Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klopp

Znacie kogos kto?

Polecane posty

Gość klopp

zna wegierski??

Gość grenadinne
znamy :)

Gość klopp
Powaznie? To Polka/Polak?

Gość grenadinne
moj tata to jak najbardziej Polak :D babcia (ś.p.) już nie.

Gość klopp
Tata ma korzenie wegierskie czy uczyl sie wegierskiego samodzielnie? Fan Blokersa, czy ten Wegier mieszka moze w Trojmiescie? Pytam, bo szukam nauczyciela:D Ten jezyk to jedna wielka masakra. Jak ktos mysli, ze niemiecki czy francuski sa trudne, to niech sprobuje nauki wegierskiego:O Chce w ogole sie dowiedziec czy ten jezyk jest "nauczalny":D

Gość grenadinne
ten jezyk jest w rzeczywistosci latwiejszy do nauki niz polski (dla obcokrajowncow). moja babcia byla Wegierka, wiec jej dzieci (m.in. moj tata) wegierski kumaja niezle. ja juz niestety nie. :( a chcialabym...

Gość Zielony Skurvyssyn
Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, Szeged díszpolgára jótékonysági célú sakkszimultánt ad 2009. december 22-én az IH Rendezvényközpontban. Több táblán egyidejűleg lebonyolított óriás sakkparti a világszerte ismert sakkozó ötlete nyomán, Szeged város önkormányzata és a Délmagyarország együttműködésében valósul meg. A részvételi díj táblánként 50.000 forint, az így befolyt összeget halmozottan hátrányos helyzetű szegedi gyerekek nyári táboroztatására illetve tehetséges ifjú sakkozók támogatására fordítják. A játékosok a parti lehetősége mellett dedikált fotót kapnak emlékbe, a legjobb játszmát pedig Lékó Péter a helyszínen elemzi.

Gość klopp
Grenadinne. Nie wiem czy w ogole masz pojecie na czym ten "jezyk" polega, ale ja od paru dni wczytuje sie w jego gramatyke, aby zajarzyc mniej wiecej jak jest zbudowany i jestem totalnie zalamana. Takiego czegos jeszcze nigdy nie widzialam. Kazdy czas ma np. dwa typy koniugacji, kazdy typ po 3 rodzaje koncowek w zaleznosci od rodzaju samoglosek w rdzeniu, wiec dla jednej osoby mamy do wyboru 6 koncowek, masakra jakas:O

Gość klopp
A tak w ogole to szkoda, ze tata nie nauczyl cie wegierskiego. Gdyby mowil do ciebie w tym jezyku od urodzenia, to bylabys dwujezyczna.

Gość grenadinne
bylabym, ale nie jestem. trudno, teraz juz po ptakach, nie ma co gdybac. nie twierdze, ze wegierski jest latwy. sama sie totalnie pogubilam, kiedy probowalam przesledzic tekst "dziewczyny o perlowych wlosach", a przeciez tekst mialam przed oczami. mowie tylko, ze obcokrajowiec predzej nauczy sie wegierskiego niz polskiego. obcokrajowiec :) poniewaz my potrafimy poslugiwac sie w miare poprawnie jednym z najtrudniejszych jezykow swiata, to poprzeczke mamy zawieszona troche wyzej ;)

Gość klopp
Ja jednak sie nie zgodze;) W polskim jedyna trudnoscia jest opanowanie deklinacji, w wegierskim doslownie wszystko:D A umiesz cokolwiek? Masz jakies materialy do nauki?

Gość grenadinne
tylko deklinacji? blagam ;) jest jeszcze koniugacja. nie wspominajac o tym, ze jesli ktos uczy sie jezyka polskiego, to nie uczy sie odmian przez przypadki, liczby i rodzaje, czasy, tryby, osoby itd itp tylko dla samej satysfakcji, ale uczy sie dlatego, ze Polacy w potocznym jezyku uzywaja roznych form poszczegolnych wyrazow z mniej wiecej rownomierna czestotliwoscia. poza tym ciezko nauczyc sie jezyka, w ktorym jest wiecej wyjatkow niz regul. wiadomo, dla nativa jego jezyk ojczysty zawsze bedzie najprostszy ;) polski i wegierski to jezyki, ktorych najlepiej uczyc sie sluchajac. nie da sie tego wkuc na blach, jak slowek z angielskiego ;) do wegierskiego zabieralam sie kiedys, dawno temu, ale jakos nie jestem szczegolnie uzdolniona lingwistycznie, wiec zapal mi szybko minal.