Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamuśka1978

Święta w rodzinie wielodzietnej

Polecane posty

Gość ROR
"Większość liczy ze się "zwróci" a nawet wyjdą na plus" aha, biznesmeni;-) albo bardzo wyarchowani ;-) "Inni wychodzą z założenia "u Wieśka i Cześki było na 100 osób u mnie będzie na 200"" - widze ze sa tez zakompleksieni ;-) "A jeszcze inni to po prostu perfekcjoniści i zawsze wszystko muszą mieć dopięte na ostatni guzik więc skoro różowe baloniki to i różowe etykietki na wódce, różowy motyw na samochodzie i różowe dodatki wstawiane komputerowo na fotkach w zakładzie fotograficznym." - no jesli ktos zawsze jest takim perfekcjonista to spoko luz ;-) i na pewno nie oszczedzaja odkladajac latami "Kolejna grupa to tacy którzy myślą "no bo co ludzie powiedzą?! "" lol ;-) "A ostatnia to taka: "Skoro całe życie będę miała pod górkę i nic dobrego już mi się nie trafi to chociaż wesele będzie zaj**iste."" - jasne a potem latami splacaja kredyty - do niedawna nawet nie wiedzialam, ze ludzie biora kredyty na wesela ;-) dzieki za objasnienie ;-)

Gość kaasssiaak
Po prostu nie każdy jest na tyle inteligentny aby pomyślec o przyszłosci dzieci których się narobiło... I własnie dlatego że niewiadomo co będzie ludzie powinni za wczasu odkładac pieniądze ale modne jest przecież zawodzenie i wycie o biedzie, o kryzysie i o braku współczucia (czytaj: braku chęci dawania pieniędzy za samo rozmnożenie się).

Gość wiecie co..

Gość wiecie co..
TRoje dzieci to wcale nie jest duzo...tak własnie powinna wygladac normalna zdrowa rodzina. Chore jest to ze ludzie zapieprzaja nieraz po 10 godzin na dobe i dostaja tak głodowe pensje ze nie sa w stanie wyzywic tych dzieci!! W Niemczech albo w Angliii np. pracuje jeden z rodziców i jest w stanie utrzymać swoją rodzine, a u nas co? Dzieci powinny się rodzić i niech się rodzi jak najwięćej, jak była wojna tez się rodziły i jakos nikt nie gadał, po co tyle dzieci, przeciez czasy nie te!!!! Teraz sa dobre czasu, mamy pralki, zmywarki, pampersy, słoiczki i inne wynalazki...a dzieci nie ma, najczesciej dlatego ze ludzie których stac na dzieci wymyslaja sobie rózne przeszkody zeby ich miec jak najmniej, a zwykle nie mają z wygodnictwa...i jeszcze wmawia nam się ze dziecku trzeba zapewnic wszystki co najlpesze, jakie wszystko pytam się?? Firmowe zabawki, markowe ciuchy?? 5 jezyków obcych w przedszkolu, tfu...zlobku nawet?? Brawa dla odwaznych co mają duze rodziny i wiedza co jest w zyciu naprawde wazne!!!!

Gość i tak jest dobrze
my mamy troje dzieci,maz pracuje sam, poniewaz moj zaklad zamknieto ale radzimy sobie,stac nas na prezenty,ale nie o to chodzi-bo to nie jest najwazniejsze swieta to czas rodzinny,cieplej atmosfery,bycia razem tak jak napisala autorka-nie trzeba kupiwac Bog wie czego,aby dzieci byly szczesliwe jestem szczesliwa kobieta i matka,mam troje wspanialych dzieci z ktorych jestem dumna,na ktore zawsze moge liczyc,bo nauczone sa odpowiedzialnosci,rowniez za drugiego czlowieka bo wpajamy im szacunek dla drugiego czlowieka,bo wiedza ze moga na sobie polegac a kiedys kiedy mielismy jedno dziecko bylo nam gorzej finansowo niz teraz moze to paradoks,ale tak bylo zycie jest nieprzewidywalne i kazdemu moze powinac sie noga nie czuje sie dzieciorobem i autorka tez nie powinna sie czuc ma teraz trudna sytuacje,ale mysle iz wyjda na prosta,ze bedzie lepiej,bo zycie zatacza kolo tylko nie umiem zrozumiec skad tyle nienawisci do dzieci na tym forum??? autorko-trzymaj sie i pamietaj masz dla kogo zyc

Gość ROR
"TRoje dzieci to wcale nie jest duzo...tak własnie powinna wygladac normalna zdrowa rodzina." - po co bo Ty tak uwazasz? mi tam bez roznicy jakie sa statystyki - chca miec trojke dzieci niech maja - ich decyzja ich problem/radosc "Chore jest to ze ludzie zapieprzaja nieraz po 10 godzin na dobe i dostaja tak głodowe pensje ze nie sa w stanie wyzywic tych dzieci!!" jak sobie poscieliesz tak sie wyspisz - ja nie zgodzilabym sie pracowac 10 godzin na dobe za glodowa pensje - za dobra czemu nie? inni dokonuja takich wyborow jak opisales/as i w porzadku - ich sprawa. "W Niemczech albo w Angliii np. pracuje jeden z rodziców i jest w stanie utrzymać swoją rodzine, a u nas co?" - u nas jest inne PKB na glowe mieszkanca to po pierwsez:-) poza tym zle wybrales/as pkt odniesienia nam blizej do rynkow wschodzacych niz rozwinietych - no ale to dyskusja na osobny topic i na innym poziomie ;-) "dzieci nie ma, najczesciej dlatego ze ludzie których stac na dzieci wymyslaja sobie rózne przeszkody zeby ich miec jak najmniej, a zwykle nie mają z wygodnictwa..."- niektorzy cenia sobie wygody - moze zbronmy im poprzez ustawe?;-) "i jeszcze wmawia nam się ze dziecku trzeba zapewnic wszystki co najlpesze, jakie wszystko pytam się?? Firmowe zabawki, markowe ciuchy?? 5 jezyków obcych w przedszkolu, tfu...zlobku nawet?? Brawa dla odwaznych co mają duze rodziny i wiedza co jest w zyciu naprawde wazne!!!!" - nie trzeba - mozezs miec duzo dzieci i beda sie bawic starymi zabawkami - Twoj wybor ;-)

Gość ROR
"jestem szczesliwa kobieta i matka,mam troje wspanialych dzieci z ktorych jestem dumna,na ktore zawsze moge liczyc,bo nauczone sa odpowiedzialnosci,rowniez za drugiego czlowieka bo wpajamy im szacunek dla drugiego czlowieka" - tak trzymac, Ty sie uzalasz i w porzadku ;-) gratuluje dystansu i podejscia ;-)

kobieta ma 3 dzieci bo chciała,nie należy jej za to tępić!chciałaś autorko 3 dzieci?nie chcesz więcej?więc należy się zabezpieczyć,skoro jesteś pewna że 3 wystarczy.osobiście znam osobę którą to należałoby skarcić! rodzi dzieci jedno po 2,oboje nie pracują nigdzie-chyuba że warzywa i owoce sezonowe na targu... jak zapytałam ją o zabezpieczanie się ''tak plastry używałam ale wpadłam a gumek nie używam bo mój mąż nie lubi'' zaznaczam że jest w ciąży z 8 już dzieckiem... :O bezmózgie to są wypowiedzi typu dziecioroby! bo skoro kobieta i facet chcą mieć 2 czy 3 to niech mają! ale pamiętajcie że nie zawsze jest kolorowo bo nawet osoba bezdzietna i dobrze zarabiająca może stracić pracę nie wiadomo kiedy.więc brak pracy nie jest wybikiem posiadania 3 dzieci! co ma piernik do wiatraka? KAŻDY z nas może stracić pracę.więc nigdy nie można być zbyt pewnym siebie na tym gruncie.jak czasem czytam wypowiedzi to mi się nóż w kieszeni otwiera.a autorko zób tak jak p-isał ktoś na początku-Mops,parafia,zasiłki,może jak mąż strracił pracę to sama się za czymś rozejrzysz?głowa do góry.

Gość wiecie co..
ROR, tylko obawiam sie ze niedługo nie bedzie miał kto wypracowywac tego PKB na głowę...bo mamy niz demograficzny, jestes zapewne inteligentna i na poziomie wiec, chyba zdajesz sobie z tego sprawe...i ludzie którzy maja dzieci płacą ogromny vat robiac dla tych dzieci zakupy więc napedzaja gospodarkę...a generalnie w tym kraju ludzi karze sie za to ze chca miec wiecej dzieci, bo dostaja po dupie na kazdym kroku, nawet podatki płaca takie same jak bezdzietni, ops sorki, ostatnio mozna odliczac tysiaka na każde dziecko, a pensje sa jakie sa i neistety nie każdy ma tyle zcześcia co TY,ze moze sobie zmieniać pracę jak rękawiczki i ustalać zarobki...w moim miasteczku np pensja 2 tys na rękę to marzenie...i zarabiaja tak ludzie po studiach- i to jest chore...a nie to ze ludzie chca miec dzieci to akurat powinno byc naturalne

Gość ROR
"nie każdy ma tyle zcześcia co TY,ze moze sobie zmieniać pracę jak rękawiczki i ustalać zarobki...w moim miasteczku np pensja 2 tys na rękę to marzenie...i zarabiaja tak ludzie po studiach- i to jest chore...a nie to ze ludzie chca miec dzieci to akurat powinno byc naturalne" przecieniasz mnie - jesli myslisz ze mowie sume i ja dostaje ;-) ja tez musze sie wykazac, ze na cos tam zasluguje - a Ty czy mi sie uda kogos przekonac - no zwykle udaje sie ;-) w Twoim miasteczku - a myslales/as kiedys o zmianie meijsca zycie? czasem trzeba zainwestowac w lepsze jutro np. przez przeprowadzke - niekoniecznie kolejny kurs czy studia ludzie postudiach (osobiscie je mam) wcale nie sa lepsi od tych kt studiow nie maja - a pensje i popyt na zawod kreuje rynek , a nie moda na stusiowanie czegos tam

Gość o rany boga ROR
pisz troche uwazniej bo ciezko sie czyta :O

Gość ROR
oki, dzieki za uwage - postaram sie ;-)