Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edytar

cukrzyca u noworodka

Polecane posty

Gość edytar

drogie mamy, 3 tygodnie temu urodzilam ślicznego synka, julianka, urodził sie w 40 tygodniu ciąży przez cesarskie cięcie ( kilka tygodni wcześniej złamałam kostkę w 3 miejscach i lekarz stwierdził że nie bede dała rady normalnie urodzić), ważył 3 kg 35 dag, czyli w normie. dostał 10 pkt w skali apgar. byłam taka szczęśliwa, niestety pempuszek nie bardzo chciał mu sie goić, odpadł po 2 tygodniach, ale zaczeło to ropieć i zrobiło sie strasznie paskudne, pani doktor zapisała mu neomycynę i kazała psikać 3 razy dziennie. już w pierwszych dniach zycia zauważyłam, ze mały jakby ma drgawki, na początku myslałam, ze jest mu poprostu zimno, ale położna kazała sie zapytać lekarki. pani doktor stwierdziął, ze to moze byc spowodowane niskim poziomem wapnia we krwi lub... cukru. najpierw pomyslałam że napewno mu wapnia brakuje, dostał syropek, ale pani doktor kazała zrobic badanie glukometrem i niestety wyszło, że julek ma obniżony poziom cukru we krwi (64 jednostki) z tego co wiem to nie jest jeszcze tak źle ( gorzej gdyby miał poniżej 50), ale co teraz robic, jak to sie leczy, czy to juz jest cukrzyca? czy na to że tak jest miało wpływ, ze ja też miałam taki poziom cukru w ciaży? , czy to stanowi jakieś poważne zagrozenie, dla zycia mojego dziecka? drogie mamy pomóżcie

Jesli ma za niski poziom cukru, to nie jest to cukrzyca. Moglby miec niedocukrzenie gdyby przyjmowal insuline. Karmisz go piersia? Moze trzeba go czesciej karmic, zeby mial wyzszy poziom cukru? Jest senny? Drgawki moga wynikac z niedojrzalego ukladu nerwowego. Moja corka tez miala przez pierwsze 2 miesiace zycia, szczegolnie gdy mocno przysnela. To niegrozne i samo mija.

Gość edytar
mam mało pokarmu i dokarmiam go butelką, zjada nawet 120 ml dotego jeszcze dostaje piers najpierw jedna potem druga i dopiero butelkę. a i tak jest dalej głodny, non stop mi placze

Gość DiAD
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości. TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH: Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni). PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY: Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)