Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość htyryt

pierogi na wigilie

Polecane posty

Gość htyryt

z czym jecie pierogi na wigile polane tłuszczem i z cubula ??

Gość ja nie lubię
wolę "suche", ale reszta ze słoninką ze skwarkami i cebulą

Gość htyryt
Dzieki bo robie pierwszy raz wigile sama i tesciowa uraczyla mnie pierogami dla meza .A najlepsze jest to ze dala mi stopiony SMALEC i mowi no to sobie na tym odsmazysz. Boze nie skomentowałam tego podziekowealam i poszłam. Przeciez to post nie je sie takich rzeczy. Ona oszalała dobrze ze nas nie zaprosila bo bym chyba tego nie przełkła.

Gość nie ma postu w wigilię

Gość
Z kapustą odgrzewam :), takie żółte, smaczne.

Gość htyryt
jak nie ma postu w wigilie co za bzdury !!! To czemu miesa nie jesz tylko rybe. Nie ma postu na wigile tylko jak wypada w niedziele.

Gość bleee bleee bleeeeeeeeee
przeciez post zostal zniesiony - w sumie nie weim po co ale zostal wiec po co sie wymadrzasz Ty ostatni ;p No i najlepiej polac pierozki maselkiem, albo maselkiem z cebuulka

Gość naprawdę nie ma postu
Obowiązek postu zniesiono w Kościele katolickim w roku 1983 (Nowy kodeks kanoniczny), w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym dokumentem aż do roku 2003 - obecnie post w Wigilię jest jedynie zalecany. Trudno wyobrazić sobie jednak zaniechanie tego, specyficznego właściwie tylko dla Polski i Litwy, zwyczaju wigilijnego. http://wigilia.bawi.pl/boze-narodzenie.php

Gość naprawdę nie ma postu
A ryb akurat nie jem nigdy - bo się ich brzydzę.

Gość nie jem pierogów
tylko uszka, z grzybami, do barszczu czerwonego

Gość tu nie chodzi o post rytualny
ale o tradycję jedzenia postnych potraw... Ciekawsze jest to, że różne są tradycje z róznych rejonów Polskie, które teraz się mieszają, Chocby zupa: barszcz cerwony, barszcz biały (nie żurek), zupa grzybowa, zupa rybna... z tyloma tradycjami się spotkałam. A najciekwiej jest u rodziców mojej znajomej - ponieważ wyrosli z róznych tradycji, to mają 2 x wiecej potraw na święta: jest i barszcz czerwony i zupa rybna, są pierogi, sa uszka do barszczu, kapusta z grochem i grzybami...i masę innych rzeczy...w gruncie rzeczy fajnie!!!