Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to dużo czy mało

1500 zł wyda na święta przeciętna rodzina

Polecane posty

Gość chyba cierpicie
na wigilię tradycyjnie: barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kapusta z grochem, karp smażony, ryba po grecku, ryba duszona z rodzynkami, sałatka śledziowa z cynamonem, sałatka owocowa, kompot, makiełki, krokirty lub paszteciki z grzybami. W święta nie robię normalnego obiadu, tylko kilka rodzajów mięsa i sałatek nppierś w majonezie, zrazy, schabowe, rolada z indyka a z sałatek: sałatka z ryzu i kurczka curry, sos tatarski, sałatka ziemniaczana, sałatka z kapusty pekińskiej. Oprócz tego oczywiście wędlina różne rodzaje, również jakieś kiełbaski gatunkowe na ciepło, bo u mnie mięsożercy. Z ciast: tarta z jabłkami, ciasto makowo - budyniowe, keks z jabłkami, sernik z makiem lub brzoskwiniami, snikers. no i jakieś ciasteczka do chrupania, owoce, słodycze. Ale ja niektóre rzeczy robię trochę wczesniej i zamrażam a i tak zawsze jestem urobiona po łokcie

wow sakla ja cie tez podziwiam a myslalam ze tylko ja jestem taka zboczona zeby wszystko samemu robic :) ale to mi sprawia przyjemnosc, na co dzien sie nie przemeczam bo wracamy pozno z pracy i tylko szybki obiadek, poza tym moj maz jest niejadkiem wiec jak cos ugotuje czego on nie lubi to jem sama tydzien. a tak przynajmniej przyjaciele sie uciesza :) ja robie 12 potraw na wigilie - pare rodzajow sledzi, ze 2 rodzaje ryby, barszcz, uszka pierogi kapusta wigilijna kluski z makiem itp na reszte swiat 2 salatki (obowiazkowo warzywna), upieke sama pasztet i moze piers z indyka z owocami poza tym kupna wedlinka. do tego pieczona kaczka na obiad z ziemniaczkami i surowka plus bigos swiateczny, w sam raz na rozgrzanie po wieczorem po powrocie z lodowiska lub z kina ciasta beda gora 3 plus pierniczki ale te zrobie sporo przed swietami generalnie to planuje to wszystko zrobic w 2 dni przed wigilia i ciacho i smazona rybe w wigilie, jakos nigdy nie siedze do polnocy a wigilia jest ok 6 wieczorem.

Gość ja nie rozumiem jak mozna tyle
zrec na swieta czy na weselach. Cos tu nie gra, mam nadwage, a w zyciu bym nie zjadla tylu potraw, nawet po trochu i nie wydala tyle kasy na jedzenie. Jak slysze o menu weselnych czy swiatecznych, a potem czytam o spaslych swiniach...najlpesze,ze pisza ci co tyle zra a sami sa szczupli. Nikt mi nie powie,ze tusza od jedzenia zalezy, oczyswiscie sa wyjatki. Ale przeciez widze, jak sie chudzi objadaja.

przyznam szczerze ze w swieta mam wiekszy apetyt ale co tam 3 kg w ta cz w tamta nie robi mi roznicy :P zreszta do Wielkanocy zazwyczaj schudne :)

Jak pomysle ze zaraz sa swieta to jestem cala juz w nerwach, przychodzi mi znowu do glowy czy bedzie mnie stac na zrobienie cokolwiek na nie , (jestem na bezrobotnym i bez prawa do zasilku ( czyli bez pieniazkow) sama wychowuje dwie corki Wiem ze powinnam zapewnic dziecia prawie wszystko , do tej pory jakos dawalam sobie rade . Ale czas swieteczny mnie paralizuje jak co roku , pisze to nie dlatego ze chce jakiej pomocy ( chociarz by sie przydala ale juz teraz wiem ze spotkam sie z lawina uwag co do mojej osoby.A moze znajdzie sie ktos kto bedzie chcial pomoc ?????????Dziekuje

Gość dffdgdfh
dzieciOM kurwa, DZIECIOM, a nie dziecią!!! 😠

Gość dffdgdfh
że nie wspomnę o innych błędach, ale mnie to razi najbardziej jak ktoś pisze kobietą, dziecią. Jezu :o

nienawidze tego swiatecznego obzarstwa.... zawsze jezdzilam do babci to tego jedzenia tona.. ble az mi niedobrze jak pomysle. czasami spedzalismy swieta tylko we troje: ja z rodzicami i w tym roku bedzie podobnie. skromnie w 3 osony, na stole poprostu "wieksza" kolacja.. mamy 12 potraw owszem.. ale jemy po troszeczku wszystkiego i nie musimy zasypiac obrzarci jak swinie! w kolejne dni swiat jest podobnie. jemy normalnie.. sniadanie, obiadek i kolacje a miedzy czasie sie cos tez przekasi.. tak jak w ciagu normalnego dnia, jedynie rodzaje potraw sie roznia. tyle. bardzo mi to odpowiada.

Gość sakla
no dziewczyny to Wy tez szalejecie:) kuzwa wiedzialam, ze o czyms zapomnialam! ryba po grecku! ania 45 opowiedz cos wiecej o swojej sytuacji? jestes moze w tym programie swiatecznym wyslij paczke? bo my z mezem robimy paczke dla dwoch rodzin ale jakby trzeba bylo to dla jeszcze jednej damy rade. odezwij sie prosze

Gość misiamisiunia
a ja na wigilje bede miala: karpia(7 euro kilogram:() pierozki z kapustka i grzybkami jajka w majonezie jakies ze dwie salatki barszczyk czerwony sledziki no i jeszcze kupie jakas inna rybke na to wydam okolo 50 euro 1 dzien swiat dokupie wedlinke zrobie bigosik jakiegos kurczaka to bedzie 20 euro dotego dochodza jakies ciasta to 30 euro wiec na swieta za granica na 2 osoby wydam 100 euro okolo bo zawsze cos sie dokupi jeszcze a no i jeden prezent dla meza

ok - nas bedzie piecioro: barszcz+uszka (+oczywiście paluszki z czarnuszką), karp, łosoś, ziemniaki, sałatki, brusznice, śliwki w occie i desery - kruche ciasteczka, serniki i makowce, oczywiście kutia. Po latach doświadczeń :) doszliśmy do tego że i tak nikt więcej nie zje a po co na siłę się zapychać albo co gorsza odgrzewać następnego dnia to samo (w pierwszy dzień świąt jest indyk albo kaczka). Nie wyjdzie więcej niż 500 - 600 PLN eh, już się cieszę na pieczenie ciast - w ciągu roku nigdy nie mam czasu :)

Gość chyba cierpicie
jak ja nie cierpię, jak ktoś rzuca astronomicznymi kwotami tylko po to, żeby innych pogrążyć albo się dowartościować! brr ale do rzeczy - dzięki za uznanie ;) już tak mam, że co roku sobie obiecuję - połowa menu i tak nic z tego. Machnęłam już ręką i potulnie szykuję wg listy :) sakla ja rybę po grecku robię na ciepło - jest zdecydowanie lepsza. A ta duszona z rodzynkami też fajna rzecz. No, ale widzę, że większość tradycyjnie i po staropolsku

Gość sakla
ja rybe tez zrobie na cieplo:) wole taka:) a dzis wyprobowalam nowy przepis na sos do ryby na bialym winie i cytrynach:) jak nigdy nie lubilam takich rzeczy tak ten sos wsuwam jak szalona ze wszystkim!