Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostry

Obiad bez tluszczu?

Polecane posty

Gość ostry

Witajcie, chialem zapytac jakie znacie sposoby przyrzadzania np. mies i warzyw bez tluszczu? Chodzi mi glownie o miesa bo nie wyobrazam sobie np. indyka na parze albo pieczonego w folii a na patelni bez oleju wychodzi podeszwa :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmmmmmkik
nożi kurczęce i indycze gotowane są genialne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aliassasa
Kurczak czy indor przepuszczony przez maszynkę/mikser, do tego białka jajek na scalenie (normalnie całe jaja,ale ma być zero tłusczu...), sól, zioła, cebula, czosnek czy co tam chcesz, bułka tarta albo trochę zmiksowanych brokułów (zależy jak mocno dietetyczne to ma być) i formujesz "pulpety", które gotujesz krótko we wrzącej wodzie, na parze czy w wywarze warzywnym. Aha, najlepiej się te pulpety robi przy pomocy 2 łyżek, jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=78vqDKFRyPA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Dziękuję za rady! Na pieczenie kurczaka bez oleju bym się nie zdecydował, to nie do końca się sprawdza, próbowałem już eksperymentów typu pieczenie w wodzie itp ale to też bzdura. Może są jakieś naczynia umożliwiające przyrządzanie potraw bez tłuszczu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małpka kiki
To może garnek rzymski? Takie gliniane naczynie do pieczenia wszystkiego, co sobie wymyślisz. :) Ja piekę w tym wszelkie mięsa, zapiekanki, a nawet ryby. Można używać bez dodatku tłuszczu, ja jednak dodaję odrobinkę oliwy, bo tak bardziej lubię. Wpisz sobie w google nazwę formaster, to ci się pokaże to cudo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kombiwar, garnki do gotowania na parze, brytfanna wypełniona wodą na dnie, pieczenie z warzywami, które naturalnie nawilżają własnymi sokami. Jest mnóstwo metod, ale myślę, że warto pomyśleć o odpowiednim przechowywaniu mięska, żeby nie traciło wilgoci...a o to łatwo! Ważne też jest marynowanie, bo wtedy mięso można nawilżyć na wskroś ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Afrezja - jakie metody przechowywania masz na myśli? Czy ktoś wie na czym polegaja tzw. garnki rzymskie? Podobno w nich da się też przygotowywać jedzenie bez tłuszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peloponez32
Odpowiadając na twoje pytanie odnośnie rzymskich garnków to jak najbardziej prawda. Można w nich przygotowywać potrawy bez użycia tłuszczu, oczywiście jeżeli ktoś woli z to może na przykład dodać odrobinę masła ale to raczej dla smaku, a nie z przymusu. Ja ma akurat rzymski garnek Dafi i jestem z niego zadowolona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja od 3 tygodni nie jem mięsa warzywa na parze lub surowe skropione oliwą ...zmieniam styl odżywiania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosyjska ruletka
W takim garnku rzymskim można piec nawet chleb! No i oczywiście nie trzeba dodawać tłuszczu. Wkładasz mięsko, doprawiasz, przykrywasz pokrywą dzięki której cała wilgoć potrawy zostaje w środku i do pieca. :) A jeśli ktoś nie może obejść się bez potraw z patelni, to wystarczy dobra teflonówka i można ograniczyć tłuszcz do minimum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chudnij zdrowo
Minerwa jesli nie jesz miesa to dostarczaj wymagane bialko orgaznizmowi z produktow roslinnych. Zmieniajac styl odzywaiania trzeba dbac zeby nie zmniejszac zaraz potrzebnych skladnikow odzywczych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Minewra - powinnaś jeść soję, rośliny strączkowe - musowo (białko) Ja nie jadłam mięsa dobrych parę lat (w ciąży zaczęłam), ale obowiązkowo warzywka, które podałam. Co do tematu: pierś z kurczaka lub schab w marchewce. Surowe mięso posypane wegetą, pieprzem obkładasz startą marchewką (1,5 garści na oko) Zawijasz w folię aluminiową, i na 30 min do piekarnika. Jeśli marchewka jest dobrej jakości (mała i nie z hipermarketu), potrawa bardzo dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Zainteresował mnie ten garnek rzymski - co to takiego??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
peloponez32: jak wygląda taki garnek, ile kosztuje i gdzie można go kupić? Jak się go używa i z jakiego materiału jest wykonany? rosyjska ruletka: teflon w moim przypadku nie wchodzi w grę. Najgorzej kiedy odpada od patelni i zjadamy płatki tego syfu nawet o tym nie wiedzac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja polewam gotowane mieso
sosem z jogurtu zmieszanegoo z chrzanem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *jagoda*
a może po prostu upiecz mięso w rękawie foliowy. Do kupienia na stoiskach agd, w dziale z foliami, papierami. Mięso doprawiasz ulubionymi przyprawami, wkładasz do rękawa, zamykasz i pieczesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Zainteresował mnie ten garnek rzymski - co to takiego??peloponez32: jak wygląda taki garnek, ile kosztuje i gdzie można go kupić? Jak się go używa i z jakiego materiału jest wykonany? rosyjska ruletka: teflon w moim przypadku nie wchodzi w grę. Najgorzej kiedy odpada od patelni i zjadamy płatki tego syfu nawet o tym nie wiedzac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostry, mam na myśli porządne pojemniki próżniowe, bo jak się w nich trzyma jedzonko to trzyma wilgoć, smak i zapach, poza tym zauważyłam, że jak np piekę mięsko i trzymam powiedzmy dobę w tym pojemniku to mi czasem jeszcze troszkę mięknie pod wpływem własnej, wewnętrznej wilgoci...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wszystku jest udawane
Mięso bez tłuszczu, kawa bez kofeiny, piwo bezalkoholowe, czekolada bez cukru, KOBIETY BEZ KOBIECOŚCI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kikja
Ja w ramach diety beztłuszczowej na początku jadłam wszystko na parze, albo surowe ale ile można!? Potem zakupiłam ten garnek rzymski, bo siostrzenica powiedziała, że w nim można beztłuszczowo potrawy przyżądzać więc się skusiłam i jestem zadowolona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tepose
@wszystko.... nie masz racje, z tym że jeżeli będziesz kupować mięso z mniejszą ilością tłuszczu, wcinać dużo warzyw i przyrządzać je w jak na zdrowszy sposób w sensie albo na parze, albo be tłuszczów np. w tym garnku rzymskim to na pewno wpłynie to lepiej na twoje zdrowie i samopoczucie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosyjska ruletka
To jakieś beznadziejne patelnie z teflonem kupujesz, bo ja nigdy nie miałam takiej sytuacji, żeby mi teflon odpadał. :P Ale skoro nie lubisz takich patelni, to rzeczywiście kup sobie rzymski garnek. Można w nim robić naprawdę dużo fajnych rzeczy. Tylko trzeba zapoznać się dokładnie z instrukcją użytkowania, bo to nie jest zwykły gar. Np, nie można myć go płynem do mycia naczyń, tylko samą wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karla82
Mój mąż zamierza właśnie przejść na jakąś dietę nie łączenia tłuszczów z węglowodanami, bo jakiś jego kolega podobno w ten sposób schudł 16 kg! A mój luby jest zagorzałym mięsożercą:) więc mam zamiar przygotowywać mu jakieś chude mięso, drób, itp. Cieszę się, że w odpowiednim czasie kupilam ten garnek rzymski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak działa ten garnek rzymski właściwie? Bo widzę, że dużo osób go używa. A ja pierwszy raz widzę tą nazwę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Ok, poszperałem po sieci i wygląda na to, że garnek rzymski to gliniane naczynie które ma specjalne właściwości dzięki którym możemy piec potrawy bez użycia tłuszczu, jak dla mnie brzmi to całkiem ciekawie.. Zastanawia mnie jak smakuje obiad przyrządzony w takim urządzeniu i czy np. mama znowu nie będzie narzekała, że kurczak za mało soczysty ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karla82
Trudno mi powiedzieć, w jaki sposób ten garnek działa, ale na pewno działa dobrze:) ja akurat dodaje minimalną ilość tłuszczu, tylko tyle do smaku, i mięso jest soczyste. Może więcej info o tym jak działa znajdziesz na stronie producenta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A wiecie gdzie coś takiego można kupić? Mi się w sklepie nigdy nic takiego nie rzuciło w oczy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tepose
Powiem tak w takim garnku przyrządzasz wszystko całkiem łatwo, można w skrócie powiedzieć, że wrzucasz wszystko do środka, wsadzasz do piekarnika, wyjmujesz i gotowe ...nic prostszego. Kurczaka nie robiła, w nim jeszcze, ale robiłam rybkę i zawsze wychodzi mi smaczniutka. Jak robiłam ją tradycyjnie na brytfance w piekarniku to zawsze jakiś suchy wiór mi wychodził :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×