Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 syla=

pytanie do fotografow

Polecane posty

Go艣膰 syla=

mam pytanie do fotografow jak zdobyc doswiadczenie, isc na kurs czy jakos samemu :D tzn.chcialabym sie nauczyc tylko niewiem jak zaczac

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pojhb
hmmm..tez sie interesuje tym, moze wiecie tez prosze o odp .:)

Udost臋pnij ten post

Do艣wiadczenie zdob臋dziesz niestety tylko w praktyce. Mo偶na oczywi艣cie i艣膰 na kurs, ale on da tylko troch臋 teorii oraz podszkoli was w obr贸bce zdj臋膰 - a same kursy s膮 bardzo drogie (np. 2 dni prawie 2 tys.) Praktyka jest o tyle wa偶na, 偶e robienie zdj臋膰 艣lubnych to najtrudniejsza ga艂膮藕 fotografii. Za ka偶dym razem inne warunki - i w艂a艣ciwie prawie zawsze warunki ci臋偶kie lub bardzo ci臋偶kie: - ciemne ko艣cio艂y ze sztucznym s艂abym o艣wietleniem, udziwnione sale weselne (np. kolorowe sufity, mieszane o艣wietlenie itp.) Pami臋tajcie 偶e takie robienie zdj臋膰 NIE MA NIC WSP脫LNEGO z robieniem zdj臋膰 plenerowych. Cz臋sto pocz膮tkuj膮cy fotograficy pokazuj膮 klientom takie prace - a potem przy odbiorze zdj臋膰 ze 艣lubu jest zgrzytanie z臋bami... 呕eby nauczy膰 si臋 robi膰 w takich (za ka偶dym razem innych) warunkach zdj臋膰 potrzeba du偶o praktyki i NA PRAWD臉 DROGIEGO SPRZ臉TU !!! Nie nauczycie si臋 robi膰 zdj臋膰 na canonie 350d i kitowym obiektywie... - nie b臋d臋 si臋 rozwodzi艂 dlaczego, po prostu uwierzcie mi na s艂owo. Je偶eli chcecie si臋 uczy膰 robi膰 zdj臋cia w takich warunkach to musicie wysup艂a膰 min. 10 tys. na sprz臋t (taki na pocz膮tek) - a je偶eli chcecie p贸藕niej uzyskiwa膰 zr贸偶nicowane zdj臋cia o pi臋knej plastyce to ju偶 wydatek ok. 40tys... powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiniLab 艁贸d藕
A ja radz臋 zrezygnowa膰 z takiego pomys艂u. Wiele os贸b trac膮c prac臋 lub szukaj膮c jak to my艣l膮 szybkiego zarobku lub ewentualnie dorobienie sobie do pensji wpada na taki pomys艂. Fotograf贸w jest zbyt wiele i jeszcze przybywa. Jako艣膰 us艂ug drastycznie spad艂a, ponad 50% fotograf贸w pracuje na czarno nie p艂ac膮c podatk贸w. Fotografowie mami膮 i wciskaj膮 i nie jest to przeno艣nia zdj臋cia w niesamowitych ilo艣ciach w formie cyfrowej na p艂ycie. Pracuj臋 jako kopista na labie i widz臋 co m艂ode pary na tych p艂ytach przynosz膮. Tak naprawd臋 nie ma co kopiowa膰. Wiele razy mia艂em przykro艣ci 偶e z艂a jako艣膰 odbitek to wy艂膮cznie moja wina bo przecie偶 zdj臋cia robi艂 fotograf profesjonalny. Co do tych widoczk贸w o kt贸rych pisa艂 karpik31 to nie ca艂kiem si臋 z nim zgadzam. Owszem fotografia 艣lubna to nie widoczki ale je艣li kto艣 umie skupi膰 si臋 na 艂adnym widoczku aby go 艂adnie pokaza膰 to i b臋dzie umia艂 pokaza膰 wy艂acznie m艂oda par臋. Wielu fotograf贸w robi takie zdj臋cia 偶e nie wiadomo co jest na nich wa偶ne, m艂oda para, zabudowania, wn臋trza typu obskurne klatki czy inne mocne detale umieszczone w innym planie. Wielu fotograf贸w nie ma swojego stylu, pomys艂y kopiuje ze stron internetowych powielaj膮c totalny kicz typu m艂oda para w wodzie. Je艣li tak dalej b臋dzie wszystko sz艂o to za dwa trzy lata fotografia 艣lubna upadnie. J贸藕 teraz wielu ludzi kt贸rzy ta fotografi臋 tworzyli odchodzi.

Udost臋pnij ten post

MiniLab 艁贸d藕 ma oczywi艣cie racj臋. Ja nie rozwodzi艂em si臋 nad sensem takiego pomys艂y tylko nad jego praktyczn膮 stron膮. Prawda jest taka 偶e na ten rynek ci臋偶ko jest wepchn膮膰 ju偶 szpilk臋, a trzeba wzi膮膰 pod uwag臋 偶e pierwszy rok to praca za darmo lub prawie za darmo buduj膮c portfolio... Do tego pomy艣lcie czy chcieliby艣cie dzia艂a膰 nielegalnie na czarno - a je偶eli nie to czy b臋dzie Wam si臋 kalkulowa艂o p艂acenie Zus-u i podatk贸w ? Jeszcze jedno - robienie "tego" dobrze wyklucza prac臋 zawodow膮 od poniedzia艂ku do pi膮tku ! Chyba 偶e chcecie si臋 bawi膰 w sporadyczne zlecenia w weekend "p臋dzone" na nielegalu ? Minilab napisa艂: "o do tych widoczk贸w o kt贸rych pisa艂 karpik31 to nie ca艂kiem si臋 z nim zgadzam. Owszem fotografia 艣lubna to nie widoczki ale je艣li kto艣 umie skupi膰 si臋 na 艂adnym widoczku aby go 艂adnie pokaza膰 to i b臋dzie umia艂 pokaza膰 wy艂acznie m艂oda par臋." - mi nie chodzi艂o o kadry czy te偶 po prostu "oko" ale o aspekty techniczne i trudno艣膰 wykonania zdj臋膰 w ci臋偶kich warunkach

Udost臋pnij ten post

ale osoba pyta艂a o nauk臋 a nie o pesymistyczny wizerunek pracy....kt贸ra faktycznie 12 godzin z ci臋偶kim sprz臋tem to jest heavy duty:-) osobi艣cie polecam ksi膮偶ki, du偶o ksi膮偶ek! Wspaniali mistrzowie fotografii wydaj膮 wspania艂e podr臋czniki. na pocz膮tek lustrzanka z ni偶szej p贸艂ki i 2- 3 obiektywy najlepiej jasne sesje testowe na znajomych jak za艂apiesz ju偶 technik臋 to dopiero kurs fotografii 艣lubnej pozdrawiam, memoryart.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiniLab 艁贸d藕
milla77 My艣l co piszesz. Dwa czy trzy jasne obiektywy to ju偶 minimalnie oko艂o 10000z艂 a do tego korpus oko艂o 4000z艂 lampa 1500z艂. Mylisz si臋 co do ksi膮偶ek. Tak naprawd臋 nie ma takich ksi膮偶ek z kt贸rych mo偶na si臋 cokolwiek nauczy膰 fotografii 艣lubnej. A ci wspaniali fotografowie najcz臋艣ciej maj膮 tylko wspaniale wyrobione nazwiska. Znam ludzi bez wyrobionych nazwisk kt贸rym robimy odbitki i wierz mi bij膮 urod膮 swoich zdj臋膰 tych co s膮 tacy znani, pisz膮 ksi膮偶ki i bywaj膮 w tzw. kr臋gach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiniLab 艁贸d藕
W fotografii 艣lubnej bardzo wa偶ne jest to aby w jak najmniejszym stopniu ingerowa膰 w zrobione zdj臋cia. Ka偶de dotkni臋cie si臋 do zdj臋膰 programem graficznym fa艂szuje rzeczywisto艣膰 kt贸r膮 chcia艂 zarejestrowa膰 fotograf. Zacieraj膮 si臋 r贸偶nice pomi臋dzy fotografia pami膮tkow膮 a grafika komputerow膮. M艂ode pary s膮 po prostu og艂upiane przez fotograf贸w.

Udost臋pnij ten post

nie m贸wi艂am o obiektywach mega jasnych...generalnie lepiej mie膰 kilka obiektyw贸w na pocz膮tek... poza tym mo偶na bra膰 raty..o! ksi膮偶ki - to nie o tematyce 艣lubnej a o podstawach fotografii, technice, o艣wietleniu itd Na kursie fotografii 艣lubnej kto艣 bez podstaw si臋 kompletnie zgubi. Poza tym ten typ fotografii jest wg mnie najtrudniejszy...wiec lepiej zacz膮膰 od innych temat贸w.

Udost臋pnij ten post

MiniLab 艁贸d藕...wiesz jak zaczyna艂am ...to by艂am na NIE do program贸w do obr贸bki zdj臋膰 i te偶 tak prawie z flag膮 na piersiach m贸wi艂am 偶e ja nigdy, 偶e pi臋kne zdj臋cie to nie wymaga korekty itd.... Klienci wyprostowali m贸j idealizm...rynek go wyprostowa艂\chocia偶 nadal kocham dobre zdj臋cia bez obr贸bki . Zawsze si臋gam do geniuszu dawnej fotografii np - Henri Cartier- Bresson'a

Udost臋pnij ten post

szkoda 偶e jeste艣 z 艁odzi, szukam Labu...bo m贸j nie czyta nawet dok艂adnie zlece艅 a potem klientom wciska kit.a ja si臋 tylko wstydz臋. Dodam podobno najlepszy w Warszawie to jet Lab.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiniLab 艁贸d藕
Szukaj lab贸w kt贸re nie s膮 udost臋pniane dla wszystkich z ulicy. Wiem 偶e kilka takich jest w Warszawie. Tak jak u nas maszyn臋 mamy ustawion膮 pod amatork臋 a ty potrzebujesz jednego laba z osoba kt贸ra ma poj臋cie o fotografii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Midas2004
Witam. Fotografujesz, pr贸bujesz fotografowa膰 ? Gor膮co polecam ciekawe artyku艂y o fotografice i inspiracjach dla pocz膮tkuj膮cych jak i zaawansowanych amator贸w. Mi臋dzy innymi jak 鈥瀞zokowa膰 znajomych nocnymi plenerami ;) Zapraszam na m贸j blog. Pozdrawiam Midas2004 http://fotografiadlaamatorow.blogspot.com/

Udost臋pnij ten post