Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miiii mała miiii

Który termin wybrać ?

Polecane posty

Gość Miiii mała miiii

Mamy do wyboru kilka terminów - 3, 10 lub 17 lipiec, 7 sierpień i 4 wrzesień 2010. Są jeszcze inne wolne terminy, ale te miesiące odpowiadają nam najbardziej z różnych względów. Chyba najbardziej ten sierpień, ale niestety ten dzień chyba nam odpadnie z powodów rodzinnych a to jedyna wolna sobota w sierpniu. Także teraz zastanawiam się nad 17 lipca i 4 września i już nie wiem co zrobić. We wrześniu może być problem z taką ilością noclegów jaką chcemy zarezerwować. Lipiec mi się podoba, ale może to za wcześnie i lepszy będzie ten wrzesień. Muszę zdecydować w tym tygodniu i zapłacić zaliczkę. Pytam Was o to nie dlatego, że nie potrafię wybrać sobie terminu na własny ślub tylko dlatego, żeby się doradzić bo Wy macie większe doświadczenie w przygotowaniach, a ja dopiero zaczynam. Nie nastawiłam się na konkretny miesiąc i tylko ten i żaden inny, cieszę się że tak szybko znaleźliśmy wolne terminy i to w miesiące letnie :) Jak uważacie? Może lepiej wybrać wrzesień to będziemy mieli więcej czasu na przygotowania? Ale lipiec bardziej mnie kusi:))

Gość nika1234
Pamietaj o tym ze lipiec jest zazwyczaj upalny a wrzesien juz troszke chlodniejszy. my mielsimy w lipcu i mimo ze było upalnie to i tak byl to najspaniejszy slub. ja bym wlasnie wybrala lipiec. i napewno ze wszystkim sie wyrobisz. a tak na marginesie pomysl moze o kwietniu lub czerwcu idealy termin jesli chodzi o upaly na dworze

Gość margo205
znajdź sobie zespół, który byście chcieli mieć - bo należałoby zgrać terminy z zespołem. jeżeli zarezerwujecie jedną z wymienionych dat, a potem znajdziecie swój wymarzony zespół, może się okazać, że oni nie mają wolnych tych terminów i będziecie zmuszeni do brania tego zespołu, który ma wolny wasz termin już wybrany -nie zawsze to może być dobry zespół.żebyście nie musieli brać co zostanie. jeżeli macie zespół, to ja bym wybrała lipiec, skoro pozostałe daty nie bardzo. spokojnie do lipca zdążysz.

Gość Miiii mała miiii
Dziękuję Wam za cenne rady:) Jutro zadzwonię do dwóch zespołów które mamy na oku i zapytam jakie maja wolne terminy i wtedy wszystko się dopasuje :) Wolałabym lipiec bo bardzo lubię ten miesiąc, ale ja źle znoszę upały ;/ Rozpłynę się w sukni i jak jest gorąco to moja buzia błyszczy się i strasznie tego nie lubię :( Nie wiem czy nawet super wykonany makijaż mi pomoże :(

Gość margo205
wiesz, z tą pogodą to i tak nie utrafisz. być może będzie ciepło i słonecznie, ale nie koniecznie upalnie. teraz pogoda to jak loteria. poza tym dobre kosmetyczki pracują na markowych produktach, trwalszych, makijaż jest jeszcze dodatkowo utrwalany bodajże fixerem czy jakoś tak. zawsze możesz wziąć ze sobą w kosmetyczce puder i od czasu do czasu możesz przypudrować nosek :) poza tym zwykle latem w kościołach jest chłodniej, a sale mają klimę (przynajmniej większość).

Sama raczej wybrałabym wrzesień- ładnie, trochę chłodniej, mało kto wyjeżdża wtedy na urlop, ale faktycznie, z pogodą się nie trafi- sama miałam ślub w kwietniu, pogoda wymarzona po prostu, ciepło, świeże powietrze, niebo bez chmurki- cały dzień i noc :) A już majowe panny młode miały z pogodą większy problem, z tego co pamiętam. Oprócz tego co radzą tu dziewczyny- czyli zgranie wolnych terminów z zespołem, tak samo można "ustawić" fotografa/ kamerzystę i termin w kościele, jeśli bierzecie ślub kościelny. Do tego dowiedz się ilu gości, jakich- bo my np. mieliśmy sporo studentów, oni wiadomo- w czerwcu sesja, we wrześniu poprawki, lipiec i sierpień- często ludzie planują urlopy... Głównie ze względu na rodzinę (jego rodzina praktycznie od maja do października w rozjazdach, moja cały wrzesień zajęta) braliśmy pod uwagę kwiecień (po czterech miesiącach) albo październik. Udało się w kwietniu. Na pogodę nie patrz, bardziej na to kiedy się zgracie z innymi usługodawcami, na plany gości- jeśli to dla Was ważne, na to kiedy dostaniecie urlopy w pracy (bo może we wrześniu oboje będziecie mogli wziąć dłuższy urlop i wyskoczyć w podróż poślubną, a w lipcu będzie ciężej). A na koniec- pamiętaj autorko- pisz "3 lipca" (trzeci lipca) lub "4 września" (czwarty września)!! Zawsze! Pisząc datę, stosujesz skrót myślowy, ucieka słowo "dzień"- czyli kiedy piszesz "3 lipca" chodzi Ci o trzeci (dzień) miesiąca lipca, w "4 września" chodzi o czwarty z kolei dzień września. Kiedy piszesz "4 wrzesień" oznacza to wrzesień, który jest już czwartym z kolei wrześniem- można tak odliczać lata.

Gość dobra rada z zespolem
A pogody w ogole nie bierz pod uwage! Lipiec bwa chlodny i deszczowy. Ja mialam we wrzesniu, byl upal.. Tego nie przewidzisz..

zgraj datę z zespołem,ew.fotografem.bo na nic Ci 1 czy 7 lipiec jak zepsół nie będzie mieć terminów.a co do samej daty-ja miałam w sierpniu,bardzo ciepło i słonecznie ale niespecjalnie to odczułam.jeśli upaly źle znosisz pomyśl o wrześniu.ja bardzo lubię ciepło więc dla mnie dzień ślubu był idealny jeśli chodzi o temperaturę.w dzień mojego ślubu słońce spływalo z nieba,gorąc a kilka dni wcześniej na dworze szaro i deszczowo.na pogodę nie ma reguly.a w dzień mojego ślubu było o ile dobrze pamiętam 29 albo 31 stopni.

sprawdz jaki masz potencjalny skład gości. jesli masz duzo rodzin z dziećmi w wieku szkolnym to wiesz - od września początek szkoły, to duże bardzo wydatki, wiele osób moze stwierdzić ze nie mogą sobie pozwolić na pójscie na wesele w tym terminie... jak masz dużo studentów też to weź pod uwagę ze wielu z nich na początku września może albo gdzieś wyjechać albo mieć sesję poprawkową... generalnei popatrz po gościach i oceń wstępnie jak moga zareagować. zwłaszcza jesli na czyjejś obecności szczególnie Ci zalezy. my mieliśmy wesele w końcu sierpnia, ale dzieci w wieku szkolnym mamy w rodzinie dwie sztuki wiec nikt nie narzekał :) początek lipca jest chyba OK, mało kto JUŻ jest na wakacjach. zwłaszcza jak uprzedzicie odpowiednio wczesnie (proponuję zacząć o tym uprzedzac już nawet w marcu/kwietniu - zaproszenie oczywiscie później, ale takie słowne uprzedzenie lepiej wczesniej żeby ktoś sobie nie zarezerwował wycieczki jakiejś czy cos). pogoda sie nei przejmuj, jest nieprzewidywalna tak naprawde. no i dograj orkiestrę, zwłaszcza jak masz jakąś upatrzoną!! :)

Gość Miiii mała miiii
Dziś dzwoniłam do dwóch zespołów i na szczęście jeden z nich ma wolny termin na lipiec :) We wrześniu oba są już zajęte, także zdecydujemy się na lipiec :)

Gość brokat21
Ja miałam do wyboru daty 28sierpien lub 4 wrzesien. zadzwonilam do kilku zespolow i tylko jeden mial wolny 28sierpien i tak wybralismy. :)