Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hncfjhncfg

jak to zrobic? photoshop?

Polecane posty

Gość hncfjhncfg
up

heh, takie bliki można zrobić całkiem naturalnie. czasem same wychodzą, przy odpowiednich warunkach. ja bym polecała spróbować taki oto sposób - napylić na obiektyw aparatu maleńkie kropelki wody za pomocą jakiegoś spryskiwacza, np. napełnić wodą opakowanie po płynie do mycia szyb, czy coś w tym stylu. ewentualnie może to być jakiś woda z jakimś detergentem, może dać jeszcze inne efekty świetlne. tylko raczej psiknąć obok aparatu, tak żeby osiadły tylko najdrobniejsze, prawie mikroskopijne kropelki, i nie za wiele ich. ja kiedyś robiłam zdjęcia, kiedy padał taki delikatny deszczyk "kapuśniaczek", kropelki osiadały mi na obiektywie i efekt wychodził podobny.

heh, takie bliki można zrobić całkiem naturalnie. czasem same wychodzą, przy odpowiednich warunkach. ja bym polecała spróbować taki oto sposób - napylić na obiektyw aparatu maleńkie kropelki wody za pomocą jakiegoś spryskiwacza, np. napełnić wodą opakowanie po płynie do mycia szyb, czy coś w tym stylu. ewentualnie może to być jakiś woda z jakimś detergentem, może dać jeszcze inne efekty świetlne. tylko raczej psiknąć obok aparatu, tak żeby osiadły tylko najdrobniejsze, prawie mikroskopijne kropelki, i nie za wiele ich. ja kiedyś robiłam zdjęcia, kiedy padał taki delikatny deszczyk "kapuśniaczek", kropelki osiadały mi na obiektywie i efekt wychodził podobny.

Gość no co się dziwicie
tworzysz nową warstwę , nakładasz okrągłą maskę wypełniasz ją gradientem w odpowiedniej tonacji , i tworzysz półprzeźroczystość

Gość hncfjhncfg
anyzowka - a nie wiesz jak zrobic to w jakims programie graficznym? ;)

Gość takie kropki powinny być
w każdym programie graficznym, który ma funkcję pieczątki

jakbym miała robić coś takiego w PS, to najpierw jednak postarałabym się, aby zdobyć jakiś taki obrazek, na którym będą same takie bliki, bez żadnej treści. i wtedy nałożyć ten obrazek z blikami na ten, który chcę przerobić, ustawiając dużą przezroczystość. można spróbować bawić się od podstaw - robić rozjaśnione kółeczka, czy coś, ale wydaje mi się, że w ten sposób nigdy nie osiągnie się naturalnego efektu, zawsze to będzie dziwnie i sztucznie wyglądać. moim zdaniem najlepsze są efekty specjalne wykonywane naturalnie podczas fotografowania, filtry czy inne ciekawe sztuczki. Photoshop nigdy ich tak naprawdę nie zastąpi.

Gość hncfjhncfg
ale akurat na tym zdjeciu wygldadja naturalnie, a byly robione w jakim programie ;) i wlasnie przeczesuje internet w poszukiwaniu info na temat jaki to moze byc program. btw czy to sie fachowo nazywa 'bliki' czy jest jakas inna nazwa?

mówi się na to bliki, nie wiem, czy jest jakaś inna nazwa. jeśli to było robione w jakimś programie, to podejrzewam, że na takiej zasadzie, jak to, co opisałam - poprzez nałożenie przeźroczystego "obrazka" z blikami. może w jakimś programie istnieje taki gotowy efekt, nie wiem. jest w cholerę tych różnych bajerów.

Gość takie kropki powinny być
chodziło mi o rozpylacz!

Gość hncfjhncfg
up up dalej nie wiem jak to zrobic ;( pomocy!