Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgosia poradzcie

moi znajomi zyjacy w konkubinacie ochrzcili dziecko, nam po cywilnym tylko odmow

Polecane posty

A co, to tajemnica..? Żalisz się, że nie chcieli Ci ochrzcić dziecka, to się pytam, jak to uzasadniliście, to mogła być przyczyna odmowy. Jakbyś poszła do synagogi obrzezać chłopca, a nie byłabyś praktykującą wyznawczynią judaizmu, też by Cię odprawili z kwitkiem.

Gość malgosia poradzcie
zabulino, nie zale a pytam wiec nie wyolbrzymial bo wiader lez z tego powodu nie wylewamy .,

Gość malgosia poradzcie
a pozatym co myslisz powiedzielismy ksiedzu ze sie tak pytasz? ze chcemy ochrzcic a tak sobie bez zadnej przyczyny, bo mamy takie widzimisie? no prosze cie :(

To powiedz, co powiedzieliście :) Chrzest jest sakramentem wprowadzającym w pewną wspólnotę religijną. Podczas ceremonii Wy jako rodzice składacie przyrzeczenie, że wychowacie dziecko w wierze katolickiej, dając własnym życiem jej przykład. Wy nie możecie dać takiego przykładu, bo w świetle nauki KK nadal jesteś żoną byłego męża. Dlatego ksiądz wie, że nie będziecie mogli wypowiedzieć tej formuły, albo że po prostu bezmyślnie ją wypowiecie, co jednym nie przeszkadza, a innym nie (w końcu znajdziecie kogoś, kto dziecko ochrzci). Jeśli chodzi Ci tylko o względy religijne, nie martw się - jak dziecko podrośnie na tyle, że będzie świadome i samo wybierze swoją wiarę i będzie to KK, będzie mogło zostać normalnie ochrzczone jako dorosły. Wasza obietnica nie jest wtedy potrzebna. Ale pewnie nie chodzi Ci o religijną potrzebę serca.. ;)

Gość adunia niunia
Twoi znajomi mają szansę na "poprawę" czyli wzięcie ślubu kościelnego? Jeżeli tak to sprawa jest prosta.. Ty nie masz, o ile Twój pierwszy ślubny nie walnie w kalendarz... Porozmawiaj spokojnie z księdzem, jeżeli jeden jest do kitu - znajdź drugiego i tyle. Jeżeli zależy Ci na tym ze względów religijnych... bo jak patrzę na tą dyskusję to wydaje mi isę, że powody są inne...

Gość moja szwagierka
która jest w konkubinacie tez orzchciła ale nie w naszym kościele, w innym-tam gdzie wiedziała, że ksiądz zgodzi sie na to. Tez idz do innego. A najlepiej WYJDZ ZA MĄŻ wkońcu- dziecko krzywdzicie.

Gość jestemraczejnienormalna
a ja pochodzę z bardzo katolickiej rodziny ale nie powielam wzorców rodzinnych ślub mam tylko cywilny, nie ze względu na jakieś "przeszkody" tylko tak chcieliśmy do kościoła nie chodzę i się nie zanosi ale jak będziemy mieli dziecko, to je ochrzczę, głównie ze względu na moich Rodziców, którzy są starszymi ludźmi i nie chcę żeby się tym zamartwiali że mają wnuka nieochrzczonego. jak cołaska będzie większa to wszystko się da uklepać. a tak na marginesie, ksiądz nie ma prawa odmawiać dziecku chrztu i tyle.

Gość malgosia poradzcie
ZABULA jestem zona eks meza ale jak to sie ma ze nie bedziemy mogli dac katolickich wzorcow? przeciez dziecko to sobna istosta i samo bedzie praktkowac, i uczyc sie religii z nasza pomoca.

Gość malgosia poradzcie
moja szwagierka jestem mezatka juz od kilku lat wiec dziecka nie krzywdzimy, nie martw sie :)

Gość malgosia poradzcie
adunia niunia jakie inne sa powody? pisz odrazu jasno a nie wszystkim tu dajesz do myslenia co tam sobie wymyslilas na podstawie dyskusji. ortazasz mnie tez w ten sposob i stawiasz w zlym switle a tego sobie nie zycze na moim temacie .

Szczerze..? Myślę (ale mogę się mylić) że gdybyście powiedzieli mniej więcej tak: "Bardzo zależy nam, aby nasz błąd nie oddalił od Boga naszego dziecka. Bardzo chcielibyśmy, aby było tak blisko Boga, jak to jest możliwe. Obiecujemy, że z naszej strony będziemy pomagać w jego katolickim wychowaniu i zrobimy wszystko, aby ono wyrosło na dobrego chrześcijanina" i gdyby to było szczere, (bo ściemę widać), to nie byłoby problemu z większością księży...

Gość malgosia poradzcie
zabulinka dzieki moze jeszcze raz sprobujemy,

Gość malgosia poradzcie
bo szczerze mowiac to nam sie oczywiste wydawalo ze ochrzci nam corke i zadnych wywodow a czemu , a na co, a po co nie mowilismy, on zreszta tez nie wnikal , a moze powinien z laski swojej zaytac, a tego nie zrobil.

Gość malgosia poradzcie
cisza jakas tutaj, jeszcze ktos miala taka sytuacje. dzieki

Gość malgosia pomysl jeszcze
napisałaś że nie chcesz mu wyrzadzic krzywdy w katolickim kraju...moze ze 20 lat temu by tak było :O ja zostalam ochrzczona w cerkwi prawoslawnej(mama prawoslawna, tato katolik, slub tylko cywilny). nie jestem wierzaca. chrzest mi w niczym naprawde nie pomogl, nikt mnie nigdzie przeciez nie pyta: ej bylaś chrzczona? :P twoje dziecko tez sie ma potm zastanawiac? czy ksiadz da czy nie da, przyjdzie czy nie, kogo to obchodzi. niedlgo ksieza i tak zdechna z glodu kiedy wymrze ostatnie pokolenie mocherow

Gość malgosia poradzcie
wlasnie o to chodzi ze nie zdechna tak szybko, a zyc jak ludzie trzeba :( ta mafia najpezniej dziala w tym kraju i zrzesza wiecej ludzi niz chyba gdziekolwiek , procentowo :? przykre ale prawdziwe jak ludzie dali sie otumanic

Gość malgosia poradzcie
:(

Zofiara Mysle ze dziecko zostalo ochrzczone, jako dziecko twojej znajomej, czyli nosi jej nazwisko.Jezeli Ty pöjdziesz do ksiedza, napewno ochrzci twoje dziecko jako! Twoje dziecko panienskie.Wiem o tym na 100%, bo sama bylam w takiej sytuacji, dopiero po slubie koscielnym ochrzcilismy syna , jako nasze slubne dziecko, i nosilo nazwisko meza. Czyli nasze jakie przyjelam po mezu.Ach nie wiem czy nie zaduzo namieszalam.Pozdrawiam. Zofiara, a Ty się dobrze czujesz? Większej głupoty jeszcze tutaj nie czytałam. Od kiedy chrzest wpływa na nazwisko, które nosi dziecko? Dziecko do chrztu przystępuje z nazwiskiem, a nadaje mu się imię w trakcie tego aktu.

Gość musztardoooo
a Ty sie za to dobrze czujesz? moja corka miala imie od momentu wyjscia z usc,w iec co to za brednie ze ksiadzd daje imie na chcie??