Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bywalec szarej strefy

Co sądzicie o facetach pracujących na czarno? Któraś z was z takim jest?

Polecane posty

nawet pracujac legalnie to dostaje sie czesto bokami ( pod tzw stolem) kase nieopodatkowana i pracodawcy tez kiedy moga kombinuja nie chodzi o zadna ucziucowosc bo jej raczej nie ma chodzi o to co sie oplaca i jakie jest ryzyko pantwo nas rabie a my panstwo, to sie uzupelnia zawsze tak bylo i bedzie uczciwa legalna praca nie zagwarantuje spokojnej starosci z dpobrynm zapleczem finans

Tamari oglądałam ostatnio dokument o dzieciach - 2 tys bezdomnych w samej Moskwie :O Bydlak zostaw Moskwę. Przejeżdżałeś kiedyś przez wieś polską i rosyjską. Jest różnica :O

Gość vera vera
głupia dyskusja. Na Zachodzie i w Polsce wielu prywatnych przedsiębiorców nie zostawia wyboru - albo szara strefa albo nic. Myślisz, że tak łatwo o uczciwą, legalną pracę? Pracuję w szarej strefie bo jestem tu obcokrajowcem a praca, normalna, legalna jest dla Niemców, a nie dla Polaczków. Myślisz, że nie chcę normalnego kontraktu, za normalne pieniądze? Z radością zapłacę wszystkie podatki i składki, dajcie mi tylko taką możliwość!!!

Nie uważam, żeby pracowanie na czarno to było coś bardzo złego. Ale wydaje mi się, że lepiej dla własnego bezpieczeństwa zapewnić sobie pracę legalną. Choć jak wiadomo, czasami nie ma wyjścia - a pracować trzeba.

Nic dodać nic ująć

Dlatego najlepsza jest państwowa posadka. Płace z góry ustalone, wszelkie świadczenia. A w pracy w prywatnych firmach bez różnicy czy na czarno czy legalnie prawie zawsze jest się wykorzystywanym. Profity zbiera zazwyczaj tylko szef.

>>uczciwa legalna praca nie zagwarantuje spokojnej starosci z dpobrynm zapleczem finan Bo nie to jest rolą Państwa. Państwo ma zapewnić Ci minimum na przeżycie. Jak chcesz mieć dobrą kasę, to sama musisz ją zaoszczędzić. Taki model jest uczciwy i jest ok.

Zależy jaka państwowa posada. Bo urzędnik mający 1500 zł to raczej tak świetnie nie ma

>> vera vera Ja mówie o Polsce. Takim jak ty kibicuję, bo im więcej osób działa na szkode szwabów, tym ja się bardziej cieszę :classic_cool:

i uwazasz, ze ZUS tez uczciwie posteopuje z kasa ludzi? :D:D nie, nie jest to fair nue wspolmierna jest to co oddajemy a to co nam jest zwracane w okresie emerytalnym

Bydlak ustosunkuj się choćby do wskaźnika Giniego i tego, że w Rosji jest największy w Europie, najniższy w takiej Belgii i Szwecji

Gość vera vera
jak się ma żonę, byłą żonę i trójkę dzieci to się robi co się da, żeby to wszystko utrzymać. Nie interesuje mnie co o tym sądzi jakiś Bydlak czy inny moralista.

>>A w pracy w prywatnych firmach bez różnicy czy na czarno czy legalnie prawie zawsze jest się wykorzystywanym Taaaa, mój kuzyn pracuje w urzędzie, całe 1500 zł do łapy i to mu zazdroszczą ziomale z biurek obok :D Pracuję w firmie prywatnej i za chiny ludowe nie poszedłbym do pracy w budżetówce :o

Miałam na myśli wojsko, policję albo służbę zdrowia :P:P:P tam nie jest źle

Zresztą prywaciarz nawet zatrudniając cię w pełni legalnie i tak z ciebie zdziera

>> i uwazasz, ze ZUS tez uczciwie posteopuje z kasa ludzi? To co robi ZUS jest pokłosiem PRL i socjalistycznego myślenia ludzi. Póki nie wypleni się złodziei robiacych na czarno, złodziei wyłudzających lewe renty czy zasiłki, ZUS nie ma szans na odetchnięcie. Ty pracujesz na czarno, nie płacisz ZUS, ZUS żeby sprostać zadaniom i wypłacać bieżące renty, emerytury i inne świadczenia albo pożycza z budżetu Państwa, czyli od podantików, albo -podnosi składki, czyli też sięga do kieszeni uczciwych. To jest okej? :o

Zwykły szeregowy wojak albo gliniarz nowego Audi A8 sobie raczej nie kupi, w związku z czym dla kobiety będzie nieudacznikiem, nie to co gangster

Gość a tam
ciekawe jak by najnizsza krajowa i minimum socjalne wynosilo 2000zl lub zamienic na 1 rok zarobki panow i pan z wiejskiej na zarobki szarej strefy

>> Bydlak ustosunkuj się choćby do wskaźnika Giniego i tego, że w Rosji jest największy w Europie, najniższy w takiej Belgii i Szwecji Co to ma do tematu? :o

Zresztą prywaciarz nawet zatrudniając cię w pełni legalnie i tak z ciebie zdziera No jasne, że tak. W takiej mleczarni ,,Krasnystaw" przeciętny pracownik zarabia 900 zł netto a zarząd po 15 tys...

Gość wybaeienie
MACIE PROBLEM Z PRACĄ???!!! OTO ROZWIĄZANIE: WITAM SEREDCZNIE:) Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś,co możesz zyskać poświęcając jedyne 5 zł i 30 minut swojego wolnego czasu ?! Otóż,możesz w łatwy sposób zarobić conajmniej 15 000 zł , nie wysilając się przy tym zbytnio. Oczywiście pewnie teraz jest Ci ciężko w to uwierzyć,ale jeśli zajrzysz do mnie na chwilkę będziesz mógł się przekonać o tym,w 100% ,że to jak najbardziej możliwe i łatwe w realizacji !!! Zapraszam serdecznie:) Wystarczy,że wejdziesz na: http://chomikuj.pl/GRATULACJE

A zasiłków lewych nie ma, bo w ogóle mało kto ma w Polsce prawo do zasiłku

>> ciekawe jak by najnizsza krajowa i minimum socjalne wynosilo 2000zl jakby zrobić najniższą krajową na poziomie 2000 zł, to bezrobocie wzrosło by do 20%, wszyscy poszliby w pizdu do szarej strefy, co pociągneło by za sobą wzrost podatków, czyli kolejne ucieczki do szarej strefy. Czy wy nieogarniacie tego, że są to proste naczynia połączone?

Ja bym gangstera nie chciała :P Jak podpadnie to kto jest pierwszy pod ostrzałem ? :P Żona ! A poza tym naprawdę sądzisz, że każdej kobiecie do szczęścia potrzebne nowe Audi A8?

Ta krzywa dotyczy tej twojej cudownej Rosji. Uważasz, że właśnie taki system jest najbardziej uczciwy i ta różnica powinna być jak największa?

>> Zresztą prywaciarz nawet zatrudniając cię w pełni legalnie i tak z ciebie zdziera Prywaciarz :o Prezentujesz typowe podejście peerelowskie, gdzie słowo prywaciarz było nacechowane pejoratywnie, jakby prywatny biznes był czymś złym :o >> W takiej mleczarni ,,Krasnystaw" przeciętny pracownik zarabia 900 zł netto a zarząd po 15 tys... Jak się nie podoba, to załóż swoją mleczarnie, ustal sobie dochody na pozimie 20 tysiuęcy i się nie żal. Masz pretensje, że ktoś chce miec godziwe dochody ze swojej firmy? :o

dlatego mowie ze rabiemy sie nawzajem po kieszeni tylko wiadomo, ze nie do konca jest to fair, bo ucziciwi tez obrywaja natomiast Ty jako osoba zatrudnoona leganie na etacie nie jestes w stanie do konca wczuc sie w tych co pracuja na czarno i nie moga znalesc "normalnej" pracy lub tez dostaja smiesznie niskie wynagrozdenie poki jest popyt to jest podaz to pracodawcy twaorza czarny rynek a nie odwrotnie

>>Uważasz, że właśnie taki system jest najbardziej uczciwy i ta różnica powinna być jak największa? Rosja była przykładem na to, że państwo niemające ustroju socjalnego radzi sobie lepiej niż te socjalne.