Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pod znakiem zapytania

Trzecie dziecko

Polecane posty

Temat zakładam dla wszystkich kobiet, które myślą o trzecim dziecku lub są mamusiami trójki. Jeśli są tu takie mamy to zapraszam do rozmowy. Z mojego punktu widzenia decyzja o trzecim dziecku jest dosyć trudna. Przy dwójce dzieci wszystko układa się w logiczną całość. Człowiek ma dwie ręce, w samochodzie można przypiąć dwa foteliki, produkują wózki dla 2 rodzeństwa rok po roku i nawet łóżka piętrowe. Dwoje dzieci mieści się w wannie i w wózku sklepowym na zakupy. Można by tak wymieniać w nieskończoność. Trójka to zupełnie inny świat. Nawet ustawowo to zmiana statusu rodziny ze zwykłej na wielodzietną. Jak drogie mamy zapatrujecie się na te zmiany? Albo jak sobie z nimi poradziłyście?

Gość my jechalismy
dla mnie dwoje to zupełnie inny świat nie wyobrażam sobie tego ale wiem tez,ze to kwestia organizacji ale podziwiam kobiety które świadomie decydują się na 3 dzieci :)

Gość Polinkaaa
ja mam 3 dzieci :) 2 synów 12 i 9 lat i 3 letnia córke :) zawsze chcilismy z mężem 2 dzieci ale nagle tak bardzo nam sie zachciało córci ze zdecydowalismy sie na 3, no i nam sie udało :) u mnie z organizacja było bardzo łatwo bo chłopcy byli juz samodzielni jak urodziłam córkę ;)

Założyłam temat i uciekłam. No właśnie u nas ta różnica wieku byłaby bardzo niewielka. Myślę że trzeba by było zastosować wiele metod tak jak w przypadku trojaczków. Choć oczywiście trójka rok po roku, a trojaczki to jednak różnica.

Gość 32 lata mam
ja mam trójkę :) syn - 6 lat cóka - 1,5 roku córka - 3 miesiace

Gość Ja dlatego wlasnie
czekam z trzecim :) mam corke 3 letnia i synka 1.5 rocznego...trzecie (jak i czwarte z mala roznica wieku) planuje jak syn skonczy co najmniej 5 lat - zeby nie miec tego typu problemu :D

Gość Three1983
Też mam trójeczkę :) Trzy córcie :)

u mnie też 3 lata i 1,5 . No i od nowego roku zaczynamy.

u mnie nie całe 5 lat lat, 1,5 roku oraz 2 miesiące :) chętnie popisze albo odpowiem na nurtujące cię pytania jeżeli takie masz :)

O to u ciebie podobna różnica jak zapowiada się u mnie. Jak sobie radzisz z zabraniem dzieciaków na spacer? Co z samochodem? Macie zwykły 5 osobowy czy ten większy? Jak przechodziłaś ciąże z 2 maluszków? Masz kogoś do pomocy?

Oliwia jest w miare grzeczna, a dla maluchów mam wózek rok po roku, czasami bywa że tylko dwie ręcę a zwłaszcza w sklepie musze się troić :D ale nie jest źle, zawsze przed wyjściem najpierw ubieram maleństwo, później Maję a na końcu Oli bo najszybciej :) Samochód zwykły 5 osoby i foteliki się naszczęście mieszczą. Trochę było ciężko ale mąż mi bardzo pomagał, zawoził małą do przedszkola, robił zakupy oraz sprzatał. jak byłam 7 miesiecy nie mogłam już za bardzo dźwigac bo było mi ciężko a Maja miała dopiero rok więc trochę musiałam przeboleć. :( Oprócz męża to nie mam i nie chciałabym mieć dobrze mi tak jak jest a nie żeby jakaś trzecia osoba sie wtrącała :P

Gość mnie się marzy 3
mam 8 letniego syna i 6 miesięcznego :) chciałabym aby młodszy miał się z kim bawić..... bo po 1 dziecku długo nie mogliśmy się zdecydować i boję się, że dziecikom urwie się kontakt jak starszy pójdzie do gimnazjum - na razie się uwiebiają... co do samochodu, to mam znajomych z 4 dzieci - mają vana 7 osobowego i no roblem z miejscem na dzieci, wózki, foteliki itp

u mnie wózek dla rodzeństwa raczej się nie sprawdzi bo starsze będzie miało ponad 2 lata, a już w wózku nie chce zbytnio siedzieć. Martwię się też upchnięciem fotelików bo samochód mamy dosyć ciasnawy, ale zawsze zostaje nam jazda na dwa auta. Na niczyją pomoc też liczyć nie mogę. Przedszkole również odpada więc będę miała 3 24 na dobę i muszę im zorganizować jakoś czas. Dzieci są całkiem grzeczne i ładnie się bawią, ale wiadomo, ze jeszcze dużo rzeczy muszę przy nich zrobić i przez dłuższy czas będę musiała, dlatego trochę martwię się że jeśli ciąża będzie zagrożona to nam bardzo utrudni życie.

Nie jest tak źle ostatnio nauczyłam mała robić na nocniczek ale na noc jeszcze ma pampersa :)

u mnie starsze już nocniczkowe całkowicie a młodsze mam zamiar oducza pieluch na wiosnę, więc liczę że kiedy najmłodsze się pojawi to nie będzie już w domu pieluch. Mimo że bardzo chcę i w zasadzie większość rzeczy sobie przemyślałam to mam trochę obaw.

hmm sama nie wiem. Zastanawia mnie też kwestia finansów ale nie jestem pewna czy omeg tak w prost zapytać. Wiadomo, ze to są dosyć osobiste sprawy.

Więc wiem, ze każdy żyje inaczej itd, ale jakby tak to uśrednić tzn nie żyć i za biednie i za bogato to ile mniej więcej powinno się mieć pieniędzy żeby spokojnie móc się cieszyć 3? Powiedzmy odliczając rachunki, kredyty i inne rzeczy - tak na same dzieci?

tak mniej wiecej na same dzieci wydajemy ok. 3,5 teraz gdy pampersy, hstecki sa drogie no ijeszcze obranka

no to myślę ze będzie ok bo my tak na dzieci 3 tys możemy przeznaczyć. W zasadzie wiem, ze to głupie pytanie bo wydaje się tyle ile się ma. Można wydać tysiąc a można 10 tysięcy. W przyszłości będzie pewnie więcej dwydatków bo wiadomo ze z wiekiem potrzeby rosną, ale i zarobki się zwiększą bo w końcu podejmę pracę.

A jak pomyślę że książki do pierwszej gimnazjum kosztowały moją siostrę prawie 600.00 to już mi słabo :D

no tak nasza bezpłatna edukacja kosztuje majątek. Najgorsze jest to że nie ma już czegoś takiego jak używane książki bo co roku wchodzą nowe a w młodszych klasach to są ćwiczenia do wypełniania. No ale może dożyjemy lepszych czasów i pensji adekwatnych do wydatków i kosztów życia. Jak na razie trzeba się cieszyć z tego co się ma bo nie jest najgorzej.

Z0baczysz poradzisz sobie :) ja w weekend jechałam 100 km sama z dziewczynkami do innego miasta i dałam radę więc też sobie poiradzisz ! trzymam kciuki ! W razie pytań pisz :)

Gość nie martw sie
dasz sobie rade! nie masz nikogo do pomocy przy dwójce to i z 3ką dasz rade! na pewno masz poukładane życie, pracę stabilną, swoje mieszkanie czy domek:) Też mam 3kę sama zarabiam (wlasna firma), własne mieszkanko. Bywało ciężko ale też nie miałam na kogo liczyć. Rozumiem cie doskonale! Najgorsze są te laski co mieszkanko od babci, samochodzik od tatusia, mamusia w jedzonko zaopatruje a lasencja tylko w domu siedzi z dzieciakami;) I jakie to one samodzielne!

Gość mummy3
cześć. ja mam dwóch synów 5 lat i 4 lata a teraz jestem trzeci raz w ciąży. miałam ambitne plany ale teraz strasznie sie cieszę że tak się stało. juz nie mogę się doczekać aż maleństwo pojawi sie na świecie i nie tylko ja - przyszli starsi bracia też. liczą na siostrzyczkę ale jeszcze zobaczymy. jak to jest z trójką dzieci? mi sie wydaje że bardzo ciężko ale chyba to kwestia przyzwyczajenia.

Mam domek, ale nie mogę powiedzieć że na wszystko zapracowałam własnymi rękami bo dużo pomogli rodzice. Autko to już inna bajka. Jeszcze spłacamy kredyt za jedno. Raczej pisząc o pomocy miałam na myśli pomoc fizyczną jak opieka nad dziećmi czy porządki w domu. Szczerze powiedziawszy jakoś sobie nie wyobrażam sprzątania domu w ciąży i z 2 małych dzieci więc będziemy musieli o takiej pani do pomocy pomyśleć.

Ja mam czwórkę, ale po dwójce nie miałam żadnych dylematów. Miałam 2 synów, więc już na porodówce z drugim oczywiste było dla mnie,że będę znów w ciąży. Trzecia była córeczka. Auta są 5 osobowe więc pasowała do kompletu ;P