Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inessssssss

Czy możliwe jest aby... ?

Polecane posty

Gość inessssssss

Czy możliwe jest aby 4 dni po okresie miec dni płodne? Dosłownie 4 dni po okresie mam przezroczysty śluz który wystepuje u mnie już 2 dzien.Dodam że 2 dni po okresie kochałam sie z facetem bez zabezpieczenia.

możliwe, możliwe. U każdej kobiety jest inaczej. ja mam dni płodne 2-3 dni po okresie zawsze:)

możliwe, możliwe. U każdej kobiety jest inaczej. ja mam dni płodne 2-3 dni po okresie zawsze:)

Gość inessssssss
no to tak średnio fajnie

Gość inessssssss
a możliwa jest owulacja dwa razy? bo ja mam długie cykle 33-35 dni

Owulacja jest jedna ale to, że zawyczaj masz cykle powyżej 30 dni nie oznacza z marszu, że każdy następny tyle wyniesie, inaczej nie byłaby potrzebna antykoncepcja. 2 cykle w roku mają prawo być nietypowo długie czy nietypowo krtkie, czyli z wczesną lub późną owulacją.Inna sprawa, że tego typu śluz świadczy o przymiarce do owulacji ale nie grwarantuje jej odbycia w okolicy szczytu śluzu. Równie dobrze przymiarka może być nieudana.

Gość inessssssss
czyli ten śluz nie musi oznaczac dni płodnych?

Ten śluz ZAWSZE oznacza płodność, jeśli pojawia się jako niezakłócony - ale nie musi oznaczać tego, że owulacja się ODBĘDZIE. Czyli oznacza gwałtowny wzrost estrogenów, co z kolei powoduje wzrost pęcherzyków - jednak może nie wystąpić wyrzut hormonu luteinizującego i do owulacji nie dojdzie a kolejna przymiarka nastąpi później. To się zdarza, miałam tak w kilku cyklach, które w efekcie wynosiły podobnie jak poprzednie, czyli pierwsza przymiarka to fałszywy alarm. Miałam też 2 cykle takie, w ktrych tego typu sytuacja zakończona była wystapieniem owulacji wcześniej niż w cyklach pozostałych i właśnie te były bardzo krótkie = 26 i 27 dni przy długości cykli = 34-40 dni

Musisz rozróżnić, że okres płodny, o ktrym piszę, to nie to samo co owulacja. Okres płodny to taki, który MOŻE prowadzić do zapłodnienia.

Gość inessssssss
to co to jest owulacja?

Owulacja to ułamek sekundy, kiedy uwalniana jest komórka jajowa. Śluz płodny jest nośnikiem plemników - ułatwia im poruszanie, odżywianie i ogółem przetrwanie, w tym śluzie potrafią poczekać na komórkę jajową 3-5 dni a rekordzista - nawet 7, choć to wyjątek od reguły.