Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zębacz

Dlaczego kobiety....

Polecane posty

Gość zębacz

...koniecznie chcą być postrzegane jako osoby słodkie, delikatne, urocze i dlaczego zawsze próbują znaleźć się w centrum uwagi? Jeszcze rozumiem dbanie o wygląd, myślę, że dotyczy to nie tylko kobiet, ale reszta? Po co tworzycie obraz kobiety infantylnej, którą należy traktować bardziej jak dziecko, biedną istotkę...po prostu ze zwykłą pobłażliwością? Dlaczego kobiety tworzą sobie wizerunek głupich pip, skoncentrowanych wyłącznie na sobie, nie skalanych jedną myślą? Lub co gorsza tych, którym wydaje się, że myślą i próbują się z tym manifestować... Drażni mnie niezmiernie jak siedzę w towarzystwie, komuś się odbije a dziewczyny robią z tego cholera wie jakie wykroczenie, no i nie można tu nie wspomnieć o doskonale wszystkim znanym "o fuj". Dlaczego wasze tematy zawsze kręcą się wokół chłopaków, ciuchów i kosmetyków? I po co wam miliard zdjęć na przeróżnych portalach internetowych? I szczerze mi się marzy aby zainteresowania kobiet odbiegły nieco od łażenia po galeriach handlowych. Może w końcu same nauczyłybyście się formatować dysk? To nie jest trudne... Doprawdy, po co robić z siebie takie sieroty... Później się dziwicie, że faceci nie mogą z wami wytrzymać...

Gość umiem juz formatowac dysk
życie mnie nauczyło, takze pare innych "meskich rzeczy" t, ale: w naturze męskiej jest rola przywodcy, opiekuna, to on z maczuga zdobywal strawe, teraz bez maczugi, a kobieta zapewniala i zapewnia domowe ciepelko. Kobiety lubia, gdy mezczyzna impomuje sila miesni i umysłu. Kobieta - prawdziwa - ma byc delikatna, czuła, ciepła. Natury nie przeskoczysz.

nie wszystkie sa takie bezradne -kobieta jest kobiętą a facet facetem calkiem 2a różne myslenia --dziwnne masz spostrzeżenia gdyby kobieta myślała jak mężczyzna byłaby meżczyzną

Gość zębacz
Nie zrozumiałaś. Można być ciepłą i kochaną ale jednocześnie babą z jajami. Facet również powinien być ciepły i czuły tak? Co z tego, że dawno dawno temu rola faceta sprowadzała się do targania swojej baby za włosy po ziemi i polowania na mamuty, i co z tego, że kobiety od lat były postrzegane jako ciepłe kluchy i kury domowe jak to nazwałaś "mające stwarzać domowe ciepełko". Czasy się zmieniły i kobiety powinny przestać podlegać schematom. Kobieta która nie jest jednocześnie kumplem faceta nie ma szans na udany związek. Kobiety, których osobowość polega na byciu słodką i uroczą w pewnym momencie stają się nie do zniesienia.

Gość zębacz
a kobieta myśląca jak mężczyzna nadal była by kobietą zdolną do rozrodu, czyli nie straciłaby roli jaką zgotowała dla niej natura. Osobowość i charakter nie wiąże się z przynależnością do danej płci.

Gość zębacz
I właśnie o tym piszę. Zamiast skupić się na meritum sprawy, gadacie jakie to nie jesteście ważne dla mężczyzn -.-' Ale co mnie to za przeproszeniem obchodzi?

tez kiedys bylam taka delikatna i chcialam byc wiecznie przytulana, do czasu kiedy poznalam faceta jajami;). nauczylam sie jak to jest byc twarda kobieta i dawac sobie rade w zyciu bez plakania w poduche . nadal jestem ta sama kobieta, ta delikatna i czula bo taka wlasnie jest nasza natura ale kazda kobieta moze sie nauczyc jak byc twarda ...tylko potrzebujemy dobrego nauczyciela;) KCB.M.

Gość różne są kobiety jejku
myślisz że wszystkie to słodkie-idiotki. Jasne, czasem można wyciągnąć realne korzyści z tego stereotypu, np. facet poniesie ciężki plecak za słabiutką koleżankę, ale na dłuższą metę takie postrzeganie jest dla każdej chyba kobiety męczące i bardzo nieprzyjemne.

Gość zębacz
Nie wszystkie, gdzie tak zostało napisane? Racjonalne jest, że są wyjątki od reguły, jak we wszystkim. Ale osobiście najczęściej spotykam się właśnie z opisanym przeze mnie rodzajem kobiety. Same siebie krzywdzicie takim wizerunkiem, mężczyźni traktują was nie poważnie, wy z kolei się oburzacie i kółko się zamyka.

Gość zmień towarzystwo zębacz
pójdź na manifę feministyczną - tam spotkasz sporo zaradnych kobiet.

oj zebacz nie wszyscy faceci sa tak twardzi( nie wiem czy uzylam dobrego slowa) jak ty...;) zaloze sie ze wlasnie wiekszosc wymieka na widok kobiecych lez:)

Gość OlaJemioła_
koleś ; O jestes moim idolem ;)) czy jest więcej takich ludzi jak Ty? wiem,ze jestem młoda (18) ale juz tez swoje widziałam.. z wyglądu przypominam taką milutką,kochaną dziewczynkę ,ale jak sie mnie bliżej pozna to az nie wierzą,ze bekam w towarzystwie ,klne(wiem,ze kulturka powinna byc,ale zdarza mi się to tak z nerwów) dbam o siebie,ale to nie jest tak,ze chodze non stop po jakis sklepach,czy lece do kosmetyczki :O jesli chodzi o zainteresowania .. każda kobieta ma jakies zainteresowania,zakupy to jest tylko rzecz,ktora poprawia im humor,dodaje im odwagi ..taka maska. A faceci nie są lepsi..oceniają po wyglądzie:O ostatnio miałam taką sytuacje ..spotkalam się z nowo poznanymi ludzmi i tak poszismy na piwo ..odbiło mi się powiedzialam "przepraszam" a koles mowi " dawaj kto głośniej beknie" żałosne,ale było zabawnie:D z tym,ze powiedzial pod koniec co mnie z reszta troche zdenerwowało cytuje" w życiu bym nie pomyslal,ze ty taka jestes ,przypominasz mi dame ,a tu prosze " .. :O ludzie ogarnijcie sie

drogi kolego na poczatek zwroce sie z pytaniem, bo gadasz od zeczy. czy przeczytales chodz jedna ksiazke z dziedziny różnic miedzy płciami? watpie. inaczej wiedzialbys dlaczego kobiety takie sa.

dlaczego nasze tematy kreca sie wokol chlopakow, ciuchow i kosmetykow? a dlaczego meskie rozmowy kreca sie wokol samochodow, komputerow i nowinek technologicznych? odpowiedz jest prosta, kobiety sie roznia od mezczyzn. mezczyzna zyje w swiecie rzeczy, przedmiotów.. rozmowa sluzy do przekazywania informacji. przemyslenia zostawiaja dla siebie. rozmowa dla kobiety jest czyms innym, sluzy budowaniu wiezi.. mowiac o czyms, nie oczekuje "pomocy" w rozwiazaniu problemu. kiedy mezczyzna musi zamilknac zeby cos przemyslec, kobieta wlasnie po to potrzebuje rozmowy. czesto w trakcie takiego gadania dochodzi do rozwiazania. a przedewszystkim wypowiedzenie czegos przynosi im ulge. czuja sie zle i czesto wystarczy ze o tym komus opowiedza i nie oczekuja pomocy. mezczyzna tego nie zrozumie, on rozmawia zeby przekazac informacje - o problemie mowi jesli potrzebuje porady. mowisz, ze czasy sie zmienily....????????????? zakrztusilam sie cola... ewolucja, a zwlaszcza ewolucja zachowania trwa tysiace jak nie miliony lat! a jak to mowisz czasy sie zmienily od kiedy? od raptem 100 lat? czym jest 100 lat dla ewolucji? to jest nic!!!!!!! szacuje sie ze 70% trwania ludzkosci to zbieractwo i lowiectwo!

Gość inteligentna kobieta z jajami
potrafi w razie potrzeby odegrac slodka idiotke. Myslisz,ze mi sie chce np zmieniac kolo od samochodu, skoro maz to moze zrobic? Albo naprawiac kran - choc w sumie nie jest to taka filozofia? Zatrzepoczę rzesami i chlop mi to zrobi, szcesliwy,ze go potem bede wychwalac pod niebiosa. A on tez udaje ,ze nie umie zrobic obiadu - bedzie chwalic mój,zeby samemu nie gotowac. I tak zlekka sie oszukujac ( choc wiemy, w czym rzecz) milo idziemy przez zycie. To sa miłe rozgrywki płci, nie powiem, nawet z podtekstem erotycznym , czemu sobie żałowac?

Gość martini...rosso
Jestem kobietą...w galerii handlowej bywam dwa razy w miesiacu, to chyba nie tak czesto... dysku nie sformatuje, bo nie interesowałam sie tym... ale kolo w aucie zmienie, olej i płyn chłodniczy też umiem używać wiertarki, wbić gwoździa i powiedzieć czy samochód był bity:P umiem tez zrobić makijaż, paznokcie, gotować, sprzątać i prać i myśle że umiem zrobić wiecej niż przecietny facet tylko po co mam robić niektóre z tych rzeczy, szczególnie kiedy u swego boku mam faceta... strasznie szowinistyczne....oj nieładnie...

kiedy mezczyzna szedl na polowanie, nie mial za bardzo kontaktu z innymi mezczyznami. musial dzialac szybko, sprawie i efektownie.nie mial czasu na zglebianie wiezi emocjonalnej. kobiety zostawaly w wiosce i caly czas zyly miedzy soba, rozmawialy. kobieta nie zapominajmy zajmuje sie niemowleciem, ktore nie potrafi mowic! dlatego jest taka specjalista od emocji. potrafi po lekko zmienionym tonie glosu rozpoznac emocje u drugiej osoby, bylo jej to potrzebne by jej nowo narodzone dziecko moglo przetrwac, jak i rowniez po to zeby moc rozpoznac ktory mezczyzna jest wart zostania ojcem jej dziecka, rozpoznac ktory przy niej zostanie i bedzie dla niej i dzieci polowal. bo ona stala sie bezbronna.. nie mogla isc z niemowlakiem polowac na antylopy. wiele naszych zachowan jest zainicjowanych przez plec przeciwna, takze placz to nie jest od taki sobie wymysl kobiet zupelnie nie potrzebny. mezczyzna takich mechanizmow rozpoznawania emocji nie potrzebowal!nie potrafi czesto gesto rozpoznac po minie partnerki co jej dolega.. dlatego u kobiet wyewoluował płacz. zeby dac bardzo dosadnie mezczyznie znac ze cos jest nie tak, ze cos sie dzieje! stad tez mezczyzna jest taki wrazliwy na łzy kobiet.

mezczyzna silnie koncentruje sie na swoim ego, potocznie mowi sie na to meskie ego. buduje swoj obraz siebie na tym jakim jest mezczyzna w oczach partnerki. i to wlasnie na tym polega przyjazn miedzy kobieta a mezczyzna. mezczyzna potrzebuje czuc sie mesko i byc docenionym, taki mechanizm funkcjonuje meskiej przyjazni. jesli bedzie mial kobeite ktora nie da mu szansy sie wykazac meskoscia prawdopodobnie przy neij nie zostanie. moze nawet swiadomie sie cieszyc ze ma taka zaradna kobietke, ale podswiadomie jego ego ucierpi i nawet nie bedzie potrafil podac przyczyny, ale bedzie pewien ze cos jest nie tak, nie bedzie chcial juz byc z ta kobieta, nie wiedzac czemu analizujac wszystko racjonalnie. mezczyzna okazuje uczucia poprzez czyny, poprzez to ze moze pomoc swojej kobiecie. moze sluzyc jej swoim meskim silnym ramieniem, byc dla niej oparciem..i jesli zostanie za to doceniony czyli w oczach kobiety bedzie prawdziwym facetem bo tak sprawie zmienil kolo to jego milosc bedzie sie utrwalac. bedzie usatysfakcjonowany w zwiazku bo spelnia swoja role. moze sie wykazac i jest za to doceniony. kobiety sa inne, one nie buduja swojego poczucia wartosci na obrazie siebie jako "kobiety".

Gość Husky gdzie to wyczytaleś
w poradniku o mężczyznach z Wenus a kobietach z Marsa czy Dlaczego mężczyźni kochają zołzy? Oczywiście oprócz publikacji książkowych są też na ten temat artykuły w naukowych czasopismach jak Cosmopolitan.

Gość do qurfy nedzy
co za brednie

aha i jest cos takiego jak plec biologiczna i plec mozgu. plec biologiczna zalezy od tego jaki dostaniesz chromosom, X czy Y i od tego zalezy czy bedziesz mial siusiaka czy pipke. mozg ksztaltuje sie dopiero okolo 7mego tygodnia ciazy. plod na samym poczatku jest zawsze kobieta, dopiero potem pod wplywem testosteronu zmieniaja sie jego narzady plciowe i ksztaltuje sie odpowiednio mozg. jesli kobieta zostanie poddana stresowi albo bedzie pila badz paliła papierosy to rozwoj dziecka zostanie zaburzony i np ktos moze byc biologicznie chlopcem a w skutek zaburzen w okresie ciazy nie dostal odp dawki testosteronu i miec damski mozg. Tak moglo sie zdarzyc u ciebie, sa przeciez w spoleczenstwie osoby na ktore sie mowi, meska kobieta i damski mezczyzna. sa to nie zauwazalne na codzien defekty, tylko dopiero odp testy psychologiczne moga to zweryfikowaci okreslic w jakim stopniu twoj mozg jest lekko damski. takch osob jest wiele i meskosc kobiety, czy damskosc mezczyzny jest znikoma i nie powoduje defektow w normalnym zyciu czy utozsamianiu sie ze swoja plcia biologiczna, nieznacznie wplywa tez na zachowanie i potrzeby. ale jednak czasami moze sie to na cos konkretnego ukierunkowac, np u ciebie? skoro odczuwasz potrzebe posiadania przy sobie "meskiego" partnera, czyli zaradnej kobiety ktora wbija gwozdzie? ;) oczywiscie zartuje, podejrzewam ze twoje rozumowanie wynika z czystej niewiedzy. przykre ze ktos wysnuwa tak pochopne opinie nie posiadajac nawet w najmniejszym zakresie merytorycznej wiedzy. proponuje lekture pt "płec móżgu" , "psychologia ewolucyjna" albo taka napisana z jajem dla laika "dlaczego mezczyni nie sluchaja, a kobiety nie potrafia czytac map"

nigdzie nic nie wyzytalam w zadnym poradniku. studiuje psychologie, wystarczy?

Gość Husky gdzie to wyczytaleś
Wystarczy, zaimponowałaś mi przydatną w życiu wiedzą.

a co do ksiazki "mezczyzni sa z marsa a kobiety z wenus" jest tam sporo racji, jednak niekiedy przesadzonej. czytajac ja mialam wrazenie ze nie jestesmy sie ze soba w ogole wstanie porozumiec, jednak tak do konca nie jest. jednak dla tzw laika ksiazka jest pomocna, nie dobija az tak bardzo. bo w tej ksiazce nie jest wytlumaczone skad sie biora takie czy inne zachowania, poprostu sa opisane ze sa i koniec.

Gość kgjjhghjg
a co ma do tego formatowanie dysku za przeproszeniem? ja się na informatyce znam lepiej niż niejeden z moich kolegów.

jesli to bylo do mnie, ja rowniez nie widze zwiazku z tym co pisalam.