Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

radioaktywna

Stażyści - byli. I ci co wiedzą jak załatwiać staż.

Polecane posty

Cześć. Opiszę wam o co mi chodzi... Więc tak; jestem na pierwszym roku TiR, i obecnie szukam pracy na 1/2 etatu. Szczęśliwie się składa że nie odbyłam jeszcze stazu, i że jest początek roku. Chciałabym ów staż mieć np. w przyszłym zawodzie - czyli jakiś hotel, biuro informacji turystycznej, czy inny punkt obsługi podróżnych... I teraz pytanie - czy z wnioskiem o staż mam wbijać w te miejsca, bezpośrednio, w których chcę go odbyć, czy też UP ma mi jakoś pośredniczyć? I czy jest szansa mieć stażu 4,5 godzin dziennie. (mam małe dziecko)

Gość chlip clip
jaki wniosek? chyba cv co najmniej

Gość lhewhbku
są dwie możliwości jeśli jesteś zarejestrowana w UP: albo czekasz biernie aż UP będzie miał dla Ciebie staż, który Cię interesuje albo szukasz stażu na własną rękę i jesli znajdziesz już firmę gotową Cię przyjąć dopiero załatwiasz formalności w UP

Gość ....apia...
podczas stazu pracujesz 8 godzin dziennie, tak jak zwykli pracownicy. mozesz zalatwic sobie staz na wlasna reke, czyli isc do pup, wziac wniosek i zlozyc go w miejscu, gdzie chcesz ten staz odbywac, lub tez czekac, az urzad pracy bedzie mial jakas oferte stazu, ktory bedzie ci odpowiadal, wtedy on skieruje cie do danego miejsca i wszystko zalatwi.

Gość ja byłam
bedac na stazu jestes tak jakby normalnym pracownikiem czyli pracujesz 8 godzin ale soboty i niedziele POWINNAS miec wolne hehe ale to juz zalezy od pracodawcy.. Najlepiej samemu chodzic i pytac bo UP albo znajdzie albo i nie. A tak naprawde to najepiej popytac znajomych czy maja znajomych itd...

no to w sumie, mogę sobie zrobić staż nie w zawodzie, ale u kogoś kto deklaruje że może mnie na mniejszą ilość godzin wziąć nie rozumiem dlaczego nie mogę mieć stażu w mniejszym wymiarze godzin, skoro pracować można teżna 1/2

Gość chlip clip
raczej nie ma stazu na pol etatu

Pracowik stażysta sierowany do zakładu pracy może mieć podpisaną umowę na pół roku lub cały rok, pracuje się całe 8godzin chyba,że trafisz na fajnego dyrektora, który będzie Cię zwalniał trochę wcześniej i ja powszechnie wiadomo kokosów na stażu z pup nie ma :( jest to raptem kilkaset złotych ok.650 chyba,że coś się zmieniło...niedawno miałam pracownicę i własnie otrzymywała podobną kwotę!!!

motyw jest taki że jestem przed stażem, i już jakiś czas przychodzę i mam 0 zł nie podpisałam umowy żadnej, bo UP nie rozdysponował jeszcze staży. pracodawca proponuje kurs - 8h a potem staż. na kursie jest stypendium. cóż... duży wymiar godzin i małe pieniądze. no ale jak nic innego nie będzie, to będę musiała się zadowolić tym :/

Staż możesz załatwić bezpośrednio z UP - wtedy oni cie kieruja... albo idziesz do firmy, w CV piszesz ze chcesz na staz. Wtedy firma zglasza zapotrzebowanie na stazystow do UP i dalej cie pokieruja:D

z tego co czytam stażysta może mieć pól etatu nie wykluczam że dzięki znajomościom / dogadaniu ale fakt faktem, takie osoby są

Miałam już mnóstwo stażystów i żaden nie miał tzw. "pół etatu" jeśli chodzi o staż z Urzędu Pracy!!! Miałam natomiast panią do sprzątania na tzw. "prace interwencyjne" i ona przychodziła sprzątać od 12.00 do 15.00 codziennie a dostawała z urzędu ok. 1.000zł to już są spore pieniążki jak za tyle godzin pracy...ale jak już jest z tymi procedurami, to trzeba by było zagłębiać się w leturę przepisów... U mnie zazwyczaj było tak: przychodziła osoba wykazująca chęć pracy na danym stanowisku, ja wyrażałam zgodę, w urzędzie załatwiano odpowiednią dokumentację, umowę i o ile były jeszcze pieniądze na staż/przygotowanie zawodowe/prace interwencyjne to uzyskiwałam taiego pracownika na pół bąź cały rok :)

Gość u mnie bylo tak
na stronie up pojawialy sie oferty dotyczace stazu. wtedy skladalam cv i czekalam na odpowiedz, jezeli sie zgodzili to trzeba bylo z up zalatwic wszystkie formalnosci. pracowalam 8 godz dziennie od pon do pt. nie bylo nadgodzin, ani pracy w weekendy - podobno nawet tak nie moze byc. mozesz tez chodzic od firmy do firmy i pytac sie czy przyjeliby cie na staz, wtedy oni zglaszaja sie do up z oferta. moj staz trwal 3 miesiace, ale to chyba dlatego, ze koniec roku byl i nie mieli wiecej pieniedzy. czesto trwa 6 miesiecy lub rok. dostawalam niecale 700 zl na reke, a pracowalam jak kazdy inny. no i nie slyszalam o tym, zeby mozna bylo pracowac na pol etatu.

Witam!! Właśnie staram się o staż... Pani z UP powiedziała, żebym najlepiej szukała go na własną ręke.... I teraz pytanie... Mam chodzi po instytucjach które mnie interesują i pyta czy mnie przyjmą?? Mam im dac ten wniosek do wypełnienia co dostałam w UP czy jak z tymi formalnościami bo sie nie orintuje:(( Chodzi mi o to żeby napisa tak krok po kroku... z tymi formalnościami Posze o odpwiedź!!!

Gość potrzebuje odpowiedzi na dzis
proszę o pomoc mianowicie mam już załatwiony staż w firmie ktora złożyla zapotrzebowanie do urzędu pracy ... moje pytanie co dalej ;) co teraz trzeba załatwić w urzędzie pracy poza czekaniem za pieniędzmi moja sytuacja jest dziwna ponieważ nie byłem w up bo poprostu nie mogłem a papiery z pracy mam wypełnione ale nie wiem co dalej ... ktoś mi pomoże :) dzięki

Gość fhgfhgfh
Ale jesteś zarejestrowany w PUP? Trochę chaotycznie piszesz :)

Gość ramsair
Cześć Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć jak załatwić sobie staż ale nie za pośrednictwem PUP to znaczy nie finansowany przez urząd, czy będę musiała pracować za darmo ? jaką umowę zawiera się wówczas z pracodawcą ,w tym roku kończę szkołę a chciałabym już zacząć odbywać staż w PUP powiedziano mi że staż nie będzie mi przyznany ponieważ jest już przekroczony limit na staże w tym roku ,więc tych marnych pieniążków też nie dostanę proszę o radę

Gość ramsair
tak jestem zarejestrowana w PUP od 4 lat od półtora roku uczę się w szkole policealnej na wydziale zaocznym