Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgosia poradzcie

moi znajomi zyjacy w konkubinacie ochrzcili dziecko, nam po cywilnym tylko odmow

Polecane posty

Gość malgosia poradzcie

nie rozumim tego, u tego samego ksiedza nasi znajomi ochrzcili 2 miesiace temu synka chociaz zadnego slubu nie maja. my mamy tylko cywilny i nam ksiadz odmowil . czemu? lepiej zyc na kocia lape wedlug kosciola niz byc maleznstwem cywilnym? zdziwilam sie bardzo odmowa.

Gość malgosia poradzcie
nie dali w kopercie nic :( tylko za msze tyl ile wynosi "cennik" naszego ksiedza :(

Gość ja powiem tak.....
może ksiądz nie miał humoru jak u niego byliście :D a czy to jeden ksiądz w Twojej okolicy ?....jak tak bardzo zależy Ci na chrzcie dziecka to idź do innego

Gość a moze oni nie mogą
wziać ślubu?? kiedy występuje przeszkoda to ksiadz ma obowiazek ochrzcić dziecko, kiedy nie ma przeszkód do wzięcia ślubu koscielnego wtedy powinien odmówic.

Gość malgosia poradzcie
wczoraj wlasnie bylismy u naszego, to jest nasz kosciol (nasz rewir :) i tu chcielismy, tu chodzimy do kosciola a tu co nas spotkalo? nie wiem co robic z ta sprawa.

Gość a moze oni nie mogą
a druga sprawa to taka: po co chcecie chrzcić skoro nie będziecie mu dawali przykładów chrześcijańskich??

Gość malgosia poradzcie
no wlasnie a u nas jest przeszkoda i to bardzo powazna bo ja mialam juz slub koscielny. wiec czemu ksiadz tego pod uwage nie bierze.?

Gość malgosia poradzcie
bo nie mozemy wziasc kosielnego, a przyklad mu bedziemy dawac, bedziemy sie z nim modlic, chodzic na msze, posylac na religie, na wyjazdy oazowe. wiec o to sie nie martw, ze my malzenstwem koscielnym nie jestesmy nir znaczy ze po katolicku dziecka nie wychowamy.

Gość malgosia poradzcie
nie w tym kosciele to w innym ochrzcimy, zaden problem tylko mnie zastanowila ta odmowa i stad pytanie czemu konkubinat jest bardziej "wartosciowy" od malzenstwa cywinegp

ksiądz nie ma prawa odmówic udzielenia jakiegokolwiek sakramentu, zapytaj go o taki przepis prawa kanonicznego, który mówi że nieslubnego dziecka nie może ochrzcić ale ja znam taki przypadek że ksiądz nie chciał ochrzcić adoptowanego dziecka, to dopiero kurestwo

Gość a moze oni nie mogą
no widzisz i jużpowiedziałaś więcej... to dlaczego nei zapytałaś księdza dlaczego nei chce wam ochrzcić tylko nas pytasz?? powinien wam ochrzcic dziecko, bo nie mozecie wziać koscielnego. a jezeli nie będzie chciał to musi wydac pozwolenie na ochrzczenie w innej parafii

Gość
Mysle ze dziecko zostalo ochrzczone, jako dziecko twojej znajomej, czyli nosi jej nazwisko.Jezeli Ty pöjdziesz do ksiedza, napewno ochrzci twoje dziecko jako! Twoje dziecko panienskie.Wiem o tym na 100%, bo sama bylam w takiej sytuacji, dopiero po slubie koscielnym ochrzcilismy syna , jako nasze slubne dziecko, i nosilo nazwisko meza. Czyli nasze jakie przyjelam po mezu.Ach nie wiem czy nie zaduzo namieszalam.Pozdrawiam.

Gość malgosia poradzcie
PZU masz racje, beznadziejnie niektorzy ksieza postepujea, weglug widzimisie

Gość malgosia poradzcie
rozumie, bede musiala udac sie jeszcze raz o takie pozwolenie, ale byl strasznie bojowo nastwiony watpie czy takie wyda. mysle zeby moze wziasc dyktafon i nagrac go, zadac mu wyraznie pytania ktore napisaalas i moze jakos sprawe wyrzej pokierowac. myslicie ze po koledzie tez nas ominie? jej :( i odmowi nas pochowac na katolickim cmentarzu i mszy pogrzebowej? :(

ale co ma chrzest wspólnego z nazwiskiem?????? a zaświadczenie musi wydać tak samo jak ochrzcić dziecko tylko załatw go w ten sposób, że jak dostaniesz zaświadczenie do ręki to powiedz Bóg zapłać i wyjdz nie dając mu ani grosza

Gość a moze oni nie mogą
a jezeli nie będzie chciał wydać takiego zaświadczenia to do biskupa napisz...

Gość malgosia poradzcie
w takim kraju zyje,my i taka kolej rzeczy ze ochrzi eba, zeby w skoledzieci palcemnie yykaly ze na religie nie chodzi itd. niestety. dla mnie tego wszystkiego globy nie byc, bo pan bog mieszka w sercu a nie w papierach

Gość zabobon czy zboczenie
po jakiego groma chcecie dziecku tym chrztem krzywdę zrobić,co ono wam winne?

Gość malgosia poradzcie
pzu oczywiscie ze nic nie dam, za slub koscielny z bylym mezem tez nic nie dalismy ale to bylo w innej parafi. przeciez sakramentow nie mozna kupic, wiec?

Gość malgosia poradzcie
wlne tktoikiraaaaaaaaaaaaaamrzy zrobila jakbym nieochrzcila niesety :(

Gość malgosia poradzcie
mialo byc, ze zyjac w tym katolickim kraju bym mu krzywde zrobila.... nie chcrzac go

Gość malgosia poradzcie
przepraszam ale co to za pytanie: ale tak zupelnie szczerze...? czy to spowiedz?

Gość malgosia poradzcie
jakie imie sie nadaje?? nasza cia ma juz imie? :)

Gość malgosia poradzcie
bazienka :) jak szpieg bede sie czula a co tam

ja jestem chrzestną u takiej pary ,żyją bez ślubu a ksiadz dziecko ochrzcił proponuję isc do innej parafi

Gość malgosia poradzcie
dziekuje lazurko tak tez zrobie ..