Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostry

Obiad bez tluszczu?

Polecane posty

Gość rybitwa
Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu nie jest do końca zdrowe, bo mimo wszystko organizm go potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ale ograniczenie ilości i postawienie na dobrą jakość na pewno dobrze nam zrobi. Ja do potraw robionych z garnku rzymskim dodaję odrobinę oliwy, przez co nabierają fajnego aromatu i są jeszcze bardziej soczyste.

Gość opsik
Garnek rzymski jest the best!!! Potwierdzam :)

Gość rybitwa
Nie ma to jak prosty przekaz. :) Taki trafia najlepiej. A ja się pochwalę, że dziś zrobiłam pyszną łopatkę z warzywkami w garnku rzymskim. I jestem ciekawa czy to ja jestem tak dobrą kucharką, czy to ten garnek jest taki fajny. ;)

Gość gouryou
Nie no nie umniejsza sobie, jakiś talent kucharski musisz posiadać chyba, ze jesteś na tyle zdolna, żeby przypalić wodę :p Ale tak ogólnie to te garnki są proste w obsłudze, więc łatwo się nauczyć jak przyrządzać w nim przepyszne potrawy.

Gość opsik
A co miałem się rozpisywać jak tak jest :) Garnek ten jest fajny, szybko i łatwo się go myje bo wystarczy tylko ciepła woda. Możesz gotować bez użycia tłuszczu to czego chcieć więcej po prostu jest THE BEST!!!

Gość gorgonzola33
O, klub milosniczek garnka rzymskiego? :D Znacie moze jakies ciekawe strony z przepisami?

A tak będąc w temacie zdrowego odżywiania ;) macie może pomysł jak dobrze pakować jedzenie tak żeby móc zabierać do pracy coś innego niż kanapki..?

Gość rybitwa
Może pojemniki próżniowe? Ja w nich trzymam jedzenie w lodówce (żeby dłużej było świeże), ale do transportu potraw też się świetnie nadają.

Gość xOSKARx
Moze warto zainteresowac sie pojemnikami prozniowymi?

Gość dejanira67
gorgonzola33, ciekawe przepisy masz na stronach www: http://www.garnek-rzymski.com/ lub na http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/browse_thread/thread/215b91548c628338 Trochę czasu trzeba poświęcić na upieczenie, ale później się opłaca -potrawy palce lizać. Ja czasem szukam łatwiejszych przepisów na ugotuj.pl i poprostu robię danie mięsne wg przepisu tyle że w garnku rzymskim.

A jak wezmę sobie w takim pojemniku sałatkę czy coś to mi się to nie popsuje poza lodówką po paru godzinach? Drogie są takie pojemniki?

Gość gringer
Pojemnik próżniowy polega na tym, że poprzez zahamowanie dopływ powietrza, utrudnia się rozwój bakteriom. Także jeśli porządnie się go zamknie, to jedzenie nie powinno się zepsuć stojąc poza lodówką (oczywiście nie przez kilka dni, bo mimo wszystko nie wytwarza się w nim całkowita próżnia ;)). A jeśli chodzi o ceny to zależy od firmy. Możesz kupić np. Zeptera i wydasz na nie kilka stów, możesz kupić Dafi (ja mam takie) i wtedy kosz spada do kilkudziesięciu złotych.

Gość no prosze prosze
ciekawie tutaj piszecie

Gość denka007
Afrezja, a dlaczego miałoby się popsuć w takim pojemniku? Przecież to nie jest zwykły pojemnik na żywność tylko pojemnik próżniowy, to raczej sałata nie powinna Ci się popsuć przez tak krótki czas.

Gość konca
Rybitwa, to pojemnik próżniowy jeszcze bardziej wydłuża świeżość produktów niż lodówka?? To w takim razie to musi być fajna sprawa.

Gość rybitwa
No wiesz, tylko ja nie trzymam jedzenia w pojemnikach próżniowych poza lodówką. Mimo wszystko schłodzone trzyma się jeszcze dłużej. ;) Ale owszem, taki pojemnik przedłuży żywotność potrawy.

Gość opsik
Garnek rzymski zmienił się w pojemniki próżniowe o.O Nie no ok :) Szczerze to ja osobiście wcześniej nie korzystałem z czego s takiego, ale zainteresowałyście mnie dziewczęta :P

Gość pococopo
Wracając jeszcze do tematu garnku jak i gdzie coś takiego kupić? Bo w sklepie nic takiego nie widziałam.

Gość opsik
No na przykład na stronie przez internet :) ktoś chyba wspominała, że ten dafi ma sklep internetowy na stronie wygoogluj sobie ich i zamów. Prościej się nie da.

No tak faktycznie jakoś nie przeanalizowałam nazwy "próżniowe" ;) W takim razie to musi być niezłe rozwiązanie nie tylko żeby trzymać jedzenie w domu, ale też zabierać je ze sobą...i to jest platikowe tak? Chodzi mi o to czy lekkie ;)

Gość jadźka23
ktoś pytał się o jakieś przepisy na potrawy z garnka rzymskiego? Jest fajna strona z przepisami - www.penelope.jamute.pl Co prawda nie ma tam przepisów sensu stricte z garnka rzymskiego, ale przecież jak jakiś przepis jest fajny i związany z pieczeniem mięsa, warzyw, chleba, itd., to można go zawsze dopasować pod swoim kątem.

Gość KarolXXX
A te pojemniki próżniowe Dafi można gdzieś kupić w sklepie z art. gospodarstwa domowego i ze sprzętem AGd? Wiem, wiem, zawsze można zamówić sobie przez Internet, ale mi się nigdy nie chcę czekać na wysyłkę, Chociaż w sumie, jeżeli by wysyłali w ciągu kilku dni roboczych, to mogę sobie poczekać przez ten czas. Właśnie, ktoś się orientuje, ile trwa wysyłka?

Gość denka007
A ja muszę kupić sobie nowy zestaw pojemników próżniowych, bo mój chłopak jest pasjonatem przedpotopowej fotografii i mi wszystkie pojemniki pozabierał na klisze, a w kiblu - kuźwa - mam ciemnię!! Karol, co do Twojego pytania, to na wysyłkę czeka się krótko - ok. kilku dni roboczych.

Gość tortijka
No to nieźle masz z tym swoim facetem :) Ja polecam Ci kupić jakiś zestaw od razu i to jakiś lepszy, bo szkoda kasy wydawać na tandetę i ukryć je przed swoim lubym. Ja polecam Ci na przykład wspomniane wcześniej pojemniki próżniowe Dafi. Sama mam i jestem z nich zadowolona.

Gość opsik
KarolXXX odpowiadając na twoje pytanie to znalazłem na ich stronie w regulaminie: "Zamówienia realizowane są max. w ciągu 72h w przypadku wyboru opcji zapłaty "za pobraniem" lub max. w ciągu 48h od momenty zaksięgowania zapłaty na koncie Sprzedawcy, w przypadku wyboru opcji " płatne przelewem na konto". Ja jak u nich zamawiałem to miałem swój garnuszek już w ciągu 2 dni :)

Gość rybitwa
Nie rozumiem czemu ludzie nadal wolą iść do sklepu niż zamówić coś przez net. Szczególnie teraz, gdy jest tak zimno na dworze. ;) Przecież na przesyłkę czeka się z 2-4 dni (ja staram się korzystać z firm kurierskich, a unikam poczty polskiej). Zamawia się siedząc wygodnie w fotelu i po sprawie. A tak trzeba łazić i szukać, bo nie wiadomo gdzie się co dostanie.

Gość uillk
No tak nasza poczta to potrafi wszystko zgubić...niestety =/ Ja często robię zakupy przez internet zaczęło się niewinnie od ciuszków, a teraz to już ostrzej jadę :) Ja ostatnio kupiłam sobie taki garnek rzymski o którym wcześniej rozmawialiście. Choć mną nie kierowała chęć uniknięcia tłuszczu w obiadkach, a raczej ich urozmaicenia, no i się udało.

Gość denka007
Tortijka, ja właśnie miałam taki zestaw pojemników próźniowych od Dafi, ale niestety już nie mam - z wyżej wymienionego powodu. Ponieważ byłam z nich zadowolona, chyba sobie zamówię jeszcze raz - taki sam. Był co prawda patent, żeby mój luby odkupił mi je na walentynki, ale walentynki są daleko, a ja tymczasem umieram z głodu w pracy...

Gość tortijka
A to się wygłupiłam, skoro znasz te pojemniki :)