Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ups...........................

Telewizor LCD

Polecane posty

Chcę sobie kupić telewizor LCD 32" tylko nie wiem jaki wybrać Samsung, Sharp czy Philips? Może macie jakieś doświadczenia i możecie mi poradzić. :-)

Gość nic nie wiem o kobietach
Kup sobie plazmę 42" za 1800zł z media ;) Warto zakupić TV "płaski" z Kinem domowym bo sam TV ma kiepski dźwięk. Telewizory FullHD i HDready nie są koniecznością . Nie długo wejdzie do domów BluRay i Prawdziwa telewizja HD (czyli więcej niż 3 kanały) i dopiero wtedy opłaci się posiadać tel. FullHD.

Gość plazmy nikupuj
bo to lipa

Do pokoju 2,20 na 4,80 to chyba 42" to trochę za duży, 32" wystarczy.

Od 14 lat oglądam na 14" Philipsie ale już biedaczek szwankuje.

Duzo by tu pisac. zalezy do czego ma sluzyc tv,gdzie bedzie stał i jaki sygnał podłaczony. Chętnie doradzę bo w tym temacie mam wiedzę. Znam zasady działania technologii lcd i plazmy,wykonywalem wiele testów.

Ma służyć do oglądania telewizji z kablówki. Stac ma w małym pokoju.

Gość to jak do kablowki
to lepsza bedzie plazma,o wiele ladniejszy obraz niz typowe lcd,lcd bedzie lepszy jak mam telewizje cyfrowa a nie kablowke

Gość niewiele bo ma
teraz jest cyfrowa kablówka

Gość to jak do kablowki
a wiem cos na ten temat bo ja w pokoju mam plazme samsunga a w drugim pokoju brat ma lcd tez samsunga i o wiele lepszy obraz jest z plazmy a mamy kablowke,nie ma takiego sniezenia jak w lcd,obraz jest o wiele lepszy i kazdy kto do nas przychodzi widzi wielka roznice miedzy tymi dwoma telewizorami

Gość plazma jest prodżerna
i wycofują i nie produkują już

Do kablówki tylko plazma. LCD nadaje sie tylko do sygnal[w cyfrowych. Dlaczego plazma? Bo ma lepszą głębię kolorów. A głębia bierze sie od dobrej czerni. Jaką czerńzaprezentuje lcd skoro kryształki ciekłokrystaliczne sa podświetlane od tyłu,nawet te czarne. Biały też nie jest idealny. Piksele w plaźmie świecą swoim źródłem światla i jak jest czarny piksel to nie świeci przez to jest czarny. Przez to też nie pobiera energii i tutaj też ciekawostka dla tych co twierdzą ze plazma bierze więcej prądu.Owszem,ale przy oglądaniu np. filmu obcy decydujące starcie, weźmie mniej prądu od lcd który pobiera tyle samo energii bez względu na jasność obrazu. Oglądanie pod kątem w lcd to kolejna porażka,to samo przy lecącej piłce w meczu. Wystarczy włączyć test firmy buroush i widać jak nie doskonały jest panel lcd. Jedyna zaleta to ostrość obrazy i to by było na tyle. Weż też pod uwagę podczas wyboru w sklepie ze TV będzie stał w domu a nie na wystawie sklepowej. W domu jest inne oświetlenie i tu może spotkać cię rozczarowanie.

Dzięki za poświęcenie mi czasu, trochę poczytałam i już całkiem zgłupiałam ale wychodzi na to że Plazma lepsza ale droższa, jeszcze jutro pójdę do sklepu i zobaczę co tam będzie i w jakiej cenie. Tylko nadal nie wiem na której firmie się skupić, Sony, Samsung czy Sharp, Philips?

Byłam dzisiaj w sklepie i pan doradził mi telewizor Toshiba LCD32AV635 za 1599zł. Czytałam opinie i ma całkiem dobre i chyba się zdecyduję, tylko zastanawiam się nad dokupieniem dodatkowej 5-letniej gwarancji bo firma daje 2-letnią jak myślicie dokupić koszt 320zł.

Gość poczytajcie se lepiej na innym
forum Plazma ma ogólnie lepsze kolory, ale do HD to tylko full HD, a to oznacza ekran minimum 42'. Jeśli LCD to powinien miec 100 Hz i duże kąty widzenia

100 Hz to chwyt marketingowy w lcd nie maja znaczenia plazma jest wycowywana bo pradozerna i sie szybko psuje wypala

Gość najlepsze sa pioniera podobno

Gość najlepsze sa pioniera podobno
a wiesz ze jak dokupisz gwarancje to bedziesz musiala co jakis czas na serwisy jezdzic z tym telewizorem??tylko wtedy gwarancja bedzie wazna

Ale jesli nadal jesteś zdecydowany na mniejszy ekran niz 37 cali to jednak weź LCD.Oglądanie telewizji z odległości 5 lub 6 razy większej od wysokości telewizora jest odpowiednie w przypadku telewizorów o standardowej rozdzielczości obrazu NTSC i PAL, czyli zwykłych kineskopów, natomiast w przypadku telewizorów HD dzięki większej wyrazistości obrazu wystarcza odległość odpowiadająca trzy- lub czterokrotnej wysokości telewizora.Podam link do tabelki http://republika.pl/htc/HDTV_dist3.jpg , jak widać full HD w 42 cali oglądamy z odległosci 1,66m, wtedy dostrzegamy wszystkie szczegóły rozdzielczosci 1024p czyli full HD.W przypadku plazmy każdy punkt ekranu składa się z trzech oddzielnych komórek, każdej w innym kolorze – czerwonym, zielonym i niebieskim. Kolory te są zlewane tak, by tworzyć wynikową barwę pojedynczego piksela. Oznacza to, że plazma może wyświetlać miliardy kombinacji czerwieni, zieleni i błękitu zapewniając ogromny zasób kolorów lepiej odpowiadający barwom "prawdziwego świata".Za to w LCD kolory są efektywnie tworzone dzięki "pobieraniu" barw z czystej bieli, poprzez operowanie na falach światła ze stałego tylnego podświetlenia o czym wspominałem wczesniej. Dlatego w przypadku LCD trudniej jest osiągnąć spójną jaskrawość i rzeczywiste odcienie, a dodatkowymi problemami są nadmierne podbicie zieleni i czerwieni oraz zbyt wysoka ogólna "temperatura" obrazu niedostosowana do wyświetlanych treści.Jesli chodzi o czern i biel,nie będę się powtarzał ale tu chodzi o kontrast który jest podstawowym elementem sprawiającym, że wyświetlane obrazy są przekonujące, jednocześnie jest to często cecha pomijana przy decyzji o zakupie telewizora.Współczynnik kontrastu pokazuje stosunek intensywności światła w najjaśniejszym i najciemniejszym do osiągnięcia kolorze, które mogą być jednocześnie wyświetlane na ekranie. Telewizory z wysokim współczynnikiem kontrastu powinny odtwarzać ciemne ujęcia zawierające wiarygodny czarny kolor i mnóstwo subtelnych szczegółów w cieniach. Telewizory z niskim współczynnikiem kontrastu prawdopodobnie wyszarzą ciemne rejony powodując, że obraz wyda się płaski.kto nieczytał poprzedniej mojej wypowiedzi ,powtarzam ze w TV plazmowych każdy punkt ekranu jest samodzielnym źródłem światła niezależnym od innych, a to oznacza, że tylko jasne obszary obrazu wymagają rozświetlenia. Owocuje to głębszymi poziomami czerni. W telewizorach LCD poszczególne punkty dla uzyskania czerni muszą blokować światło z tylnego stałego podświetlenia co nie jest w pełni możliwe, i dlatego nie mogą osiągnąć w ten sposób czerni porównywalnej z ekranami plazmowymi.Następna sprawa to smuzenie, w telewizorach LCD przejście punktu przez cykl polega na zmianie stanu z aktywnego (czarnego) na nieaktywny (biały) i z powrotem na czarny. Czas tego procesu może być różny, ale zwykle mieści się pomiędzy 25 a 4 milisekundami. Nawet najszybsze ekrany LCD z najwyższym trudem wyświetlają naprawdę szybki ruch w wyraźny sposób.Ponieważ w telewizorach plazmowych każdy piksel jest całkowicie niezależny telewizory te mogą odświeżać obraz prawie natychmiast. Punkty ekranu plazmowego reagują tak szybko, że termin "czas reakcji" jest tutaj nieodpowiedni, ponieważ nawet najszybszy ruch wygląda wyraźnie i czysto.Na koniec dodam jeszcze raz to ze ekrany LCD mogą wydawać się bardziej szczegółowe w oświetleniu sklepowym w wyniku pełnej jasności i ostrości wyświetlanych na nich obrazów. Jednak w rzeczywistości taki wysoki poziom jasności i ostrości może wyglądać nieprzyjemnie i nierealistycznie w domu. Tak jak ważne jest, aby wyświetlane obrazy były szczegółowe, również istotne jest to, aby zawsze wyglądały naturalnie.Zaraz ktos mi zazuci ze plazmy biorą w cholerę prądu, ale to jak najbardziej błędne rozumowanie.W rzeczywistości telewizory plazmowe nie muszą zużywać więcej energii niż telewizory LCD - co jest oczywiste jeśli zastanowimy się, jak działają obie technologie. Telewizory plazmowe potrzebują pojedynczego zapłonu komórki plazmowej aby sprawić, by rozświetlił się odpowiedni punkt ekranu. Ponieważ czerń jest osiągana poprzez wstrzymanie prądu elektrycznego płynącego przez komórkę, w przypadku wyświetlania ciemnych ujęć telewizor plazmowy zużywa względnie mało energii. Telewizory LCD są zasilane stałą energią niezależnie od tego, czy wyyświetlane są ciemne czy jasne ujęcia w związku z faktem, że używają stałego tylnego podświetlenia. Napewno ktos powie cos o zywotnosci plazmy, na to tez mam odpowiedź :) Telewizory plazmowe zapewniają co najmniej 60 000 godzin pracy przy normalnych warunkach oglądania nim utracą więcej niż połowę początkowej jasności. Oznacza to 27 lat ciągłego oglądania po 6 godzin na dobę. Stawiam skrzynkę wódki kto ma w domu i uzytkuje tv dłuzej niż 27 lat. Kto ma jeszcze jakies wątpliwości że plazmy są lepsze niech pyta. Chętnie odpowiem

Gość jak to dobrze że są jeszcze
Ja postawię 2 skrzynki wódki że TV zepsuje się w ciągu pierwszych 5 lat :)

Gość dfbsgn
lcd na ledach- tylko i wylacznie :)

Gość Co wy tak pitolicie
wszystko to chwyty marketingowe . przez najbliższe 2 lata można spokojnie kupić TV HD READY i do tego zwykły LCD lub plazmę ;)

Pozeranie prądu Wytłumacze łapotologicznie .Tv full HD posiada ponad 2 miliony pikseli.Powiedzmy ze tv LCD pobiera 300watt a Plazma 500watt, według danych technicznych producenta.A mierzone to jest przy obrazie statycznym o pewnej jasnosci.W tv LCD jeden piksel zuzywa 0,00015watt pradu niezaleznie czy obraz jest czarny czy biały. Oglądając program czy film ,ponad połowa akcji to ciemniejsze sceny.1 piksel w plazmie pobiera 0,00025watt.Niech 1 milion pikseli pobiera własnie te 0,00025 a drugi milion 1/4 z tego to daje nam nie 500watt a 312,5watt, czyli porównywalnie tyle ile ekran LCD

U mnie w miescie jest bar piwny gdzie wisi plazma 42 cale samsunga, firma taka sobie jesli chodzi o produkcję plazm. Wisi sobie juz około 5 lat włąsnie a trzeba przyznac ze 5 lat temu technologia produkcji plazm była bardzo w tyle. Gra w tym barze po 12 godzin dziennie w dymie papierosowym i innych niesprzyjających warunkach.