Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam i czekam na odpowiedź

Tabletki i przesunięcie okresu

Polecane posty

Gość pytam i czekam na odpowiedź

Witam. Sprawa wygląda tak. Przyjmuje tabletki anty konkretnie to Marvelon. Chciałam sobie przesunąć okres żeby mi nie wypadł na studniowke i ominęłam 5 tabletek. Chce teraz zrobić 7 dni przerwy i znowu brać. Stąd pytanie czy tabletki nadal działają antykoncepcyjnie czy lepiej dodatkowo się zabezpieczać? Proszę o odpowiedzi osób które są raczej pewne. Pozdrawiam:)

Gość Upupupupup i do góry

Nie rozumiem, ominęłaś 5 tabletek, a teraz chcesz robić przerwę, przecież jeśli nie wzięłaś 5 tabletek to już zaczęłaś przerwę.Napisz jaśniej to może cos poradzimy.

Gość Pytam i czekam na odpowiedź
Tabletek jest 21. Ja wzięłam 16 i robię 7 dni przerwy. Ostatnia tabletkę wzięłam w ten wtorek. Nie pomyślałam że mogłam brać tabletki normalnie i po prostu ominąć 7 dni przerwy. Zaczęłam kombinować i mam za swoje. Zastanawiam się tylko czy zabezpieczenie działa czy nie? Mam nadzieję, że wyraziłam się teraz jaśniej

Gość Lejdiiisssss
Tak się nie robi!!! To osłabia zabezbieczenie - dowiadywalam się od lekarki. Jezeli chcesz przesunąc to bierzesz tabletki z nastepnego opakowania, tyle dni o ile chcesz przesunac okres, i wtedy robisz 7 dniową przerwę.

Gość Lejdiiisssss
Nastepnie po przerwie nie bierzesz tego opakowania z 'wydłubanymi' tabletkami, tylko nowe. Te zostawiasz sobie do przesuwania okresu.

w takiej sytuacji nie jesteś zabezpieczona ani w przerwie ani do 7 dni w tył (jeśli był stosunek to ryzyko ciąży gwałtownie wzrasta).

Gość Pytam i czekam na odpowiedź
Dopiero po zdałam sobie sprawę że źle zrobiłam. Ale cóż. Najwyżej będę się dodatkowo zabezpieczać. Już mówiłam chłopakowi żebyśmy przyjęli iż tabletki nie działają. Wolę dmuchać na zimne. Dzięki za odpowiedź.

Gość unchainmyheart
Cześć. Biorę Novynette osiem miesięcy. Chciałabym teraz przesunąć sobie okres, ale nie poprzez wybranie dwóch opakowań pod rząd, tylko poprzez zrobienie krótszej przerwy między opakowaniami. Czy nie zakłóci to ochrony? Bezpieczniej wziąć dwa opakowania pod rząd czy można jednak zrobić krótszą przerwę?

lepiej wziąć sobie kilka tabletek więcej w danym miesiącu i po prostu wydlużyć opakowanie o tyle o ile trzeba, możesz też skonczyć opakowanie wcześniej o pare dni, ten wątek jest co prawda sprzed roku ale musze zaznaczyć, że informacje tu podane są błędne, w ulotce jest napisane, że jesli w 3 tygodniu brania pominie sie tabletke to można od razu odstawić tabletki i zrobić przerwie, wiec już po wzięciu 14 tabletek można to zrobić

Gość unchainmyheart
Przeszukałam dokładnie ulotkę i znalazłam informację, że: "W celu przesunięcia krwawienia na inny dzień tygodnia niż zwykle należy skrócić [ale nigdy nie wydłużyć] najbliższą przerwę w przyjmowaniu tabletek o dowolną liczbę dni. Np. jeśli chcemy przesunąć krwawienie z piątku na wtorek należy skrócić przerwę o 3 dni." Wynika z tego, że można zrobić krótszą przerwę, co najbardziej mi pasuje, bo nie chcę go przesuwać o 21 dni...

no i widzisz, masz odpowiedź, ja jednak zawsze przesuwałam okres biorąc po prostu kilka dodatkowych tabletek (np. zamiast 21 brałam 24)

Gość unchainmyheart
Na to już za późno, właśnie mam 3 dzień przerwy pomiędzy opakowaniami, dlatego też szukałam jakiegoś innego sposobu. Ale już wszystko jasne. Może ta wypowiedź kiedyś komuś się przyda. ;)