Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maja345

MATURA 2010 polski

Polecane posty

Gość maja345

mam pytanie odnośnie prezentacji maturalnej ile powinno być lektur? czy te lektury mogą być z gim. i liceum czy tylko obowiązujące w liceum? czy mogą być takie utwory: jan kochanowski fraszki,j.słowacki kordian,h.sienkiewicz potop,krasicki pijaństwo,barbara ronek pamiętnik narkomanki,christiana f. my dzieci z dworca zoo czy musze jeszcze jakies dodac? lub ewetualnie czy moge jakies odrzucic?

Gość faceci na kafe som żenujoncy
najlepiej 4-5 lektur, może być więcej jak nie zamierzasz długo o jednej mówić ale nie przekraczaj siedmiu bo musisz wiedzieć wszystko jak cię zapytają o coś :P mogą być z gimnazjum, liceum a nawet takie, których nie omawialiście w szkole. jeśli jakieś proste lektury sobie wybierzesz a wiesz, że można było jakieś na poziomie liceum to najlepiej uzasadnij dlaczego akurat je wybrałaś. do tytułów i autora oczywiście dodaj wydawnictwo, isbn itd., to co w gotowcach jest i na końcu linijku daj kropkę w literaturze ;) tyle pamiętam z ostatniej lekcji :D

Gość maja345
sram se do ryja :classic_cool:

Gość LADY GUINEVERE
jesli potrzebujesz gotoiwej prezentacji, słuzę pomocą.solidnie, tanio, na każdy temat i w ekspresowym terminie.koncze filologie polską.

Gość maja345
mam już praktycznie gotową 4-5 lektur aż? a ja wybrałam tylko 2

Lektur powinno być conajmniej 5. Zależy, jaki masz temat, jeśli przekrojowy to więcej. Co do twojej listy, to masz jakiś chyba dziwny temat, coś o uzależnieniach w literaturze? ;) Kanon lektur jest rozległy, temat określa jego zawartość, jeśli masz np. totalitaryzm to już wiadomo, jakie ksiażki będą wchodziły w zakres. Można sięgać po mniej znane lub poczytne pozycje, to podniesie walory pracy.

Gość maja345
TYLKO ZE JA MAM DWIE A RESZTA TO WIERSZE I INNE KSIĄŻKI TEMAT: ALKOHOL NARKOTYKI I INNE UZYWKI-ICH ROLA W BIOGRAFI BOHATERÓW I ARTYSTÓW LITERACKICH