Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka 18 latki

Moja córka ma prawie 18 lat i jest w ciąży

Polecane posty

Gość matka 18 latki

Cieszyć się czy płakać. W tym roku kończy szkołe zawodową a tu już będzie matką,jest w 9 miesiącu ciąży.Mąż powiedział jej że ona sama będzie musiała zarobić na dziecko i je utrzymać, oczywiście zdecydowaliśmy że pomożemy jest w stanie naszych możliwości.I nie mamy zamiaru wyrzucać jej z domu. Kilka lat temu nasz wtedy 19letni syn musiał się żenić bo jego dziewczyna była w ciąży, żona go zostawiła z dwójką małych dzieci bo nie była gotowa na to żeby zostać matką ale on też usłyszał to samo, że to są jego dzieci a nie nasze i sam ma sobie radzić. Pomagamy mu w granicach rozsądku. Tak samo postąpimy z córką.

Gość czemu nie kazaliście jej
usunąć ciąży?

Gość a dlaczego nie wyedukowałaś
córki na temat sexu?? język kołkiem stanął jak trzeba było mówić o tabletkach czy gumach??

Gość rozzumiem że jesteście
beznadziejnymi rodzicami, którzy wstydzili się porozmawiać z własnymi dziećmi na temat seksu i zabezpieczeń przed niechcianą ciążą. Teraz macie rezultat własnej nieodpowiedzialności

Gość Agattta24
Witam, Uważam się za rozwojowo prawidlową osobę. Mam 24 lata i jestem w 5 miesiącu chcianej ciąży i z całą świadomością mogę stwierdzić, że 18letnia osoba nie jest przygotowana do wychowania dziecka z wielu powodów - jeden najprostszy - nie ma ZADNEGO doswiadczenia zyciowego, zyciowej wiedzy i doswiadczen, ktore moglaby przekazac dziecku. Matka nie musi byc nadinteligentna lub po studiach - to nie o to chodzi, ale musi miec co przekazac temu dziecku - inaczej wychowa sie osóbke niepotrafiaca sobie w nim radzic. Jedna rada - corcia musi te doswiadczenie zobyc wiec wasza pomoc jako rodzicow powinna byc nikła - musi, MUSI radzic sobie sama, zeby za te 2-3 lata to doswiadczenie juz miec, a zdobedzie je przy dziecku jak bedzie musiala radzic sobie sama i robic tysiac rzeczy na raz. Teraz tylko od waszej postawy zalezy jaka matka - wartosciowa czy nie bedzie wasza corka - wciąz ma szanse! Wspierac? TAK!!! Ale D U C H O W O! Pozdrawiam

Gość Niteeeeczka
A Wy od razu na matkę. Ja mam 21 lat, dziecka chciałam od około skończonej 17stki, za kilka dni rodzę. Moi rodzice byli w szoku, do tej pory myślą, że to wpadka, bo nie mam męża, tylko narzeczonego. Nie będę ich wyprowadzać z błędu. Moja mama dobrze mnie "przygotowała" do seksu (chodzi mi właśnie o "edukację" pod kontem zabezpieczeń), a i tak zrobiłam co chciałam. Więc nie wjeżdżajcie na autorkę, która mogła nie wiedzieć czego jej córka chce...

Gość Agattta24
PS Nie przejmujcie się glupimi komentarzami drodzy rodzice - jak te kozy bedą miały wslasne dzieci to zobaczymy jak im sie udadza rozmowy uswiadamiajace :)

a co dziewczyna taka ciemna że nie wiedziała o gumkach ?? rodzice mogli nawet rozmawiac jak dziewczyna myslaął dupa a nie głowa to sie niezabezpieczyli lub zawidło zabezpiecznei mam wrażenie że to prowo zwłaszcza na ten nacisk braku pomocy

Gość rodzice powinni wymagać
Moi rodzice nigdy nie rozmawiali ze mną na temat seksu czy antykoncepcji, ale wymagali ode mnie, abym się uczyła, mama zawsze powtarzała "Najpierw nauka, potem chłopcy". Zresztą może i nie musieli mnie pilnować bo sama byłam rozsądna. Ale jeżeli rodzice widzą, że dziecko nawet 18-letnie potrzebuje ich uwagi, powinni coś z tym zrobić, wymagać czegoś..

Gość nie najezdzajcie na autorke
Teraz 18letnia matka nikogo nie dziwi.A z dziecmi kazdy rodzic o sexie rozmawia,kazdy edukuje ale zadne dziecko nie bierze tego do glowy.Ja ze swoja corka tez rozmawialam o sexie i miala 17lat jak zaszla w ciaze.Pomoglam jej i ty tak zrob.Docni to.

Gość rozzumiem że jesteście
no wybaczcie - gdyby wpadkę zaliczyła tylko córka, to jeszcze bym zrozumiała. Ale skoro syn zrobił to samo to ŻADNYCH rozmów z dziecmi nie przeprowadzili. I to wina rodziców

Gość matka 18 latki
Trudno stało się. Ale teraz już nic na to nie poradzimy co się stało to się nie odstanie. Ojcem dziecka mojej córki jest jej kolega ze szkoły,rozmawialiśmy z jego rodzicami ale oni nie akceptują tego dziecka.Oni właśnie żądali od naszej córki by usuneła ciąże,nawet chcieli nam dać na to pieniądze ale ich nie przyjeliśmy.

Agattta24 nie uwazaj sie za taka doswiadczona zyciowo bo nie jedno Cie jeszcze przerosnie. Czasami 18 - letnie dziewczyny sa bardziej doswiadczone niz te 20 kilku letnie,.

Gość do agata
urodziłam mając 21 lat i nie uważam się za osobę która nie potrafi nic przekazać dziecku. Studia kończę. Dziecko ma 3 lata i jest bardzo inteligentne. Świetnie się rozwija. Codziennie czytam bajki, śpiewam, opowiadam , uczę wierszyków. Na tle rówieśników wybija się i to bardzo. Każdy jest gotowy psychicznie na macierzyństwo w innym wieku i 24 to żaden wyznacznik.

Gość skoro chieli dac na skrobanke
to teraz będzie ich stac na to zeby płacić alimenty. walczcie o alimenty, bo nie tylko córka jest odpowiedzianlna za tą ciaże!!

Gość rodzice powinni wymagać
Nie gadajcie głupot, że dziecko nie bierze tego do głowy. Teraz mam 25 lat, sama miałam kilka lat temu 17-18 lat, w wieku 18 lat miałam pierwszego chłopaka i nie współżyłam z nim bo nie sztuka iść od razu do łóżka.

Gość Niteeeeczka
Najlepiej... Synuś pobzykał, jego rodzice nie chcieli dziecka to najlepiej usunąć niewinne dziecko :/ co za ludzie... Skoro byli oboje przygotowani do seksu, to niech teraz wezmą odpowiedzialność za swoje czyny. I ten chłopka i Twoja córka. To oczywiste, że nie muszą być razem, bo jak widzę sytuacja nieciekawa...Jeżeli to tylko kolega...Ale alimenty w przyszłości jej się należą...Zresztą masz rację, co się stało to się nie odstanie, ale przede wszystkim oni muszą być teraz odpowiedzialni!! Pomóż jak możesz,ale ona musi nauczyć się wszystkiego sama...

Gość Niteeeeczka
napisałam "chłopka" a miało być "chłopak" :D

Gość matka 18 latki
O alimenty córka będzie walczyć dopiero po urodzeniu dziecka. Córka w tym roku i tak kończy szkołe, potem wybiera się do pracy, oczywiście będzie miała trudniej niż dziewczyny w jej wieku. Syn był w podobnej sytuacji ale radzi sobie dobrze, ma dwójke dzieci i też jest po szkole zawodowej.

Gość Niteeeeczka
Ja trzymam kciuki, żeby Twoim dzieciom i Tobie się układało jak najlepiej :) Czego wszystkim zresztą życzę... Pozdrawiam, miłego dnia :)

Gość widocznie nie uswiadomili dzie
ci bo lubia byc dziadkami:classic_cool: ich dzieci chodza do zawodowek czyli maja dwojke nieudacznikow:classic_cool: a rodzice chlopaka chcieli go chronic przed wasza corunia ktora pewnie chciala go wrobic:classic_cool:

Gość Niteeeeczka
Czasem osoba po zawodówce zarabia więcej niż ktoś po studiach :P Ja dostaję około 6tys miesięcznie(czasem premie) a jestem po szkole policealnej, czyli prawie jak zawodówka, mam dyplom technika informatyka a pracuje dopiero 1,5 roku :D

Gość bedziesz miala 3 wnuka to sie
ciesz :) to powod do radosci nie do placzu :)

Mamo, płakać to wtedy, gdy dziecko umiera, nie, gdy się rodzi.Kafeteria ma to o siebie, że zlatuje się stado pomarańczowych sępów gotowych oceniać i obrażać w celu podniesienia włsnej samooceny :-)Zawodwka = zawód. Takie dziewczyny mają w życiu często znacznie lepiej niż osoby po studiach, którym często brakuje... powszechnej specjalizacji. Co z tego, że mój mąż skończył 2 kierunki skoro i tak nie pracuje w zawodzie, bo szkoły, które ukończył, nie mają żadnego pkrycia z naszą polską rzeczywistością?Mało, dzieczyny / kobiety, ktre wcześnie zostaja matkami z reguły są bardziej zmobilizowane do dalszej nauki, czy pracy.Nie twierdzę, że ciąa w wieku lat 18 to coś wspaniałego, bo to bardzo trudny okres dla ziewczyny i dla Was. Niemniej nie ma tego złego. Na pewno będzie Jej potrzebna Wasza pomoc ale to nie koniec świata.

Gość glupie pytanie
sa dzieci rozasadne i mniej rozsadne. moim zdaniem duzo ierze sie z tego, ze rodzice na zbyt wiele pozwalaja. szlaja sie trzynastolatka z makijazem po dyskotekach, naklada spodnice do lekwo zakrywa jej cipke, w wieku 15 lat madoswiadczenie wieksze niz niejedna dziesiejsza trzydziestolatka i do tego wpada. sory, ale gdyby rodzice sie interesowali tym co robia dzieci to bymoby mniej niechcianych ciazy. mnie rodzice powiedzieli, ze jesli wpadne to nie maja zamiaru mi pomagac bo nie po to inwestuja w moja szkole zebym w wieku 18 lat chodzila z brzuchem. i wiedzialam, ze mowia powaznie. wiec jak juz ie zabralam za seks to sie najpierw zabezpieczylam. w ciaze zaszlam dopiero 2 lata po slubie, majac juz dobra prace, w miare stabilna pozycje i wszystko inne co potrzeba. teraz planuje miec drugie.

Gość dobrze przynajmniej że nie
usuneła! Teraz trzeba się cieszyć z tego co jest.

Gość kafeterianka.........
myszka 83 tak ty masz planowana ciaze.....wez sie dziecie skryj ,bo parskne smiechem w czerwcu slub cywilny,a w sierpniu porod......ha,ha,ha i nie mow ze byl planowany ,bo kompa popluje

Gość Pewna Kobieta1111111177
jak czytam takie tematy to mi się rzygać chce wy wszyscy tylko byscie zawsze ojca dziecka o alimenty pozywały ,a do opieki to już szansy nie dzadzą tylko kurwa kasa

Droga Autorko. Mam 19 lat i jestem mamą 6 miesięcznej dziewczynki. Sama zaszłam w ciąże PRAWDOPODOBNIE w dzień moich 18 urodzin. Ani razu nie pomyślałam że sobie nie poradzę, mimo tego, że nie miałam męża i mieszkałam z rodzicami w mieszkaniu dwupokojowym z dwójką dorosłego rodzeństwa. Teraz jestem szczęśliwą mamą, wynajmujemy z narzeczonym mieszkanie i wszstko jest dobrze. Jesteśmy szczęśliwi a dziecku niczego nie brakuje. Nowym życiem trzeba się cieszyć :)