Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to dużo czy mało

1500 zł wyda na święta przeciętna rodzina

Polecane posty

Gość to dużo czy mało

ile wyda nieprzeciętna?

Gość zbudź .....się
chyba więcej:-O

Gość wykształcony zaradny
to chyba jakiś bezdomny tyle wyda. jakie święta można zrobić za te marne 1500zł? oj to biedne te polactwo. zamiast świętować powinno się za pracę wziąć

A tę statystykę oczywiście wzięłaś z dzisiejszych wiadomości wieczornych na tv 1 :p

Gość bebebe...be
malo,conajmniej 2000

Gość no chyba cierpicie
a na co można wydać tyle kasy? chyba same gotowce kupujecie, bo gotując tradycyjne potrawy nie da się tyle wydać. Oczywiście prezenty to już indywidualna kwestia

Gość 532535
Ale wy jesteście puści... Teraz będzie licytacja kto ile wydaje.... A w tv mówili, ze 20 % osób nie stać na podstawowe rzeczy....

Moja rodzina uwaza ze odkąd znalazłam prace zarabiam kokosy i jesli nie kupie wszystkim prezentów wyjde na sknere...niestety...mieszkam sama mam własne mieszkanie i samochód i zarabiam kase i odkładam ale to nie jest dowód ze mam kasy jak lodu ale oni tak sadza wiec te prezenty musze kupic

Gość Tja .j
Ta juz w to uwierze ze tyle wydajecie. Pewnie w jedna z druga upiecze jakiegos karpia i jakies ciasto a na forum przechwalki ze beda mieli przepiorki w sosie koperkowym i kawior z bielugi buhaha.

ktos postawił pytanie na co tyle kasy mozna wydać wiec odp ze na prezenty dla całej rodziny

Gość 532535
Podobno im ludzie się bardziej chwalą, tym wiekszą mają nędzę. No i u nas jest też taka cecha narodowa" Zastaw się a postaw się"

Gość puszka wydmuszka
Wg dzisiejszych info z wiadomości to w tej kwocie 1500zł, 700zł ponoć przeciętnie wydaje się na prezenty. Na jedzenie zostaje reszta... Mnie w święta wkurza to, ze sie kupuje tego żarcia na zapas... U mnie jest tradycja, ze w Wigilię wszyscy spotykamy się u babci i każdy coś ze sobą przynosi albo babcia jak to babcia i jak ktoś uzgodni z nią, ze przyniesie śledzie i jakąś smażoną rybę to ona i tak sama kupi drugą porcję śledzi i ryby, no bo przecież może zabraknąć :O a jeszcze nigdy nie zabrakło :) a potem stękanie: "jedzcie, jedzcie tyle tego jedzenia jest, kto to wszystko zje" :O Jak większa część osób postępuje tak jak moja babcia to nie dziwię się, ze tyle wydają na święta :P

a ja sie ciesaze jak mozemy byc razem bo przez ludzta glupote czasami swieta sa nam przerwane a najgorszy Sylwester:O

Gość sakla
ale 1500 zl na ile osob? bo wiadomo jak na 10 to malo, jak na 2 to az nad to:) my w tym roku urzadzamy z mezem po raz pierwszy swieta w nowym domu wiec bedzie nas to kosztowalo wiecej. bedzie nas lacznie 13 osob wiec przygotowanie wigilii i swiatecznego obiadu to juz spory wydatek. dodatkowo ozdoby w domu bo zawsze marzylo mi sie, zeby moj dom wygladal na swieta tak troche po amerykansku:D ale to juz kupilismy wiec mamy za soba:) zupelnie oddzielna sprawa sa prezenty, cala masa prezentow, ktore tez juz w wiekszosci kupilismy. cale szczescie, ze gotuje sama:D tak czy inaczej podsumowujac te swieta bede bardzo kosztowne, juz zrobilismy kosztorys:P

nas bedzie tylko piecioro w swieta ale to ja jestem gospodarzem wiec pewnie na samo jedzenie i wino wydam ciut wiecej niz 1500 ale ja mieszkam za granica. nie wiem jak ludzie moga kupowac gotowe g..... na swieta. OK pizza na lenia lub kebab na wynos w piatek ale jesc uszka czy pierogi z tacki i zachwycac sie gotowa ryba? fuj, ja tam przyrzadzam wszystko sama, biore urlop z pracy i szaleje w kuchni :) pozdrawiam

Gość sakla
Brzydula przynajmniej chce Ci sie kupic i odgrzac:) ja znam pare ktora co wigilie chodzi do restauracji na obiad swiateczny, nawet nie na kolacje:)

Gość miss skalpela
ja też kupuję uszka gotowe z tacki, albo zamawiam u kobitki, która prowadzi domowy catering :) nie mam czasu na pichcenie bo oprócz pracy mam też inne obowiązki a szkoda mi urlopu na "tańczenie" przy garach :P

Nigdy nie liczyłam ile wydaje na święta.Wigilii nie robimy,bo zawsze do teściów idziemy.Wydaje mi się,że w tym roku będzie to około 800 zł razem z prezentami.Będę się starała jak najmniej wydać ale też bez przesadnej oszczędności.

Gość chyba cierpicie
prezenty zostawmy, bo to zależy od zasobności portfela i ilości osób. Ale uwierzcie mi na słowo, że gotując samemu nie jest sie w stnie wydać 1000. Ja np nie wydaję a jedzenia mam zawsze tyle, że wszyscy mi po głowie kręcą. Ale tak z czystej ciekawości - do osób, które wydają ponad tys - co robicie do jedzenia?

Gość sakla
ja przygotowuje conajmniej kilka rodzajow ryby. pech chce ze nie wszyscy lubia karpia wiec przygotowuje tez lososia pieczonego i rybke ktora nazywy sie mnich. przygotowuje kilka rodzajow sledzia, barszcz z uszkami, kapusniak postny i kapuste z grzybami. kilkanascie roznych rodzajow ciast poczawszy od sernika konczac na tiramisu. to na wigilie. na obiad swiateczny przygotowuje pieczona szynke, pieczone kurczaki, zapiekanke miesna i wegetarianska, pieczone i gotowane ziemniaki. kilka rodzajow sosu, gotowana kukurydze na kolbach i inne gotowane warzywa troche salatek. sniadanie bozonarodzeniowe zamierzam zrobic z tak zwanego barszczu na wedzonce, a do tego salatka wielowarzywna, kilka rodzajow wedlin i swieze warzywa.

Gość chyba cierpicie
skala - no zaimponowałaś mi. Jesteś jednak zdecydowanie lepsza ode mnie ;) a tak na marginesie - sama to wszystko gotujesz? to chyba zaczynasz już parę tyg przed?

ja mam duzo wiecej urlopu niz moj maz dlatego moge sobie brac wolne przed swietami, zwlaszcza ze u mnie w pracy sezon przedswiateczny nie jest jakis popularny

Gość sakla
wszystko gotuje sama:) mam ten komfort ze obecnie nie pracuje bo zajmuje sie dzieckiem. moj maz ma przerwe swiateczna w pracy od 18 grudnia wiec przed samymi swietami on bedzie zajmowal sie dzieckiem:) wiesz ja to wszystko tak planuje bo to nasze pierwsze swieta w nowym domu, wiekszosc rodziny bedzie u nas i chcialabym zeby to wszystko mialo rece i nogi:) w gruncie rzeczy szczylowata jeszcze jestem wiec tez przezywam stres ale musze sprobowac:) najgorszym problemem beda te ciasta i dersery bo do tego brakuje mi cierpliwosci ale wierze, ze dam rade. sporo rzeczy potrafi przygotowac moj maz wiec on tez wezmie na siebie troche obowiazkow. a Ty co przygotowujesz?:) moze skorzystam z jakiegos Twojego pomyslu bo ciagle wydaje mi sie, ze cos jeszcze do menu powinnam dolozyc:)

Gość sakla
a przepraszam zapomniala odpowiedziec na pytanie- zaczynam przygotwania kilka dni wczesniej, np kapusniak i kapusta z grzybami, czy marynowanie szynki, salatka wielowarzywna. to zrobie juz na kilka dni przed. cala reszte niestety bede robic na biezaco:)