Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MarekD

Problem z bankiem i BIK

Polecane posty

Gość MarekD

Zwracam się do kogoś obeznanenego w procedurach bankowych z prośbą o pomoc. W grudniu starałem się o pożyczkę w SKOK-u. Okazało się, że moje nazwisko widnieje w Biurze Informacji Kredytowej. A to za sprawą spłaconego po terminie debetu na koncie osobistym. Debet spłaciłem rok temu z kilkumiesięcznym poślizgiem w sierpniu, po tym jak wpłynęło do mnie pismo z KRUK-a o wszczęciu postępowanie egzekucyjnego. Utworzono mi rachunek windykacyjny i ustalono ostateczny termin spłaty, na piśmie (które potem zgubiłem) widniała informacja, iż brak spłaty w wyznaczonym terminie spowoduje wciągniecie na liste BIK. Zaległość w wysokości 1400 zł spłaciłem okazało sie jednak ze istnieje na liscie BIK, mało tego jestem dłużnikiem banku na kwotę 70 goszy. Problemem okazały sie odsetki od kwoty głównej gdyz kwota na ponagleniu otrzymanym z KRUK w ciagu kilku dni wzrosla o kilkadziesiat groszy a ja zaplacilem dokladnie taka jaka byla na papierze. Zwrocilem sie do banku o zajecie sie sprawa. Pani w okienku powiedziala mi ze niezaleznie od postepowania windykacyjnego i tego co napisal KRUK, po trzech miesiacach od przekroczenia terminu splaty bank z automatu wysyla mnie na liste BIK-u. Dzisiaj natomiast wrocilem do domu ze świąt i znalazłem pismo w banku o takiej treści: " Szanowny Panie, W odpowiedzi na Pana reklamację dotyczącą zapisów znajdujących się w bazie Biura Informacji Kredytowej S.A. wyjaśniamy, iż informacja przekazana przez Bank Zachodni WBK S.A. o Pana zobowiązaniach w bazie Biura Informacji Kredytowej S.A. jest zgodna ze stanem faktycznym. W raporcie BIK (z dnia 17.12.2009) widnieją wpisy BZ WBK SA: -> Rachunek nr XXX - typ transkakcji "Kredyt odnawialny", data zawarcia umowy 2008-12-11, limit kredytu 1500 PLN, rachunek zamknięty w dniu 2009-07-31 -> Rachunek nr YYY, rachunek windykacyjny, data otwarcia 2009-07-07, data windykacji 2009-07-08. Pragniemy poinformować, iz po wnikliwej analizie Pana raportu podjęta została indywidualna decyzja o przychyleniu się do Pana prośby i usunięciu z bazy BIK SA informacji dotyczących powyższego rachunku." Pytanie moje brzmi czy pismo to oznacza, że bank usunie z BIK-u obydwa wpisy, czy też może tylko wpis o sprawie windykacyjnej pozostawiając wpis o przeterminowaniu debetu i w związku z tym wciąż bede widniał na liście BIK. Pytam kogoś kto orientuje sie w procedurach banku bo informacja którą otrzymałem listownie z WBK SA jest niejasna.

Gość MarekD
Blagam o pomoc!