Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośkowa

Przepis na ciasto na święta

Polecane posty

Gość gośkowa

Musze zrobic ciasto na święta. Możecie podać mi jakieś ŁATWE przepisy na ciasta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xuxjufngfs
use google ćwoku!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
Sernik Snickers Składniki na spód: * 1,5 szklanki mąki * 3 łyżki cukru pudru * 125 g masła * 2 żółtka * 1 łyżka wody * 1,5 łyżki kakao * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Masa serowa: * 75 dag zmielonego twarogu * 6 jajek (osobno białka i żółtka) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii * 2/3 szklanki cukru pudru * 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki Na dekorację: * masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna * snickersy, pokrojone na drobne kawałki * ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem - dowolnie udekorować. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
Drozdzowy przekaldaniec Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 7 dag suchych drożdży (1 opakowanie) 6 żółtek 1 szklanka mleka skórka otarta z jednej limonki szczypta soli 1 słoik powidła 1 jajko cukier kryształ 2 łyżki wody Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki.Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie sie lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciełe miejsce.Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części.Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a nastepnie na ciasto nakładamy połowe słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.I również namoczonymi w wodzie palcami naciagamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.Na wszystko nakadamy ostatnią część ciasta i naciagamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem.Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut. Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upioeczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
Pleśniak Składniki: - 3 szklanki mąki, - 25 dkg margaryny, - 1 i 1/2 szklanki cukru, - 5 jajek, - łyżeczka proszku do pieczenia, - łyżka kakao, - 15 dkg jabłek. Jak przyrządzić? Mąka + proszek + 1/2 szklanki cukru + margaryna+żółtka=ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, (jeżeli jest kruche układać po kawałku). Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na pół godziny. Na ułożone na blasze ciasto układać potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru (ja daję tylko 3/4 szklanki)ubić pianę, którą nakładamy na ciasto. Później ciemne ciasto ścieramy na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Nie przypalić. Pierwszą warstwę ciasta można wcześniej podpiec w piekarniku ale ja nigdy tego nie robię. Można zamiast jabłek dać ser. Smacznego! Uwagi: Bardzo dobrym dodatkiem są włoskie orzechy dodane do piany z białek lub ułożone na górze ciasta. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
Przepisy sprawdzone wlasnorecznie.... pychaaaaa! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pleśniak - prosty, więc jak znalazł! Coś prostego z topicu palce lizać: ****KEKSIK**** 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szkl. cukru mały cukier waniliowy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 buteleczki zapachu arakowego 8 łyżek mleka 1.5 szkl. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.) Polewa czekoladowa do dekoracji Margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i powoli dolewać margarynę. Dodać zapach do ciast, mleko i bakalie lekko posypane mąką pszenną. Wymieszać. Przelać do formy keksowej (wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką), piec ok. 60 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Udekorować polewą czekoladową. ........................................... ****BOUNTY**** 3 szkl. mąki Kostka masła 4 jajka Szkl. mleka 8 małych batoników Bounty (czyli 4 opakowania, po dwa w środku) 10 łyżek cukru 6 łyżek soku pomarańczowego Mały proszek do pieczenia Trochę pomarańczowego aromatu do ciast Szczypta soli Dekoracja: polewa czekoladowa, wiórki kokosowe Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać sok pomarańczowy, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem. Foremkę keksową wytłuścić i wysypać tartą bułką. Przełożyć połowę ciasta do formy, poukładać batoniki tak, by tworzyły dwa pasy wzdłuż formy (czyli jeden pasek z czterech batoników). Zalać resztą ciasta. Piec w gorącym piekarniku około 60-70 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami (nie trzeba ich rumienić na patelni, mogą być prosto z paczki). .................................... ****SERNIK Z CYNAMONOWYM SPODEM**** 1 kg białego sera z wiaderka 5 jajek 1 czubata szkl. cukru (czyli taka jedna szkl. + 2 duże łyżki zupowe) Sok z połowy cytryny 20 dag pokruszonych herbatników 10 dag margaryny Mały cukier waniliowy Płaska łyżka cynamonu Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu razem z sokiem z cytryny.. Ubić pianę z białek, delikatnie przemieszać z masą serową. Margarynę rozpuścić. Dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać tak, by cukier się rozpuścił. Wlać do herbatników, wymieszać, żeby składniki się połączyły. Masę herbatnikową wyłożyć na dno lekko wytłuszczonej tortownicy, nałożyć twaróg, opruszyć go jeszcze cynamonem, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzić w wyłączonym piecu. ........................................ ****BABKA PIASKOWA Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI**** 10 dag wiórków kokosowych Kostka margaryny/mała Szkl. śmietany 12 lub 18% 40 dag mąki – ok. 2,25 szkl. 1 szkl. mąki ziemniaczanej Mały proszek do pieczenia Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciasta 5 jajek 2 szkl cukru Polewa czekoladowa do dekoracji Masło utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka i śmietanę, cały czas mieszając. Na koniec dodać wiórki kokosowe (część odłożyć do dekoracji) i aromat do ciast, wymieszać, przelać do przygotowanej formy keksowej lub babkowej, piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Ostudzoną babkę polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaśnie upierdliwość
Jak wy lubicie powielać topiki - stopięćdziesiąty pierwszy topik z tymi samymi ciastami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak na ciasta palce lizać
na pewno coś znajdziesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a sernik dobra rzecz
prosty i szybki w przygotowaniu. Przepisów mnóstwo znajdziesz w necie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no ale po co
szukac jaK mozna nastepny topik zalozyc,jest tylko fajnych topow blogow i stron z przepisami,wyprobowanymi i gdzie jeszcze sam autor cos doradzi,odpowie na pytania,nawet na naszej klasie jest multum tego typu profili ze zdjeciami,ludzie troche inwencji!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak google gryzą
to można pytać na forum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak sernik
to polecam sernik królewski ten pudełkowy dr oetkera, jest przepyszny i łatwy do zrobienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
nie wiem czemu sie tak pieklicie... nie chcecie czytac kolejnego topika o ciastach to poszukajcie czegos ciekawszego... a ja uwazam ze jak ktos pyta, to mozna mu odpowiedziec... pozdrawiam wszyskich sztywniakow :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
annawioletta... ten keksik mi spasil... chyba zrobie... na pewno zrobie... maz ma uczulenie na czekolade ale mozna taki keksik pokryc masa cukrowa albo polac masa kawowa.... bedzie pychaaa... dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Melpomena...
Chyba sie zabiore dzisiaj za czesciowe pieczenie, bo potem chyba nie zdarze.. wyglada smakowicie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×