Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mahatika

wyjazd do arabii bardzo wazne

Polecane posty

Gość mahatika

mam pytanie, mojemu facetowi firma zaproponowala wyjazd do arabii na kilka miesiecy. poniewaz nie chcemy sie rozstawac po rz kolejny chcialabym wyjechac z nim. czy moge jako polka mieszkajaca za granica tak poprostu tam wyjechac, czy potrzebuje jakiegos konkretnego zezwolenia?

Gość ROR
jako konkubina - w sensie nie zona - z cala pewnoscia nie ;-) to najbardziej rygosrystycznie traktujacy kobiety kraj na swiecie, i poamietaj ze jak kobiecie mozna Ci tam duzo mniej niz mezczyznie, w zasadzie nic Ci nie wolno;-) opieram swoja opinie na tym co slyszlam od znajomych kt tam mieszkali/pracowali

Gość noor al hayati
Przede wszystkim do Arabii potrzebna jet wiza. I jesli nie masz kontraktu i nie jedziesz tam do pracy, to nie dostaniesz sie tam w zaden sposob. Chyba, ze udokumentujesz, ze jestes muzulmanka i jedziesz na pielgrzymke. Niestety, ale nie bedziesz mogla pojechac ze swoim chlopakiem. Ten kraj jest bardzo restrykcyjny. Ja tam bylam ale na pielgrzymce z mezem.

Gość ROR
troche mnie dziwi, ze ludzie nie maja tak podstawowej wiedzy i pytaja czy do kraju muzulmanskieo mozna jechac z facetem?;-) np. fo libanu nie wjedziesz jako samotna kobieta ponizej 30 roku zycia bo - wedlug nich - zachodzi wowczas obawa, ze bedziesz prostytutku czy tez wyrwiesz kogos;-) po 30 roku zycia widocznie to zagrozenie spada

ROR, oczywiscie, ze wjedzie do Libanu samotnie nawet jesli ma 20 lat. :) Masz niezbyt realne informacje. Liban nie jest krajem restrykcyjnym az tak bardzo. Kobieta nie musi byc zakryta w Libanie i moze sama podrozowac.

Gość bbbkhj
moze chodzilo mu Libie:)

Gość ROR
mam takie informacje jak napisalam. a to ze liban nie jest restrykcyjny i kobieta nie musie sie zakrywac to ofkors wiem. nie myli mi sie libia z libanem - to do postu powyzej;-)

Gość ROR
aha bbbkj - dlaczego zkaladasz ze jestem facetem?;-)

Gość juz sie klocicie
???? normalnie na polskich forach to jakas norma chyba :D

Gość bbbkhj
nie zakładam:) tak wyszło

Gość ROR
Nie nie klocimy - tylko konfrontujemy opinie na temat przepisow wjazdowych do libanu;-) wyluzuj sie troche;-)

Gość mahatika
mam kilka pytan! czy wystarczy nam slub cywilny, zebym mogla tam wyjechac? jak drogie jest tam utrzymanie? moj facet jest irlandczykiem i jest zatrudniny w irlandzkiej firmie ale maja mu placic stawki obowiazujace w arabii- czy orientujesz sie mniej wiecej jakie sa zarobki dla inzynierow? bo jemu poki co powiedziano, ze bedzie mu placic ta firma w ktorej bedzie wykonywac projekt, nie powiedziano mu ile bedzie zarabial, jedynie, ze pieniadze sa swietne. zastanawiamy sie poprostu czy finansowo warto sie tam wybrac, bo tu oboje pracujemy a tam on bedzie pracowal i utrzymywal nas sam

Jezeli bedziesz jego zona, to wszystko zmienia. Wtedy bedziesz mogla sie starac o wize. Zarobki dla pracujacych na kontrakcie sa fantastyczne. Co prawda nigdy tam nie pracowalam ja ani maz, ale kuzyn meza mieszka w Rijad i bardzo sobie chwali. Firma oplaca mu mieszkanie i czesciowo zwraca koszty utrzymania. Takze bardzo dobra perspektywa. Jest tam bardzo drogo ale tez zalezy od miejsca, do ktorego Twoj chlopak zostanie odeslany, koszty utrzymania raczej duze. Jesli wyjedziesz z chlopakiem (wowczas moze juz mezem), bedziesz musiala sie zakrywac i przestrzegac norm spolecznych.

Gość mahatika
o oplacaniu mieszkania slyszalam, i z tego co mi wiadomo nie kest konieczne zaslanianie twarzy przez mezate europejki. to chyba obowiazuje tylko zony arabow?

Mylisz sie. Zarowno kobiety arabskie jak i inne musza sie zakrywac. Jesli nie, mozesz dostac upomnienie na ulicy od policjanta, w skrajnym przypadku zostac aresztowana. tak to wyglada. Musisz silnie respektowac tamtejsze zasady i normy spoleczne, ktore obowiazuja.

Gość mahatika
serio jestem zdziwiona, mam dwie zanjome, ktore byly w Arabii przez dwa lata( pracowaly jako weterynarze, nie mialy mezow, ale zatrudnil je ktos wazny jeszcze w stadninie w Pl) i one nie nosily niczego. maja mnostwo zdjec, usmiechniete, z roznymi ludzmi na ulicach. a jak sie je wlasnie o to nakrycie glowy pytalam, to mowily, ze europejki nie musza. jest to wskazane ale nie obowiazkowe.

Gość mahatika
obie byly w Tabuku czy jakos tak, niestety nie mam teraz z nimi kontaktu poniewaz sa obecnie w jeszcze innym kraju:) mam jeszze pytanie, czy orientujesz sie tak mniej wiecej w zarobkach?

Nie orientuje sie w zarobkach prawde mowiac. Poniewaz nigdy tam nie pracowalam, ale wiem, ze sa bardzo wysokie. Dwukrotnie wyzsze niz w UK. Zalezy kto na jakim stanowisku pracuje. Czasami nawet wiele wiecej. Ah, no tak. Tabouk to nie Arabia Saudyjska. To prowincja nalezaca do Arabii. Ma wlasna stolice. My bylismy w Rijad (tam mieszka kuzyn meza) i w Mecca i Al Madinah.

Gość ROR
czy wystarczy nam slub cywilny, zebym mogla tam wyjechac? potrzebne Ci jeszcze bedzie zaswiadczenie od ksieedza katolickiego z Polski, bez tego slub jest niewazny;-)

Gość mahatika
my slubu i tak nie bralibysmy w polskim kosciele wiec takowego zaswiadczenia bym nie uzyskala:) dzis konsultowalam sie z ambasada i musimy miec poprostu slub cywilny. dodatkowo owiedzialam sie, ze bez wzgledu na to w jakiej czesci Saudii bedziemy mieszkac nie musze nosic nakrycia glowy, choc jest to wskazane, ale nie ma przymusu:) ogolnie paru dobrych rad mi udzielili ale Wam rowniez jak najbardziej dziekuje:)

Gość ROR
no to byla ironia z tym ksiedzem - slub to slub (dokument wagi panstwowej zazwyczaj;-)