Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxddd

Czy po odstawieniu pigułki od razu wraca płodność?

Polecane posty

Gość xxxddd

Znalazłam w gazecie wypowiedź lekarza na ten temat.To coś dla kobiet starających się o dzidzie. "Płodność wraca już po upływie 48 godzin od przyjęcia ostatniej tabletki.Ale z ciążą lepiej poczekać 2-3 miesiące ,jednak nie z powodu braku płodności,lecz jej nadmiaru.Po odstawieniu pigułki dochodzi bowiem do większej liczby owulacji i zwiększa się ryzyko ciąży bliźniaczej,która jest dużym obciążeniem dla kobiecego organizmu. Tak więc by mieć większe szanse na zajście w ciążę,najlepiej współżyć w 1 miesiąc po odstawieniu pigułki." :D

może i coś w tym jest, ja zaszłam w ciążę w 2 cyklu po odstawieniu pigułek :)

może i coś w tym jest, ja zaszłam w ciążę w 2 cyklu po odstawieniu pigułek :)

Gość tak to prawda
po pigułkach są często ciąże mnogie

1. Płodność Z ZAŁOŻENIA wraca już po przerwie (czyli chroniona jesteś do ostatniej pigułki bo zaraz po przerwie może wystąpić owulacja, najwcześniej w 8 dc lub 8 dnia po ostatniej tabletce ale plemniki potrafią w płodnym śluzie doczekać nawet do 5 dni a wybitnie wytrzymałe - do 7) dlatego ostrzega się przed tym każdą, której się wydaje, że tabletki mają przedłużone działanie nawet, gdy się ich nie bierze2. W praktyce wygląda to tak, że pierwsze cykle najczęściej są bezowulacyjne albo z późną owulacją (są jednak wyjątki od reguły o których mowa w punkcie 1).3. O owulacji z odbicia i łatwości zajścia zaraz po odstawieniu można mówić u tabletowiczek ze 2-3 miesięcznym stażem, te, ktre brały tabletki przez kilka lat mogą ale nie muszą mieć owulacji już w pierwszym cyklu, organizmowi daje się 6 miesięcy na powrót do normalnej pracy, czyli do cykli owulacyjnych.4. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK KILKA OWULACJI W JEDNYM CYKLU. Może być jedna owulacja z kilkoma pękniętymi pęcherzykami jednak ostatnie jajeczko zostanie uwolnione nie później jak 48 godzin od uwolnienia pierwszego (większość źródeł podaje jednak 24 godziny) i to nadal jedna i ta sama owulacja.