Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Barbara Małgorzata

Problemy wychowawcze - pomoc

Polecane posty

Gość Barbara Małgorzata

Witam, Jestem psychologiem dziecięcym i chętnie pomogę Wam w Waszych problemach wychowawczych. Specjalizuję się w psychologii przedszkolnej i wczesnoszkolnej, ale w miarę możliwości postaram się też poradzić w problemach z młodzieżą. Wasze wątpliwości i problemy chciałabym umieścić w mojej pracy badawczej (oczywiście anonimowo). Jedyne o co proszę to całkowita szczerość. Pozdrawiam wszystkich rodziców.

Witam ! To mam pytanie - jak diagnozujesz i leczysz ADHD ? Pozdrawiam :)

Gość szukasz w google
?:P

Gość Barbara Małgorzata
awe1 Diagnostyka ADHD jest żmudnym procesem, przede wszystkim obserwawczym. Na pierwszej sesji nie da się jednoznacznie określić czy dziecko ma ADHD, czy po prostu jest żywiołowe i energiczne. Wg mnie obecnie zbyt pochopnie stwierdza się to zaburzenie - stało się po prostu "modne". Realnie ADHD występuje tylko u 3% dzieci, natomiast wybrane objawy występują u ok. 30% dzieci. Co do leczenia (a raczej terapii) najczęsciej zalecam sesje psychologiczne oraz terapię zajęciową i terapię mowy. Jednak ze względu na różnorodność zaburzeń ADHD dla każdego dziecka sposoby działania są indywidualnie ustalane. Czasem jest to też terapia farmakologiczna.

Też uważam ,że termin ten jest nadużywany , podobnie jak dysleksja i dysortografia .Uważam ,że nieprzemyślana etykieta ADHD może przynieść dziecku wiele szkody .Dzięki i pozdrawiam :)

Gość a dyskalkulia
?

Gość Barbara Małgorzata
Teraz zwłaszcza wśród młodzieży modnym jest być tzw. "dys-" ;)

Gość werona33333
witam,jestem mama 2 i 3 latka i zadne z nich prawie nie mowi, z wyjatkiem pojedynczych słów typu mama,tata,nie; jaka tego może być przyczyna? i co mam zrobić?

Musisz iść do logopedy .Na odległość nie da się w tym przypadku udzielić rad .Trzeba także sprawdzić słuch 🌻

Gość werona33333
słuch mieli sprawdzany i jest ok, chciałam iść do logopedy, tylko mój pediatra (ordynator w szpitalu) stwierdzial ze jeszcze maja czas,a ja sie martwie :(

Dla trzylatka poproś koniecznie o skierowanie ,nie daj się zbyć :) Trzylatek powienien mówić już zdaniami .Powodzenia :)

Gość jak można sądzić że dziecko
jest nakręcaną zabawką, komputerem, który programujesz na grzeczność, a jeśli nie tańczy jak mu zagram to znaczy że jako programista popełniłam błąd i powinnam udać się do fachowca, który mi dziecko prawidłowo przeprogramuje? Tak?

Gość pukupuluuuuuuuuuuuuuu******