Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bywalec szarej strefy

Co sądzicie o facetach pracujących na czarno? Któraś z was z takim jest?

Polecane posty

Gość ggggrrrrr
och, wszystkie kraje na Zachodzie się zatrzęsły właśnie z przerażenia - Bydlak nas potępia w czambuł :D

A myślisz, że w kapitalizmie nie byłoby pracy na czarno? Poza tym zobacz sobie jak wyglądał kapitalizm kiedyś. Tam robotnicy mieli jeszcze gorsze warunki, niż pracując na czarno u nas będąc jednocześnie zarejestrowanym w urzędzie pracy mając z niego ubezpieczenie zdrowotne

dobra, przesadzilam z tym socializmem. w uk mam za to duzo zasilkow, wiele rzeczy jest fundowanych przez panstwo a najlepsze jest to ze im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz podatkow, wiec opalaca sie pracowac mniej i dostawac zasilki.

dobra, przesadzilam z tym socializmem. w uk mam za to duzo zasilkow, wiele rzeczy jest fundowanych przez panstwo a najlepsze jest to ze im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz podatkow, wiec opalaca sie pracowac mniej i dostawac zasilki.

Gość tomaszolus
ja mam swoją prywatną firmę i wszystkich zatrudniam w sposób uczciwy, tworzę dobre i bezpieczne miejsca pracy i wcale nie jestem krezusem tylko uczciwym człowiekiem. Pewnie gdybym okradał Państwo mógłbym zarobić więcej, ale mi to nawet przez myśl nie przejdzie. A tacy oszuści co pracują na czarno potem narzekają, że służba zdrowia zła, że drogi beznadziejne itd. Nie macie prawa tego robić złodzieje. Jak w ogóle można tak żyć i się nie wstydzić, że okrada się innych? Ale to jeszcze ta nasza mentalność z poprzedniego systemu - żeby żyć trzeba kombinować.. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć..

Gość tomaszolus
ja mam swoją prywatną firmę i wszystkich zatrudniam w sposób uczciwy, tworzę dobre i bezpieczne miejsca pracy i wcale nie jestem krezusem tylko uczciwym człowiekiem. Pewnie gdybym okradał Państwo mógłbym zarobić więcej, ale mi to nawet przez myśl nie przejdzie. A tacy oszuści co pracują na czarno potem narzekają, że służba zdrowia zła, że drogi beznadziejne itd. Nie macie prawa tego robić złodzieje. Jak w ogóle można tak żyć i się nie wstydzić, że okrada się innych? Ale to jeszcze ta nasza mentalność z poprzedniego systemu - żeby żyć trzeba kombinować.. Jeszcze trochę czasu musi upłynąć..

Gość ggggrrrrr
och, co to będzie, zatrzęsły się wszystkie kraje Zachodu, Bydlak kafeteryjny nas potępia w czambuł! Chyba zaczną ustrój zmieniać... może na model chiński? U Rusków też jest ciekawie....

Gość to nie sa oszusci tylko
osoby, ktore nie maja szansy na inna prace

Gość do tomaszolus
to powiedz to innym pracodawcom. nie kazdy jest taki jak ty. duza czesc zatrudnia nieuczciwie a pracownicy nie maja nic do gadania

>> w uk mam za to duzo zasilkow, wiele rzeczy jest fundowanych przez panstwo a, wiec opalaca sie pracowac mniej i dostawac zasilki. I to jest własnie kwintesencja tego rozumowania, dlaczego Państwo socjalne jest z natury ZŁE :o A jak Ci się wydaje, kto za to wszystko płaci? :o >>ajlepsze jest to ze im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz podatkow Uwazasz, że jeśli ktoś jest mądrzejszy od pozostałych i zarabia więcej, to powinien łożyć na armię nierobów i nieudaczników?:o

>>U Rusków też jest ciekawie.... Być może dlatego od 10 lat nie wiedza czym jest deficyt budżetowy i nie muszą zapożyczać się i zadłużać następnych pokoleń? Ale o tym nie pomyślałaś, bo Twoja wiedza o makroekonomii jest zerowa 🖐️

Jeśli facet traktowałby pracę na czarno jako przejściowe rozwiązanie to byłabym z nim, ale jeśli planowałby ją na całe życie... chyba bym odpuściła.

>>duza czesc zatrudnia nieuczciwie a pracownicy nie maja nic do gadania Nie wiem jakim prawem twierdzisz, że duża część zatrudnia na lewo... Mam wielu znajomych, kązdy gdzieś pracuje, różne rejony polski, ale nie słyszałem od nich, żeby ich pracodawcy byli nieuczciwi... A może to dlatego, że oni nie dadzas się wyzyskiwać dorobkiewiczowi i nie będa pracować na nieuczciwych zasadach?? Hhmmmm ciekawe, co?

>> dobra, przesadzilam z tym socializmem. socjalizm i państwo socjalne, to są dwie różne rzeczy. Zdaje się Tobie to tłumaczyłem kilka miesięcy temu... używając tych pojęć zamiennie, narażasz się na śmieszność :o

To jedź sobie do Rosji i umieraj tam z głodu albo chorób

>>To jedź sobie do Rosji i umieraj tam z głodu albo chorób facet, jakie ty masz pojęcie o Rosji? :o od gorzały to można tam wykitować, ale żeby ludzie z głodu umierali, to pierwsze słyszę :o

Zależy w jakich branżach robią ci twoi znajomi, bo w takiej branży budowlanej szara strefa to duży odsetek, zwłaszcza w małych firmach

Wielu ludzi w Rosji nie ma pracy i żyje na skraju ubóstwa

>> Zależy w jakich branżach robią ci twoi znajomi, bo w takiej branży budowlanej szara strefa to duży odsetek, zwłaszcza w małych firmach Mój sąsiad ma własną firmę budowlaną, może kokosów nie płaci, ale ludzie chętnie się do niego zlaszają, bo praca jest na legalu. I jak coś sobie rozpierrdolą na budowie, to moga liczyć na pomoc, a na co możesz liczyć pracując na czarno? Środkowy palec od szefa? :o

W Rosji mnóstwo ludzi umiera z głodu. To ogromny kraj. Jest masa bogatych ale jeszcze więcej biednych. W samej Moskwie jest dziesiątki tysięcy bezdomnych... Nawet ostatnio leciało o tym w tv

Gość ggggrrrrr
Bydlak, mam znajomych Rosjan, lekarzy zresztą i wiem, ile zarabiają i jakie są koszty życia w Moskwie, więc nie wymądrzaj się wiedzą o makroekonomii, bo to nie ma nic do rzeczy. W Polsce też jest dobrze i "krzywa rośnie" ale my tu mówimy o ludziach, którzy żyją na granicy przetrwania.

wiem lily najgorzej maja te dzieciaki bezdomne ich liczba jest przerazajaca :-O

>>W samej Moskwie jest dziesiątki tysięcy bezdomnych... Nawet ostatnio leciało o tym w tv Natomiast ja ostatnio w tv oglądałem program o bogatych rosjanach, i co z tego ma wynikać? : Demagogia 🖐️ Ps W Warszawie tez jest masa ludzi bezdomnych, ale nikt nie twierdzi, że tu umiera się z głodu. Jeszcze raz powtarzam - demagogiczne slogany, nic więcej.

Pracując na czarno masz ubezpieczenie zdrowotne z urzędu pracy i takie od wypadków dodatkowo sobie możesz w jakimś towarzystwie opłacać. Poza tym nie każdy ma szansę na pracę na legalu. Jest bardzo wielu nieuczciwych biznesmenów, a jak ktoś jest robotnikiem niewypalikowanym to często nie ma dużego wyboru

>>mam znajomych Rosjan, lekarzy zresztą i wiem, ile zarabiają i jakie są koszty życia w Moskwie A wiec porównujesz koszty zycia w najbogatszej stolicy w Europie, do kosztów życia przeciętnego ruskiego, dajmy na to, pod Irkuckiem? A w Polsce, koszty życia w Warszawie i w Biłgoraju na przykład są takie same? No więc brak wspólnego mianownika do takich porównań 🖐️

>>Pracując na czarno masz ubezpieczenie zdrowotne z urzędu pracy i takie od wypadków dodatkowo sobie możesz w jakimś towarzystwie opłacać. Z urzędu pracy, czyli fundowane przez tych, którzy pracują uczciwie. A więc dopuszczasz się, nie dość, że kradzieży, to wyłudzenia i poświadczania nieprawdy.

W Rosji są dużo większe niż w Polsce różnice w dochodach pomiędzy konkretnymi grupami. Jest tam duży wskaźnik Giniego, czyli poziom rozpiętości w dochodach, natomiast w takiej Austrii wynosi 29 i jest jednym z najniższych na świecie