly same dresyPINK Victorias Secret, to dzwonil dzwonil pare razy do urzedu celnego w warszawce i wkoncu celnik podal swoj prywatny nr konta i kazal przelac 300zl. Po przelaniu paczka byla u odbiorcy na trzeci dzien. A towaru bylo na pare tys $. Takze jak widac i z celnikami da sie dogadac:)

Gość Chebi
anuaanulaska możesz mi podac do ciebie jakis kontakt bo mam pytanko

Gość anuaanulaska
napisalam ci na maila juz

Gość gość
Nie lepiej kupić w Polsce? na przykład w sklepie plebis.eu?

Gość gość
Kupno elektroniki w USA ciągle jest opłacalne, import z USA kwitnie w dalszym ciągu. Jednak przed sprowadzaniem jakiejkolwiek elektroniki zza oceanu lepiej poznać wszystkie koszta, jakimi obarczony jest taki zakup - żeby potem nie było niespodzianki przy płatności, bo zapomnieliśmy o cle. Dlatego sugeruję wycenianie paczki przed zakupem, np za pośrednictwem formularza wyceny na portalu USBOX - https://www.usbox.pl/formularz-wyceny/?type=1