Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WIGILIA W PRACY - POMOCY

Wigilia w pracy

Polecane posty

Muszę przygotować danie wigilijne dla 50 osób, w pracy nie mamy kuchni z prawdziwego zdarzenia - jest mało miejsca i wylacznie mikrofalowka do pogrzania czegos przygotowanego wczesniej. Wigilię szykują ( nie musicie mnie upewniac ze to poroniony pomysł ... ) same Ewy, bo jest nas w pracy kilka - bodaj 6 czy 7. Ja jestem nowa i zostalam o pomysle poinformowana wczoraj a w zasadzie postawiona przed faktem dokonanym, kiedy wiekszosc pań juz zrobila miedzy siebie przydział kto co przyniesie. I tak: ktos juz robi sałatkę jarzynową, barszczyk czerwony, paszteciki, słyszałam o jajkach w majonezie ( typowo wigilijne, ale przeciez łatwe i tańsze niz karp..) , ktos obstawia ciasto , pierniki i napoje.. no i mnie wypadaloby zrobic moze pierogi, albo rybe - ale pytam sie JAK??? Na tyle osob w kuchni 1,5x2m tego nie ma nawet jak przygotowac, ugotowac, podgrzac.. Drugi temat to koszty - nie mam ochoty wtajemniczac w pracy nikogo ze zwyczajnie mnie nie stac na takie w mojej ocenie zbedne wydatki.. bo to sa obcy dla mnie ludzie, moja skromna pensję wolę przeznaczyc na najblizszych. W domu jak zaczne gotowac jakies gary to maż dostanie cholery ze trace pieniadze i czas kiedy mamy trudną sytuację, A panie kolezanki w pracy sprytnie juz te tańsze prostsze w przygotowaniu potrawy "obstawiły" - bo inaczej kosztuje barszcz z proszku zalewany wrzatkiem a inaczej ryba i pierogi nad ktorymi sie trzeba naskakać i wyłożyc na 50 osob chyba kilka stówek... Nie moge nie iśc na to spotkanie z roznych wzgledow, dezercja nie wchodzi w gre. Podpowiedzcie co robic ? Moze przychodzi wam do głowy jakis tańszy, wygodniejszy w tej sytuacji przepis.? Jak byscie to zorganizowali? Co gotowego mogę kupic? POMOCY !!!

pierogi taniej wyjdą. maja być grzybami, tak? grzyby drogie, więc weź trochę suszonych dla zapachu, a resztę pieczarek - takie małe oszukaństwo, trochę kapusty i ulep pierogi. ryba drożej wyjdzie.

a poza tym współczuję. gotować z przymusu dla obcych osób i to na dodatek dla 50... u nas tylko dzielimy się opłatkiem i po sprawie.

Gość hmmmm moze
makaron z makiem i orzechami?

Gość hmmmm moze
co to sa makiełki? :D

To nie musi byc ryba albo pierogi, tak rzucilam, moze byc co innego. A moze jakies koreczki ze sledzika? Ja nie mam jak zrobic pierogów w takiej ilosci w domu bez komentarzy domowników, zyjemy skromnie i bedzie troche kiepska taka sytuacja jak w domu oszczedzamy a ja mam gest dla 50 sob - jak małe wesele do wykarmienia... druga strona to czas - wychodze o 8 i wracam o 8 najwczesniej, bo dojazd, dwa wieczory zostały... i gdzie to juz tam w biurze podgrzac??? No nie widze tego nie widze...

Gość jakiś śledź
ewentualnie powiedz, że w tym roku przedświętami masz napięty i już rozplanowany budżet, że chętnie przyłączysz się w przyszłym roku, ale teraz możesz jedynie też jakąś sałatkę, po prostu za późno dowiedziałaś się o tym

makaron z makiem i orzechami :) jakies swiatełko w tunelu dostrzegłam - mozesz podpowiedziec w kilku słowach przepis - nie znam go ale pomysl juz mi sie spodobał

Gość tanio tanio tanio tanio
ja bym zrobila kapuste z grzybami

Gość tanio tanio tanio tanio
kapucha tania dorzuc pare pieczarek i finito gar ugotuj i tyle

no, albo kutię :) też nie za drogo, dużo nie trzeba bo i tak mało kto to lubi - i masz z głowy :)

Gość jakiś śledź
faktycznie dobty pomysł z tym makaronem, zwłaszca, że nie trzeba podgrzewać, a teraz są gotowe mieszanki maku z bakalimi w puszkach, ok.7-10zł\szt. szybko prosto i w 30zł się zmiescisz

Gość jakiś śledź
a makaron to ja wybieram świderki

Dziękuję serdecznie :) BARDZO BARDZO MI POMOGLIŚCIE

Gość moze kutia
tylko, ze to specjalnie tanio nie wyjdzie ;/

Gość łazanki zrób
tanie kapusta makaron pieczarki masło jakies 10 złotych albo sledzia w smeitanie

Gość łazanki zrób
i w smaku jak pierogi jak dobrze doprawisz i duzo wyjdzie z tego (jebut miska)

Gość moze kutia
malo kto lubi?? :D Szok :D Moja ulubiona potrawa wigilijna. I nie wiem jak "niedrogo". Pierogi taniej wychodza niz kutia wg mnie ;)

Gość łazanki zrób
pierogi i łazanki wyjda cenowo na jedno tylko przy pierogach kilkagodzin roboty a łazanki góra 20 minut

Myśle ze to akceptowalne cenowo i w wigilijnym klimacie, poza tym bedzie pasowało do pozostałych dań , nie trzeba podgrzewać, łatwo przewieźć w zamykanych pojemniczkach i przełożyc do salaterek w piatkowe popołudnie. Dziękuję Wam za szybką reakcję, za wyobraźnie i chęć pomocy. To miłe że sa ludzie ktorzy sa gotowi podpowiedziec cos życzliwie :) Zycze Wam pieknych rodzinnych swiat i wyjatkowej atmosfery przy stole uginającym sie od swiątecznych pysznosci Mam nadzieje ze na biurowym spotkaniunwigilijnym też bedzie miło . Moja prosba o pomoc w znalezieniu taniego przepisu wynikała nie ze skąpsctwa czy ze zlej woli ale z oszczednosci, bo jak w wielu rodzinach sie nie przelewa i zyjemy skromnie.. Dla mnie wystarczyłoby podzielic sie opłatkiem i to by wszyscy zadbali zeby przez caly rok nie patrzec na siebie wilkiem , nie plotkowac na korytarzach, nie zazdroscic, nie fukac z byle powodu i nie stroic fochów, czasem wyjsc z inicjatywa pomocy, usmiechnac sie po ludzku ... Takie wigilie biurowe ostatnio obowiazkowe są trochę na siłe przekombinowywane, ale moze my wszyscy tez zaczniemy "mówic w koncu ludzkim głosem" i przynajmniej jakis czas atmosfera bedzie swiateczna i zyczliwa :) Jeszcze raz Wam dziekuję

Gość kup np. gotowe
sałatki sledziowe, albo rybę po grecku za jakieś 30 zł i już. To ma być porcja symboliczna, a nie żeby się wszyscy opchali ;)

również życzę wszystkiego dobrego... i tez chciałbym żeby to dzielenie się opłatkiem w pracy miało potem odzwierciedlenie w całym roku, a nie tylko patrzenie, kto ma lepiej i knucie za plecami. ech, rzeczywistość...

Gość gość
U nas w pracy to chociaż jest sprawiedliwie, bo szef nas zaprasza na obiad, skromny, ale tradycyjny. Spotykamy się po pracy w restauracji (w ubiegłym roku np. w Rozdrożu) i każdy ma zapewnione pierwsze, drugie i deser i coś do picia. Nie ma problemu że ktoś musi kupić coś na co go nie stać. No i te podziały - skrajnie niesprawiedliwe.

Gość gość
No i taką wigilię rozumiem.