Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balbinka 07

kto z Was ma yorka, shih tzu lub maltanczyka? Chce o cos zapytac.

Polecane posty

Gość balbinka 07

Otóż wszystkie te pieski są bardzo ładne z wyglądu, a także są ruchliwe i wesołe. Chętnie sprawiłabym sobie psa z ktorejs z tych ras, ale nie wiem na którą się zecydowac:O Jest na nie "moda" ale mnie nie chodzi o to, po prostu chcialabym miec psa. Ale tu nasuwa sie kilka pytan: słyszałam, że yorki sa chorowite i wybredne co do jedzenia... no i nie wiem... jakie macie doswiadczenia z tymi psami?

tylko bulwa tj.buldog francuski:) nie ma chyba lepszego kompana niz ta paskudna morda:)

Gość nvnvnbn
Mój york (odpukać) nie choruje - ma obecnie 5 lat. Jeśli chodzi o mięso, to je wszystko. Gorzej z ryżem, warzywami - moja mama go rozpieściła :P Ogólnie bardzo lubi jeść i spacerować :D

Gość baba i już
a ja mam Shi Tzu jest słodka wesoła, z charakterem i nie zamieniłabym na innego

Gość balbinka 07
agawa, te bulwy tez maja swoj urok:D mam juz kota ktory mnie ignoruje... no typowy koci charakter. Nie lubi głaskania i innych rzeczy... ale uwielbiam tego złosnika:D Ale dla rownowagi przydałby sie pies (tak jak w Twojej stopce:) nvnvnbn A jak czesto chociż ze swoim pieskiem do fryzjera? Jaką karme je?

Gość mam yorka suczke
która ma 3 lata, nigdy nie była chora. Czasami bywa wybredna co do jedzenia ale mięso z warzywami i ryżem chętnie zjada :) Tylko jak już zdecydujesz się na yorka to nie kupuj yorka "miniaturki" bo to nie jest rasowy piesek tylko jakiś mieszaniec i to właśnie one chorują dużo. York powinien ważyć 3-3,5kg a te "miniaturki" ważą 1kg :o więc nie ma się co dziwić że chorują

Mam yorka i uważam że to najcudowniejszy piesek na świecie. :):) Jest wesoły, ruchliwy i bardzo mądry. Wcale nie jest głośny. Rano nie chce mi się z nim wychodzić na spacer to kładę pieluchę na balkonie i jest spokój :P Tak samo jak pada deszcz albo jest duży mróz. Nigdy nie zsikał się na dywan, czasami zdarzyło mu się na terakocie. Jak chce na spacer to stoi obok smyczy. Wybredny do jedzenia to jest :D Ale ja go lubię karmić z ręki :) Trzeba go codziennie czesać i co jakiś czas chodzić do fryzjera psiego. Tylko ważne, żeby kupować yorka z rodowodem z dobrej hodowli. Jak piesek nie ma rodowodu przecież nie ma się pewności czy nie jest trochę mieszańcem.

Gość balbinka 07
dzieki za odpowiedz;) jak dobierasz proporcje w jedzeniu? Dajesz jej jakies witaminy? Miniaturki są faktycznie "za małe" też wolałabym normalnego. Na co zwracac uwage przy kupnie psa?

Gość zawsze wredna
Ja mam pekińczyka i niestety jest dość chorowita :( Jak do tej pory najgorsze co nas spotkało, to "wypadnięcie dysku". Na szczęście szybko doszła do siebie i tylko tydzień była sparaliżowana... Niestety wszystkie rasy, które wymieniłaś mają tendencję do problemów z kręgosłupem... Do tego shi-tsu moga mieć problemy z oczami (też to przerabiałam z moją suczką)...

Gość balbinka 07
Lily, dziekuje za odpowiedz. Ja juz mam persa w domu, wiec jestem przyzwyczajona do codziennego czesania, pudrowania...:) no i kąpieli od czasu do czasu. Szkoda, że te z rodowodem są dwa razy droższe:(

Gość balbinka 07
zawsze wredna- i tego sie wlasnie obawiam:( No i poza tym chyba nie bede miec kasy żeby karmic pieska samym royalem... jak 0,5kg kosztuje 20zł a to starczy chyba na 3 posiłki.

Mój je tylko domowe jedzonko :) Karmy dla psów nie tknie. Więc nie jest drogi w utrzymaniu. No i jak miałam kota to zdarzało się że mu wyjadał jedzenie :P

Gość balbinka 07
a jak z charakterkiem?

Gość mam yorka suczke
Karmię ją Royal cannin więc już witamin nie potrzebuje, raz w tygodniu gotuję jakieś mięso z warzywami ryżem lub makaronem. Kiedy kupiłam pieska dostałam informacje od hodowcy co ile karmić i w jakich proporcjach, pamiętam, że jak była mała to podawałam jej suchą karmę namaczaną w przegotowanej wodzie 3 razy dziennie, później już podawałam suchą. Teraz karmię ją 2 razy dziennie + dorzuce jakiś smakołyk :) Na co zwracać uwage? Przede wszystkim na rodowód. Zapłać więcej i miej pewność, że piesek jest rasowy, zdrowy i nie wyrośnie z niego kundelek. Moja znajoma kupiła yorka bez rodowodu od jakiejś domowej pseudohodowli i po 4 miesiącach piesek zdechł bo miał jakąś wadę serca :(

Gość mam yorka suczke
Moja lubi sobie rządzić :p ale to moja wina bo ją rozpuściłam, pozwalałam spać ze mną w łóżku i teraz jak położę się "po jej stronie" to siada mi na brzuch i tak "pluje nosem" :D Ale i tak jest słodka i nie zamieniłabym jej na żadnego innego psa.

Gość mam yorka suczke
Co do karmy to Royal wydaje się droga, ja kupuje 2kg za 50zl ale karma wystarcza mi na 2 miesiące więc wcale nie jest tak dużo

Gość balbinka 07
no to masz fajnie z ta swoja suczka:D ale faktycznie 25zł miesiecznie to niedużo. A ile gram jej dajesz dziennie?

Gość mam yorka suczke
ja sypie tak "na oko" i raz nasypie mniej, raz więcej ale tak mniej więcej 3-4 łyżki karmy na jedną porcję. Chociaż często jest tak, że moja suczka nie je karmy przez dwa dni i jak zgłodnieje to zje. Kiedyś panikowałam, że nie chce jeść ale weterynarz powiedział żebym nie wymyślała bo jak będzie głodna to zje. Tylko, że przez dzień rzucę jej czasami mały kawałek jakiegoś gotowanego mięsa lub jakiś smakołyk dla psów.

Gość mam yorka suczke
najważniejsze jest żeby piesek miał ciągły dostęp do świeżej wody

Gość balbinka 07
no tak to ważne... Ile dałas za swoją psinkę?

Gość zgadam sie
z agawa 1977 - buldozki francuskie sa the best!!!

Gość Nelcia.
Ja mam suczkę yorka,wabi się Neli,od rodziców z rodowodem z prywatnej hodowli,ma rok i 8 miesięcy,jest miniaturką bo waży 1,30 kg.I nie jest żadnym mieszańcem,nie choruje,je wszystko zwłaszcza drób.Jej mama ważyła 2,20 a tata 1,80 kg.I proszę nie pisać bzdur,że miniaturka to mieszaniec,bo yorki powyżej 3 kg,to już nie york tylko właśnie mieszaniec.A shihtzu właśnie są większe,ale też mają włosy nie sierść i też nie linieją.

do Nelcia. Ja mam suczkę yorka,wabi się Neli,od rodziców z rodowodem z prywatnej hodowli,ma rok i 8 miesięcy,jest miniaturką bo waży 1,30 kg.I nie jest żadnym mieszańcem,nie choruje,je wszystko zwłaszcza drób.Jej mama ważyła 2,20 a tata 1,80 kg.I proszę nie pisać bzdur,że miniaturka to mieszaniec,bo yorki powyżej 3 kg,to już nie york tylko właśnie mieszaniec.A shihtzu właśnie są większe,ale też mają włosy nie sierść i też nie linieją. a wiesz dlaczego Twój piesek jest taki mały? bo jego matka i jej matka były głodzone podczas ciąży, tak by szczeniaki miały jak najmniejszą wagę... sorry, ale to niehumanitarne, no i w efekcie mamy Yorki "miniaturki"...

Gość mam yorka suczke
zapłaciłam 1900zł ale to było 3 lata temu. Nelcia poczytaj w necie ile powinien ważyć york...

Gość Nelcia.
Moja suczka kosztowała 1200 złoty,karmę ma nasypaną non stop,ale się nie przejada,woda świeża do picia codziennie z odrobiną wapna smakowego dla dzieci w syropie.Jest wielką pieszczochą,jak by mogła to cały czas by leżała na kolanach,żeby ją głaskać po brzuszku.

Gość balbinka 07
kurcze... to mnie nastraszyłyscie:( czyli bez rodowodu nie kupowac?

Gość mam yorka suczke
....kobietka ma 100% racji. Takie "miniaturki" są głodzone i później wyglądają jak wyglądają

Gość mam yorka suczke
balbinka nie tylko yorka lepiej nie kupować bez rodowodu ale każdego rasowego psa bo jak chcesz kupić bez rodowodu to weź lepiej kundelka ze schroniska - na jednow wyjdzie. Niestety często zdarzają się oszuści, sprzedadzą Ci psa jako yorka a jak urośnie to będzie kundel. Ja zapłaciłam dużo ale to było 3 lata temu, teraz te pieski są tańsze

po za tym, kwestia wybredności toy piesków, to kwestia kuku na muniu włascieli... a co do chorowitości - bierze się stąd, że "hodowcy" często gesto krzyżują miedzy sobą psy o jak najniższej wadze - czyli nie koniecznie całkowicie zdrowe i często jest to równiez krzyżówka wsobna... no i mamy wybredne yoreczki miniaturki a najlepsze jest to, że ta rasa jest naprawdę świetna, york to przecież terrier - mały obrońca, pies małego ciała a wielkiej odwagi... jednakże obecnie rasa ta została totalnie zmanierowana przez różowe dziune noszące psa w torebce i karmiące szyneczką na zawołanie... :(