Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nmnm

paszport dla noworodka ?

Polecane posty

Gość nmnm

czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa wydania paszportu dla noworodka? Niedlugo bede rodzic i chcialabym jak najszybciej po porodzie wyjechac z dzieckiem za granice. Mieszkam od roku za granica i przyjechalam do PL tylko urodzic. Czy moj maz tez bedzie potrzebny przy skladaniu wniosku czy tez wystarczy jakas jego zgoda? Zdjecie takiemu noworodkowi tez sie robi?

Gość ja mam dwoje
paszport albo dowód... na pszport u nas czeka sie 5 tyg, na dowód 3.... zdjęcie nie musi byś biometryczne, normalnie składasz wniosek we właściwym urzędzie i czekasz.... ja dużo jeżdżę z dziećmi, starszemu wyrabiałam paszport jak miał 8 mies, młodszemu jak miał 3.... moim zdaniem warto zrobić paszport, bo od razu można jeżdzić wszędzie, a nie tylko po UE

Gość nmnm
dzieki za odpowiedz :) ja narazie potrzebuje tylko w ue wiec faktycznie dowod by wystarczyl :)

Gość mam inny pomysł
musi byc ojciec dziecka tez przy składaniu wniosku jesli bedzie w akcie urodzenia ojciec i matka

ja w lipcu wyrabiałam paszport 1,5 rocznemu dziecku. przy skladaniu wniosku nie musi byc ojca. poprosilam panią zeby jak najszybciej to załatwiła i po 1,5 tyg odebrałam paszport. oczywiscie potrzebne bylo odpowiednie zdjęcie, a przy odbiorze musiałam byc ja, mąż i dziecko.

Gość aaanjuwrrfade
W takim razie złamała prawo dajac Ci paszport bez podpisu męża.Mąz musi być,zdjęcie dziecka jak do paszportu a co do tych 5 tyg...to lekka przesada.Czekałam w dużym mieście 3 tyg.

Gość aaanjuwrrfade
Teraz doczytałam ,że nie było męża przy składaniu .tak..ale przy odbiorze jest to wymóg....

to bylo do mnie? przy skladaniu wniosku męża nie musi byc, poszłam zapytac co i jak, kobieta powiedziała mi jakie dokumenty są potrzebne do złożenia, wzięłam do domu druczki, wypełniłam, dołączyłam zdjęcie i zaniosłam. przy odbiorze muszą byc rodzice, wtedy się podpisuje.