Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaLizki

która z mam NIE dawała niemowlęciu witaminy D? Można wiedzieć dlaczego?

Polecane posty

Gość mamaLizki

Nam lekarka powiedziała że ma zbyt małe ciemiączko. Ma skończone 9 miesięcy i nie dostaje wit D. Trochę mnie to martwi. Byłam dla pewności u jeszcze jednego pediatry i ta zaleciła cebion multi - takie witaminki. Później zdarzyło się że akurat byliśmy na wyjeździe i poszliśmy na badanie do kolejnej innej pediatry (ta znów powiedziała że nie trzeba nic brać). Mam mętlik w głowie. W końcu sama na własną rękę daję dla świętego spokoju co drugi dzień ten Cebion Multi ale nie wiem czy dobrze robię:-o

Gość ja dawałam bo ciemiączko
nie jest wyznacznikiem tego czy dawac czy nie

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja przestałam dawac jak córka miała 8 miesiecy, skoro lekarz kazał Ci nie dawac to po co dajesz??? Pamietaj ze witamina D3 jest w mleku modyfikowanym, a gorszy jest nadmiar wit D3 niz jej niedobór

Gość mamaLizki
wiem że jest w mleku modyfikowanym ale ja karmię piersią. Moja nawet nie tknie czegokolwiek na modyfikowanymi. Z owoców je tylko jabłko dziennie i troszkę banana. Na dzień 2 porcje zupy (około 200 gram w sumie) a tak to tylko mleko z piersi pije. Niby niejadek ale dobrze przybiera na wadze

Gość moja ma .........
1,5 roku i pediatra kazala dawac wit D 3 - daje taka w kapsulkach nazywa sie vitaD i mam dawac 1 kapsulke dziennie dopoki mala nie skonczy 2 lata .vitaD mozna kupic w aptece i nie jest na recepte . Pediatra powiedziala ze vitamine d 3 podaje sie do 2 lat profilaktycznie

Mój mały nie był w ogóle karmiony piersią (niestety) pediatra stwierdziła, że skoro od początku jest na mleku modyfikowanym w którym jest dużo witaminy D to od urodzenia podawałam TYLKO cebion multi. Wszstko było i jest w jak najlepszym porządku :) Później podawałam już cebion multi co drugi dzień, a teraz mały ma 13,5m-ca i nie podaję już wcale...

ja tez dawałam w kapsułkach ale pediatra dała mi receptę na krople- wychodzi dużo taniej. U mnie te w kapsułkach za 30 sztuk kosztowały koło 30 zł a krople 30 ml kosztują 4 zł z groszami

ja tez dawałam w kapsułkach ale pediatra dała mi receptę na krople- wychodzi dużo taniej. U mnie te w kapsułkach za 30 sztuk kosztowały koło 30 zł a krople 30 ml kosztują 4 zł z groszami

w niektóych krajach dzieci w ogóle nie dostaja wit D3 i nic im nie jest, ja bym nie dawała 9 miesieczniakowi

havanna - tu nikt o cene nie pyta :D chyba tematy pomyliłaś :P

Gość kfkglglgl
Mnie lekarz mówił, że witaminę D podaje się do roku, ale dzieciom urodzonym w miesiącach zimowych można przedłużyć do wiosny. Czyli co lekarz to inna teoria. :o

Gość mamaLizki
ja to wszystko rozmumiem ale z tego co przeczytałam od was żadna nie napisała że jej dziecko miało np małe ciemiączko. U mnie jest ten problem. W sumie pediatra nie robi z tego problemu ale mnie to trochę martwi bo nie można ślepo wierzyć jednemu lekarzowi. Niedobór to przecież krzywica może być. Wy wszystkie dajecie wit D a moja ma 9 miesięcy i jakby zliczyć ile miesięcy dostawała (bo brała przez pewien czas właśnie w kropelkach) to może ze 3 miesiące. Od połowy lipca nie bierze nic. Teraz postanowiłam jej dawać ten cebion multi . Nie jest żarłokiem, nie je tak dużo owoców, warzyw czy mięsa więc może nie przedawkuje tak od razu. Jakoś niedawno wpadłam na pomysł by dawać jej łyżeczkę masła codziennie (bo dotychczas nie jadła). Tam tez jest wit. D

Gość mamaLizki
z drugiej strony to chyba też nie dobrze jak za wcześnie ciemiączko się zarośnie:-(

a moja córka miała z kolei bardzo duze ciemiączko a mmo to lekarz kazał przestac dawac wit D3 jak mała miała 8 mcy i nadeszło lato, ciemiączko zarosło jak miała 2 lata samo bez wit D3. Ciemiączko jest po to zeby gowa mogła swobodnie rosnąc, jesli zarasata za szybko nie dawaj tej witaminy, nie wyrzadzisz tym dziecku zadnej krzywdy, niech ciemie zarasta samo naturalnie

jeśli ma już małe ciemiączko to nie podawaj. nie ma sensu zeby za szybko sie zrosło! u nas ciemiączko jeszcze duże. podawałam D3 do maja potem przerwa na lato i od października znów, ale tylko miesiąc bo teraz mały tran dostaje więc nie potrzeba już dodatkowej witaminy.

Gość ja urodzilam na wiosne
i dawałam tylko 3 tyg potem lekarka kazała odstawić bo mówiła ze ciemiączko się ładnie zarasta a zaczęło się lato i nie było sensu podawać. Dziecko ma 3 lata nie ma żadnej krzywicy ani nic takiego. Rozwija się fantastycznie.

Gość ja urodzilam na wiosne
jeśli chodzi o cebion to lekarka powiedziała żeby nic nie dawać bo cebion często uczula a skoro dziecko nie ma niedoboru witamin (miała zrobione badania pod tym kątem) to mam jej nie faszerować niczym sztucznym. Dodam, ze w ciąży też nie zażywałam żadnych suplementów prócz kwasu foliowego w pierwszym trymestrze.

Gość ja nie dawałam
jak masz wątpliwści co do ilości wit D to zrób test Sułkowitsha ( kosztuje niewiele koło 3 zł) i będziesz wiedzieć :P - moja córa nie bierze wit D od 4 miesiąca życia - jak jest niedobór lub nadmiar tej witaminy to występuje też nadmierna potliwość. U nas lekarka zwróciła uwagę na tą wit D własnie jak zbadała ciemionko i zapytała czy dziecko sie poci no i sie pociła wieć kazałą zrobić test sułkowitsha i odstawiliśmy wit D :P

Córka dostawała przez około rok Synek urodził się 1.03 i właściwie nie dostawał w ogóle witaminy d . Jedynie miałam mu podawać w pochmurne dni, lub kiedy nie wychodziliśmy na spacer.

Gość maja papaja
Bo to prawda. Nie trzeba nic brać.

Gość maja papaja
Twój trzeci pediatra zaprezentował najbardziej racjonalne podejście.

moja córeczka ma teraz dwa i pół roku i może ze trzy razy dostała wit. D3... i żyje... ale u nas nie było problemów z ciemiączkiem :D

moja córeczka ma teraz dwa i pół roku i może ze trzy razy dostała wit. D3... i żyje... ale u nas nie było problemów z ciemiączkiem :D

Gość Nie trzeba ale...
Human milk is a wonderful and complete source of nutrients. Many experts agree that vitamin supplements are not necessary for the normal, healthy, full-term baby that is being breastfed. There is still some controversy over the need for supplemental Vitamin D in the breastfed baby. Most mothers have Vitamin D levels that are within the normal range (Lawrence, 1994). The amount of Vitamin D in your milk is directly related to the levels of this vitamin in your body. These levels can be influenced by diet, supplementation and exposure to ultraviolet light. Normal levels of Vitamin D in your milk are between 20 and 60 IU per liter of breastmilk (Greer, 1984.) Breastmilk levels of this vitamin could be inadequate if you live in a cold, Northern climate where there is not much light, particularly if you are dark-skinned, but, since you have taken excellent care of yourself during your pregnancy (probably eating foods rich in Vitamin D, supplementing with Vit. D, if necessary, and getting exposure to the sun) there is a good chance that your baby's stores are sufficient.

Gość mamaLizki
co to jest ten test test Sułkowitsha? W aptece się to kupuje? Bo wpisałam w google i nie znalazło mi czegoś takiego. Czy na pewno jest dobrze napisane?