Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maryna 27

czy moge dać niemowlęciu mleko UHT?

Polecane posty

karmię piersią ale od stycznia do pracy. Synek nie chc jakoś pic mleka modyfikowanego kupił NAN 1. Troche wypije i nie chce. Czy moge spróbowac to zwykłe UHT?

Nie powino się wprowadzać mleka krowiego tak wcześnie. Spróbuj inne mleka, innej firmy, może troszkę kaszki dodawaj dla smaku. Z czasem powinien się przyzwyczaić. Moja siostra podawała synkowi mleko modyfikowanego do 3 roku zycia, bo tak jest podobno najbezpieczniej.

ja mojemu dawałam zwykła mleko z woreczka . Wszystkie inne bebika i nany - nie tolerował i wymiotował. Może dlatego że w woreczku to mleko niby 2 % ale w rzeczywistosci to kłamstwo. Nic mu po tym nie było a pił aż trzeszczało w butelce. Z kartonu można ale to 1,5 % i lepiej go jeszcze przegotuj. Spoko nic mu nie będzie chyba , że zacznie zwracać to odstaw. Mam 2 dzieci i oboje nie tolerowały tych modyfikowanych. Miałam tańsze żywienie :D

uzależniona- a zapytaj swoją mamę - nie wiem ile masz lat - ja mam 34 i kiedyś nie bbyło mleka modyfikowanego i nam podawano tylko -prosto od krowy- dosłownie i żyję i jestem zdrowa i nie mam alergii. Dzisiaj wszyscy przestrzegają MITU ze to mleko szkodzi a po latach wychodzi na to że dziecko ma alergię.

Ja mam 24 lata i piłam modyfikowane Bebiko. Wiem, że kiedyś bylo inaczej, ale skoro mamy dziś większą wiedzę i wiemy co jest lepsze dla naszych pociech, to czemu tego nie wykorzystać??? Kiedyś tez było inne mleko czy to od krowy czy te ze sklepu więc nie porównujmy co było kiedys.

Gość mleko uht nie ma w sobie
żadnych wartości to tylko biała woda. Równie dobrze mogłabyś podać mu wodę. Kup jakieś modyfikowane. Nie wiem ile dziecko ma. Mój smyk pije bebiko bananowe bo innych nie chciał i tylko to mu zasmakowało. Ma już prawie 1,5 roku. Starsze dziecko dostawało mleko krowie jak skończyło rok. Dosypywałam kaszki i tak piło, ale to było mleko od krowy przegotowane świeżutkie a nie uht. Jest taki wybór smakowych mlek modyfikowanych. Bez sensu dawać uht.

spróbuj z innym mlekiem. u nas bebiko powodowało ulewanie (podałam mu w 11 miesiącu życia, bo wtedy przestałam karmić piersią i ulewanie wróciło), bebilonu nie chciał nawet wziąć do ust a hipp bio pije aż miło patrzeć! uwielbia to mleczko!!!

Ja tez juz przestaje wierzyc w te mleka modyfikowane bo na moje oko to propaganda firm ktore produkuja te mleka . Tak samo jak bylo (jest) tymi szczepionkami na ta nowa odmiane grypy - firmy farmaceut narobily paniki zeby szczepionki sprzedac. Moj synek pil Enfamil polecony przez lekarza peditre ze niby taki dobry... a teraz jest podejrzenie ze ma uczulenie na gluten, czyli to mleko nie jest jednak takie dobre. Ja pilam krowie i zadnych uczulen do dzis nie mam. Wracajac do mleka to ja mam mozliwosc dawac dziecku takie prosto od krowy (sasiadka takowa posiada :) ) za jakies 2-3 miesiace bede mu juz dawac. Wiem ze zaraz wyskoczycie na mnie ze to niezdrowo, ze krowa nieprzebadana i inne bzdury... Napisze jedno ja pilam takie mleko i zyje , nie wiem co to grypa ani ciezkie przeziebienie, nawet katar mam rzadko.

Gość olgawawa26
tez się nad tym zastanawiałam. Moja babcia powiedziała mi, że moja ciocię i Tate wykarmiła na krowim mleku, bo sama szybko straciła pokarm i jakoś wyrośli. Tyle tylko, że to było mleko krowie, a nie z kartonu :-/

tez czytam wszędzie że te modyfinkowane to lepsze ale ja mam ciągle nie smak że to sama chemia?

UHT nie ma adnych wartości. Równie dobrze mozna nie podawać wcale - taki sam efekt. No, może prócz tego, że po UHT może dostać alergii :-)

A tam jakich alergii! :P Moj pije narazie modyfikowane i tez jest podejrzenie ze jest uczulony wiec nie ma tu reguly.

Nawet ja sie trzymam od UHT z dala - jak ktoś wyżej napisał - biała woda. W procesie przetwarzania ginie w nim totalnie wszystko, zawartość wapnia podobnie - zerowe. Modyfikowane mleka są przystosowane dla organizmów dziecięcych - krowie nie. i nie przekonują mnie hasła, że ktraś tam ma 34 lata, była pojoa krowim i nie ma alergii bo alergia jest chorobą cywilizacyjną i w obecnych czasach niemal każdy noworodek jest na coś uczulony a znacznie więcej niż kiedyś jest uczulonych na gro produktów. Alergię bardzo łatwo wywołać podając nie przeznaczony do spożycia dla niedojrzałego układu trawiennego - produkt, w tym między innymi właśnie mleko krowie.

Bo modyfikowane tez robione jest na baie krowiego :-) tylko białko tak jest rozbte, że ryzyko alergii na nie jest znacznie niższe niż na bezpośredni styk z mlekiem krowim. Moja jest uczulona i na modyfikowane i na krowie, dlatego jesli musze podać jakieś to dostaje pepti (preparat mlekozastępczy).

nglka-- niech Ci bedzie naczytalas sie w necie roznosci i w to wierzysz ale wiedz tez ze papier wszystko przyjmie :O Moja bratowa daje dziecku mleko krowie (zaczela jak maly mial 6mcy) i maly zdrowy jak rydz . Nawet skaze bialkowa ktora mial to mu przeszla.

Gość nglka miałam na studiach
wykłady ze specjalistą do spraw żywienia. Zapytałam o to mleko i pani się bardzo spieniła że to jakaś nowa moda, że ona była na kilku zjazdach poświęconych temu tematowi i 99% specjalistów twierdzi że mleko krowie jest zdrowe i powinno się je pić jak również podawać dzieciom. Taka opinia trochę zaważyła na moim podejściu do tematu. Zaznaczam ze chodziło o mleko krowie a nie UHT bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Gość maja papaja
Od 12 miesiąca jak najbardziej. W innym razie się wstrzymaj.

Gość Taka ja____
zgodzę się z papają. 12 miesiąc jest optymalny do przejścia dziecka na dorosłą dietę - w tym zwykłe mleko. wcześniej proponuje się modyfikowane lub odciągnięte matczyne, dlatego że dziecko ma jeszcze nie kompletną (uboższą od tej dorosłej) dietę, więc część jego dziennego zapotrzebowania na składniki witaminowe i mineralne uzupełnia spożycie mleka matczynego, które diametralnie różni się składem od krowiego (krowie jest uboższe). rzecz przestaje mieć znaczenie, kiedy dziecko po 12 miesiącu zaczyna jeść wszystko to co dorosły i nie musi już posiłkować się innym niż to podstawowe mleko krowie/kozie/sojowe. pozdrawiam.

Gość maja papaja
ngLko ---> Myślę, że powinnaś doczytać jeszcze o źródłach powstawania alergii, oraz o tym dlaczego 50% polaków cierpi na przypadłość alergiczną, podczas gdy jest ona niemalże nieobecna na zachodzie i północy kontynentu.

Moj syn skonczyl wlasnie rok, pierwszy raz mleko krowie dostal przy okazji jak byll w szpitalu na badaniach, kilka dni przed 1 urodzinami. Lekarz pediarta mowil ze po 1 roku jak najbardziej mleko krowie, pelne (3,5%) i tak podaje malemu. 'Od 6 miesiaca do roku pil Hipp Bio.

Gość uczulenie na gluten
nie ma nic wspólnego z piciem mleka. natomiast podawanie niemowlęciu mleka krowiego zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycu t.1

A ktokolwiek pisał tu o uczuleniu na gluten konkretnie?Do poprzednich wypowiedzi: temat alergii nie jest mi obcy bowiem byłam królikiem doświadczalnym wielu firm farmaceutycznych jako jedna z "najciekawszych okazów dermatologicznych" - byłam uczulona na wszystko.Jesli chodzi o mleko to prowszę zwrócić uwagę że wypowiadam się o mleku UHT przede wszystkim a nie o każdym. Takie mleko nie ma żadnej wartości dla nikogo. I jest to typowa zabielana woda.Jeśli chodzi o alergię na mleko to owszem, czytałam jakie są drogi ujawniania się alergii, polecam także tym, którzy odsyłają mnie do poczytania - zacznijcie szukać od hasła "test prowokacji"

Gość uczulenie na gluten
konkretnie to jagoda napisala : "Moj synek pil Enfamil polecony przez lekarza peditre ze niby taki dobry... a teraz jest podejrzenie ze ma uczulenie na gluten, czyli to mleko nie jest jednak takie dobre."

Gość w mleku jest gluten
pierwsze słysze

Gość gość
Moja jedna i druga corka piła i pije mleko w proszku takie jak daje sie do czekolady(jak dawano nam kiedyś) i nie mialam problemu ani z kolkami ani z ulewaniem ani z alergia. Lekarze muszą chwalić te mleka modyfukowane -dlaczego? Bo gdyby powiedzi że zwykle mleko można dawać to nikt by tych drogich gowien nie kupowal. I wszystko by popadalo